Hoe maak ik mijn kelder minder vochtig?

Missellie

  • #1
Ons huis is uit 1957 en we hebben een kleine kelder. Het is een handige ruimte om spullen op te bergen maar ik merk dat het steeds vochtiger wordt in de kelder. Ik weet niet precies waar de muur ooit mee geverfd is maar dit laat los. Daarnaast zie ik hier en daar wat grijze schimmel plekken die er nooit eerder zijn geweest. Het is geen ramp maar aangezien we nu in een verbouwing zitten overweeg ik dit ook aan te pakken maar weet niet goed wat te doen. Ik heb me een beetje georiënteerd op dit onderwerp maar de adviezen variëren van muren uitgraven en van buitenaf isoleren( wat ik niet van plan ben) tot injecteren of gewoon verven met een daarvoor bestemde latex. heeft iemand suggesties hoe ik dit het beste kan aanpakken?

image.jpg image.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat je gaat doen wordt ook bepaald door welke functie de kelder gaat krijgen. Is het gewoon opslag voor levensmiddelen (waar hij ooit voor bedoeld is) dan moet je niet teveel investeren en is het misschien wel goed zoals het is.
Dit is een zeer vochtige periode, warme zeer vochtige buitenlucht, dus logisch dat het in de kelder nu veel vochtiger is dan anders; het vocht uit de lucht gaat daar condenseren. De bodem zelf is ook nog eens heel nat momenteel, dus mogelijk dat dat ook nog voor wat vocht zorgt, een kelder uit de jaren 50 is meestal niet helemaal waterdicht.
Verf laat vaak los als die niet dampopen genoeg is. Als je opnieuw gaat schilderen dus een verf gebruiken die geschikt is.
Kan de kelder ventileren?
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik krijg het idee dat je er zelf nog niet zo lang geleden in bent getrokken.
Let eens op hoe hoog de luchtvochtigheid buiten de kelder is.
In het woongedeelte wat hogere luchtvochtigheid dan zal de kelder daar op reageren.
 

Missellie

  • #4
Bedankt voor de reacties, heel fijn dat er wordt meegedacht.
We hebben de kruipruimte in de woon en keuken dmv schuimbeton geïsoleerd , vloerverwarming aan laten leggen en daar weer een anhydrietvloer overheen. daar kwam heel veel vocht uit, dus het klopt dat de luchtvochtigheid in huis hoog is geweest. Maar dit probleem hadden we daarvoor ook al. Is het verstandig de loslatende verf / stuc eraf te krabben en daarna misschien eerst de muur te sealen en vervolgens te verven met een damp open verf?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Hoe is de grond daar?
Op zandgrond met grondwater dat meer dan 5 meter diep zit is een ander verhaal dan veen en grondwater op 1 meter waarbij de kelder in het water staat.
 

Missellie

  • #6
Op zandgrond
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
En het grondwater?
Je kan het ook in de kruipruimte wel zien/voelen.
Is het zand daar kurkdroog dan heeft uitgraven en insmeren of injecteren geen nut. Het vocht komt niet van buiten maar van binnen.
Lees anders ook deze even door: Luchtvochtigheid kelder omlaag brengen | KLUSIDEE.NL
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
Vocht is idd vrijwel altijd condens (dus van binnen). Als je het gebruik van de kelder niet verandert, zou ik ook geen (dure en bewerkelijke) veranderingen in de vochthuishouding of constructie / isolatie aanbrengen. Grote kans dat het alleen maar slechter wordt of dat vlocht zich op andere plaatsen manifesteert.
De kelder is destijds niet gebouwd om kurkdroog te zijn maar om op een koele en donkere plaats dingen te kunnen bewaren. Als je evt. schildert met een vochtregulerende verf en ventileert, handhaaf je het klimaat dat er als het goed is al 70 jaar heerst.
Welke ventilatiemogelijkheden heb je?
Hoe is het plafond / vloer van de bovenliggende ruimtes opgebouwd?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu