Hoe kan ik de natuurlijke kleur van grenen behouden?

Kersje

  • #1
Hallo,

Onlangs heb ik een bureau gemaakt van grenen meubelpanelen. Ik vind de natuurlijke kleur van grenen heel erg mooi, maar ik wil het niet laten vergelen of vernissen (waardoor het ook gelig wordt?).

Ik las ergens iets over hardwax? dat spul wat ze gebruiken voor grenen vloeren? maar ik las ook weer tegenstrijdige berichten...

Ik heb gezocht op het forum, maar ik kan niets vinden. Ook Google levert niet veel op. Het enige wat ik kan vinden gaat over lakken en beitsen...

Hoe kan ik de kleur van grenen behouden, en tegelijk het grenen beschermen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Grenen wordt door daglicht donkerder en ook door olie etc.
Mijn bureau is van grenen en wel wat donkerder geworden door het lakken maar niet noemenswaardig.
Ik heb een kleurloze jachtlak gebruikt, het grenen wordt daarna niet donkerder, door daglicht op het hout kan dat wel gebeuren.
 

Kersje

  • #3
Dat is interessant!

Is de lak op waterbasis? ik las namelijk dat door olie er altijd een 'tint' in het hout komt, en dat dit bij watergedragen lak of synthetische lak dit niet gebeurt...
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Oplosmiddel gedragen lakken vergelen altijd. Een watergedragen lak doet dat veel minder. Toch zal ook met een watergedragen lak het hout op de duur verkleuren. Daar doe je niets tegen.
 

Kersje

  • #5
Bedankt.

Ik ga watergedragen lak uitproberen op een stukje rest hout.
 

Kersje

  • #6
Het is een succes!

Ik heb gekozen voor een acryl lak, watergedragen, zijdeglans whitewash transparant. Gewoon van standaard bouwmarkt huismerk. Het is precies wat ik wilde, het lijkt net of het onbehandeld is.

Ik heb voor de whitewash transparant gekozen, omdat het een hele lichte transparante kleur geeft. Ik hoop ook dat de whitewash eventueel vergeling door de zon iets kan compenseren.

ben er echt blij mee, weer een zelfdoe succesje via klusidee!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu