Hoe weet je of er een aardpen aanwezig is

Spotter

  • #1
Ik ben net verhuist naar een woning uit de jaren 60 en ben bezig met het elektra te vervangen.
Maar nu zat ik te kijken waar de aarde draad heen liep en zag dat hij naar de waterleiding liep en volgens mij niet verder.
heb ik nu wel een goede aarde.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Normaal zou er onder de meterkast een Hoofdaardlail moeten zitten.
Vanaf daar gaat een aarde draad naar de meterkast,gasmeter,watermeter en een naar de aardpen.

Mogelijk werd de waterleiding als aardpen gebruikt, dat is tegenwoordig levensgevaarlijk omdat de leidinnetten tegenwoordig buiten de woningen van kunststof gemaakt zijn.

Bel een installateur en laat een aarde slaan, dat kan je niet zelf.
 

Spotter

  • #3
Bedankt maar hoe weet ik nu of die pen er al zit voor ik er 1 laat slaan want er zit hier niet echt een rail voor de aarde draad maar deze zit in een lasdoos en deze gaat naar de stoppenkast
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Hmm, vreemde installatie wijze. Kun je er misschien een fotootje van posten?
 

Spotter

  • #5


op de bovenste foto komt er een verzilverde aarde draad binnen deze komt van de waterleiding en gaat dan verder door de stoppenkast naar het kastje er onder zie de volgende foto en van daar weer naar boven voor de volgende groep.
en 1 draad gaat gelijk omhoog naar deze groep.
er waren hier maar 2 groepen.
deze aarde draad zat gekopelt aan de aardleiding van het net.
ok hoop dat het een beetje duidelijk is zo niet hoor ik het wel.
 

Fiesiekus

  • #6
Wie heeft dit zo gemaakt en achtergelaten???

Die losbungelende draden en lasdoppen ( :( ) worden toch wel even rap in orde gemaakt door de erkende installateur hé?

Die kan gelijk naar de aardpen kijken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Je aarde wordt zo te zien, mogelijk, geleverd door de netbeheerder, de grijze draad uit de kWh-meter. Dit zou je voor de zekerheid even bij hen moeten navragen. Een aardpen zal dus waarschijnlijk niet aanwezig zijn. Dan de afgaande aarde naar de waterleiding (ook de gasleiding hoort geaard te zijn) hoort volgens mij niet via een afgaande groep te lopen maar via een aansluitklem aan de zijkant van het meterbord en een hoofdaardrail, die op de foto iig niet te zien is. Misschien zit er wel een klem maar valt die net van de foto? Ik neem aan dat de bekabeling tussen de meter en de groepenkast 6mm2 is? Ik kan mij vergissen maar het lijkt mij wat dun. Al met al een beetje een rommeltje zo.
 

Spotter

  • #8
Sorry voor die losse draden met las dopen ,maar dit is even voor tijdelijke aard.
want ik heb de oude stoppen kast verwijderd en de draden tijdelijk even verbonden op de nieuwe stoppenkast er naast.
maar het is de bedoeling dat er door het hele huis nieuwe kabels komen met de juiste kleuren vandaar dat zooitje maar kan niet alles tegelijk.
en Sxnder ik zal wel contact op nemen met de netbeheerder.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Zorg ook tijdelijk voor een veilige situatie, dus zet even twee stukjes buis en twee lasdoosjes tussen de groepenkast en die oude leidingen en zet alles goed vast op zijn plaats, want juist tijdens werkzaamheden is het risico groter dat er iets misgaat.
Als dit trouwens een etage woning betreft, zou je nog eens in de kelder of kruipruimte kunnen kijken, daar waar de hoofdwaterleiding het pand binnen komt, of daar misschien een aardpen op de waterleiding is aangesloten. Vroeger was dit een gebruikelijke methode om de verschillende etages van aarde te voorzien.
En zorg tussen de meter en de groepenkast en in de groepenkast zelf voor 6mm2 bekabeling indien nog niet van toepassing. Dunnere kabels hier leveren een brandgevaarlijke situatie op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu