Hoe kunnen lampen in de garage overdag vaker en 's nachts minder branden?

Dick99999

  • #1
Wij hebben in de garage ca. 10 x 2 TL (sommige LED) buizen. Die zouden we overdag allemaal willen laten branden. 's Nachts zouden diezelfde 10 x 2 buizen in een soort spaarstand moeten gaan. Bijvoorbeeld om en om aan laten staan, maar via de bewegingssensor bij de buizen zelf, die buis eventueel naar vol laten schakelen. En maar 1 buis per armatuur van 2 laten branden. Zijn hier oplossingen voor zonder alles opnieuw te bedraden?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Denk het niet, tenzij je overal smart lampen installeert en het dus via domotica regelt.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Er zijn regelingen die TL's bij een donkere omgeving minder sterk laten branden, ze dimmen automatisch.
Maar er is van alles mogelijk maar aan een omschrijving van 10x2 TL (sommige LED) heb je niet veel.
 

Dick99999

  • #4
10x2: 10 armaturen met ieder 2 buizen, een paar armaturen mer 2 led buizen, rest TL
 

Dick99999

  • #5
@ Ronny Is het voor die dim regelingen in een garage niet bijna altijd donker? (Of licht door de brandende TL verlichting?)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Nee dat gaat niet zonder ombouwen.
Een tl heeft een minimale gloeistroom nodig om te branden, dat werd vroeger met een separate gloeistroomtrafo gedaan en dan kon je de vaak met een dimmer dimmen. HF vaak die dimbaar zijn doen dit door buis in resonantie te houden daar is dan dus wel een speciaal dimbare vaak nodig.

Het simpelste wat kan is buiten een schemerschakelaar een relais om de functie ervan te inverteren dan kan je daarachter de lampen zeten die 's nachts uit moeten.
 

Dick99999

  • #7
Zou ik voor elk armatuur een Kaku inbouwschakelaar of een waterdichte stekker kunnen zetten en dan met een ICS 2000 aansturen? Of is dat in een garage niet aan te raden, of zijn er andere problemen te voorzien?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Er vanuit gaande dat je het over een professionele toepassing hebt, zou ik wegblijven van kaku. Kies een oplossing op basis van zigbee of Z-wave protocol
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
@Dick99999 Heb je je wens voor een "spaarstand" dan al opgegeven? Want met die kaku schakelaar is het aan of uit.

Niet dat ik een andere oplossing voor je heb...

Er zijn wel ledtubes met ingebouwde sensor die ongeveer doen wat jij wilt, zoek maar eens op "ledtube sensor".
Een belangrijke eigenschap van dit product is de ingebouwde sensorverlichting. In de buis zit een sensor gebouwd die tot vijf meter activiteit meet. Wanneer er in die vijf meter iets beweegt, wordt het licht automatisch feller. Daarna dimt de lamp vanzelf weer. Door dit systeem, waarbij de lamp vooral gedimt werkt, bespraar je extra veel energie. Dit systeem is handig in parkeergarages of hallen. Hier heb je dan altijd verlichting, maar fellere verlichting op het moment dat er mensen zijn.
Maar deze krijg je dan weer niet zomaar overdag allemaal op 100%.

Er bestaan ook LED tubes met Zigbee, die kun je eventueel wat intelligenter aansturen en ook dimmen.
 

Dick99999

  • #10
Nee, de eis heb ik nog niet laten vallen, maar om en om volledig laten branden zou toch ook een besparing kunnen opleveren.?
I
Dank voor de zigbee Led Tubes, zal er naar kijken.

@ Walker. Ik vraag mij af of de verschillen tussen Zigbee en Kaku 433 specifiek voor deze toepassing van belang zijn. De betrouwbaarheid kan met 433 ook verkregen worden door twee of drie maal te schakelen. Of zijn er nog andere aspecten om rekening mee te houden?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Je moet de mogelijke besparing ook even afzetten tegen de noodzakelijke investering. Armaturen helemaal van led voorzien, dan wel nieuwe led armaturen ophangen geeft de grootste besparing.

Delen daarvan dimmen of uitschakelen op bepaalde tijden levert een relatief kleine besparing op, terwijl je er wel veel kosten voor moet maken. Gevolg is een terugverdientijd van jaren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Inderdaad, een gewone TL buis vervangen door een LED TL buis geeft een besparing van zo'n 60%
Haal je het voorschakelapparaat er ook nog uit dan bespaar je nog meer. (is wel meer werk)
Zijn er buizen gelegd met losse draden dan even een extra schakeldraad er bij intrekken en de schakelaar vervangen door een dubbele schakelaar zodat je de keus kunt maken tussen alles aan of een deel aan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Hier thuis hangen 2 TL-balken: 1 op zolder en 1 in het schuurtje. Omdat ze bijna nooit lang aan staan is vervangen ook niet duurzaam. Die 50 Eurocent op jaarbasis gaat hier het verschil niet maken.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #14
inderdaad, bij verlichting die weinig aan staat is vervangen naar led niet zo zinvol.

Bij verlichting met meer branduren is vervangen voor led al snel rendabel. Sensortechniek heeft een veel langere terugverdientijd en dat komt met name omdat het energieverbruik van led toch al laag is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu