Hoe natuursteen lijmen?

Beckertje2

  • #1
Hallo,
Ik heb een wat ongewoonlijke vraag. Van een grafmonument is de grafsteen van de sokkel gevallen en ik wil hem er weer op lijmen. Ik denk dat het zich om marmer of om graniet handeld. Zelf had ik gedacht aan tweecomponenten polyurethanlijm, montagekit of siliconenkit. Wat adviseren jullie?
Groet,
Harry
 

Tiho

  • #2
Ik zou voor de montage kit gaan en de los vast methode toepassen. Bij de pu lijm kan er op de naad weer lijm opschuimen wat je weer weg moet halen en als je wat morst misschien moet dat ook weer snel opgeruimt met speciale middelen. Montagekit kun je met een vochtige doek verwijderen.
 

Fiesiekus

  • #3
Montagekit en inderdaad de vast-los-vast methode. Maak de 2 oppervlakken eerst een beetje schoon en ruw
 

Beckertje2

  • #4
Dank voor jullie selle reactie. Wat bedoellen jullie met los vast methode? Het moet wel vast zitten. Nu is een spelend kind met de gafsteen omgevallen. Ik kan van geluk spreken dat het kind geen letsel heeft opgelopen.
 

Tiho

  • #5
Een deel zet je in de montagekit, daarna zet je de te lijmen vlakken als het kan een beetje schuivend op elkaar. Nu haal je het weer los en wacht 5 tot 10 minuten waarna je het weer terug monteert. Nu zit het meteen al vast. Zoek eens in de zoekmachine op montagekit, dan kom je deze beschrijving ook tegen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Haal bij de natuursteenverwerker uw info, zij hebben er verstand van, e.e.a. hangt ook af van de soort natuursteen.
Op afstand dit beoordelen is puur gokwerk.
 

Pigion

  • #7
Met montagekit wordt het niks.
De enige kans van slagen is met epoxie. Dat vereist wel wat meer kennis en kunde als huis-tuin-en-keuken-lijm.
De breukvlakken moeten absoluut schoon zijn en vetvrij. Belangrijk is dat de naad geheel met epoxie is gevuld.
Als er n.l. water in de naad komt en het gaat vriezen dan ligt de steen er zo weer naast.
Pigion
 

Beckertje2

  • #8
Hallo,
Bedankt voor jullie tips. De tips van Jan en Pigion kwamen helaas te laat. Omdat de buitentemperatuur wat hoger was heb ik de klus zaterdag geklaard met behulp van een power montagekit, die water als bindmiddel gebruikt. Dit kwam goed uit omdat een beetje motregen viel. Uiteraard waren de lijmoppervlakken schoon en ik heb de voeg inderdaad helemaal opgevuld. Dat met die vorst had ik namelijk zelf ook al bedacht. Eens kijken hoe lang het houdt. Nogmaals bedant.
Groeten,
Harry

(onderwerp kan gesloten worden)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu