Hoe ver mag betonvloer (met lewisplaten) uitsteken

Tedstriker

  • #1
In de nieuwe badkamer ga ik een betonvloertje storten op lewisplaten.Bij het verwijderen van de oude vloerdelen blijkt dat de 'laatste' vloerbalk 22 cm van de muur af ligt, zie fotoDe vloer wordt in totaal 40mm dik, zo is het plan. De balken zelf zijn 19x6 cm en liggen h.o.h. maximaal 45 cm.

Kan dit zo ver uitsteken zonder ondersteuning? Er komt geen noemenswaardig gewicht op dat deel.

Aan de andere kant van de badkamer is volgens mij hetzelfde aan de hand, en steekt het nog een stukje verder uit. Kan ik op een of andere manier het maximum uitrekenen/bepalen?

En als het toch ondersteund moet worden, dacht ik aan een balk/lat over de hele lengte tegen de muur te schroeven. Is dat dan afdoende?

Vast mijn dank!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
De maximale vrije overspanning durf ik niet te zeggen. In de productbladen van Lewis wordt het ook niet genoemd geloof ik.

Ik zie wel andere dingen die om aandacht schreeuwen:

-Het oude electra is neem ik aan buiten werking?
-Wat is de overspanning van de balklaag? Ivm het gewicht van de badkamer?
 

Tedstriker

  • #3
Nee ik kan het ook niet vinden in de opgaves van de fabrikant, of ik kijk verkeerd..

- Elektra is vernieuwde bedrading in oude ijzeren buizen. Wel nog de oude kleuren, maar dus geen stoffen kabels. Ik zou het nu de boel open ligt, kunnen vervangen voor dit deel, maar ik zie daar de noodzaak niet van in, wel?

- Overspanning is 2,05m. Ik heb het niet laten doorrekenen door een constructeur, maar gezien de dikte van de balken, de hart-op-hart afstand en de kleine overspanning, in combinatie met de relatief dunne betonvloer (met lichtgewichtbeton) ga ik er eerlijk gezegd van uit dat dit geen probleem moet zijn. (ook na het lezen van tal van vragen & antwoorden hierover op o.a. dit forum)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Oude kleuren zijn sowieso al 40 jaar oud. Bovendien mag je geen lasdozen onbereikbaar wegwerken, dus aanpassen moet je het toch. Doe het dan direct goed.
 

Tedstriker

  • #5
Goed punt. Geldt dit ('Bovendien mag je geen lasdozen onbereikbaar wegwerken') eigenlijk ook als in de lasdoos geen lasklem/lasdop zit, maar er enkel een aftakking wordt gecreëerd?

En daarnaast: mijn oorspronkelijke vraag: iemand enig idee? :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Volgens mij zijn zwaluwstaatplaten niet geschikt voor vrije uitkragingen, maar moeten deze rondom ondersteund worden. Bij het betonstorten zal de plaat wegbuigen en het beton loopt zo je kruipruimte in.

Ken je de reclame met "Er gaat altijd meer in dan je denkt" ?
 

Tedstriker

  • #7
Ja goed punt, dat moeten we natuurlijk niet hebben. Dan is de vraag nog of een latje volstaat om de plaat op zijn plek te houden, en dan bij uitharding de betonvloer met zwaluwstaart bewapening sterk genoeg is.

Ik heb de fabrikant ook gecontacteerd, als ik wat hoor plaats ik het hier nog even terug!
 

Tedstriker

  • #8
Ah en daar komt net bericht vanuit de leverancier:
De overkraging van 22 mm is best groot en daarom adviseert Reppel bv Bouwspecialiteiten om, indien mogelijk, een balk te plaatsen langs de gevel waar de LEWIS Zwaluwstaartplaat kan opleggen.

Deze balk geeft, bij voorkeur, een minimale oplegging van 5 cm voor de LEWIS Zwaluwstaartplaat.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Ik ga er vanuit dat ze 22cm bedoelen. Maar goed, werk aan de winkel dus. Eens even uitzoeken hoe ik dat dan weer ga doen. Zo blijven we bezig he :)
 

Marcn88

  • #9
U kunt tegen de muur een balkje van 5x7 boren en met pluggen en schroeven vastzetten.
De gaten kunt u schuin naar beneden boren.
Het elektra zou ik adviseren snel te vernieuwen en eventueel als die nog aanwezig is de stoppenkast met schroefzekeringen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu