Hoe herken in een 3-fase installatie?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Voor kennisen van mij zou ik een X10 home-automation systeem gaan aansluiten. Ik heb dat hier thuis ook draaien en dat moet opzich dus wel lukken. Echter begin ik ineens te vrezen voor het feit dat zij wellicht een 3-fase setup hebben, waardoor er dus waarschijnlijk dure fase-koppelaars geplaatst zullen moeten worden.

Mijn vraag is nu, hoe ik (als leek op het gebied van meterkasten etc) op eenvoudige wijze kan ontdekken of zij een 1-fase of 3-fase aansluiting hebben?

Ook vroeg ik me af, stel dat ze een aparte groep hebben voor zware apparatuur (inductie oid), betekent dit sowieso dat het hele huis 3-fase is, of kan het zo zijn dat de "gewone" wandcontactdozen en verlichting etc op een gewone 1-fase aansluitingen zitten?

Ik hoop dat jullie zo snel mogelijk kunnen antwoorden, want de bestelling is eigenlijk al de deur uit dus mocht ik toch met een 3-fase systeem te maken krijgen moet ik snel proberen of ik eea nog kan cancellen!

Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie hulp!
 
Schroef de groepen kast open als er 4 ipv 2 dikke draden vanaf de meter komen is het een drie fase installatie.
Een drie fase installatie zal altijd een hoofdschakelaar hebben. De KWH meter is beduidend groter.

Indien het een 3 fase installatie betreft en hij is "goed" aangelegd zullen de 230 V wcd's verdeeld zijn over de 3 fases.

Laatst ook zo'n fase koppelaar geplaatst zag er niet duur uit. Sterker nog het zag eruit alsof hij het nu al begeven zou moeten hebben zo iets als "my first sony" zeg maar. Maar het werkt perfect moet ik zeggen. (Klop klop)

suc6
 
Hartelijk dank voor je reactie! Ik ben zelf nog niet langs geweest maar kreeg net deze foto's. Ik denk/vrees dat ik genoeg weet, maar zou er graag nog even iemand naar laten kijken die er écht verstand van heeft (in tegenstelling tot ikzelf).

De foto's zijn hier te vinden.. helaas offline

Op die lijst die je op de eerste foto in de hoek ziet staat o.a. de volgende optie:

"Bedraden loze fornuisleiding, voorzien van een 3-fase perilex wcd 3x 220 V RA, incl. geschikt maken van de groepenkast voor 380V en de standaard 220 V aardlekschakelaar wisselen voor 380 V aardlekschakelaar"

Overigens zijn die koppelaars niet vreselijk duur inderdaad, maar toch zo'n 45 euro per stuk, en ik heb begrepen dat je er 3 nodig hebt en dat ze door een erkend installateur geplaatst moeten worden. Ben je dus zo paar honderd euro kwijt en dan heb je nog niks.... :roll:
 
Zonder twijfel een, zo op het oog, nette 380 V~ kast.

3 fasekoppelaars? Lijkt mij erg vreemd. 1x koppelen lijkt mij voldoende. Erkend installateur ja dat is wel nodig. De print (want dat is het) die ik toen heb geinstalleerd was zo'n 13x13 cm zou nog links onder (of in) de kast met de blauwe groepen kunnen worden geplaatst.

Let wel ik weet uiteraard niet of jouw fasekoppelaar gelijk is/was aan degene die ik heb geplaatst. En veel ervaring wil ik 1x gedaan ook niet echt noemen. Maar het gaat dan ook om een relatief nieuw produkt.

Suc6
 
Blij dat ik tijdig heb geannuleerd dan! Straks even overleggen wat er nu moet gebeuren.



Dit is de koppelaar die ik in gedachte had:FD10-X-10_DIN_Rail_FilterCoupler
Quote uit de handleiding:
The FD10 also includes the ability to couple X-10 signals across phases. For installation with three phases, use three FD10 filters and couple the filters by connecting their terminals K to the next phase, respectively.
 
Deze zijn ook nieuw voor mij maar dat kan komen dat voor de installatie waarvoor ik hem moest instaleren nog al een zware was. Dat zal zeker verschil maken.

Dit zo zien denk ik dat het instaleren voor een handig enigszins onderricht persoon vrij eenvoudig moet zijn. Vooral ook omdat de hoofdschakelaar alles spanningsloos maakt.

Je moet de bruine of zwarte draden welke van de bovenzijde van de hoofdschakelaar naar de verdelers gaan als het ware onderbreken en door de koppelaars heen leiden. De nul, blauw, word niet onderbroken maar wel op iedere module aangesloten. En het belangrijkste zet alles goed vast. Bij twijfel niet doen !!!
 
Bedankt voor je -wederom- snelle reactie! Bij mezelf thuis zou ik het waarschijnlijk wel aandurven, maar bij anderen thuis ga ik er maar niet aan beginnen als ik er mijn twijfels over heb...dat vind ik inderdaad nog het beste advies dat je kan geven :)

Puur theoretisch echter (stel dat ik het toch zou doen) vraag ik me nog even af, waar je die dingen zou kunnen plaatsen? Want naast de hoofdschakelaar zijn geen 3 plaatsen meer vrij zegmaar.

Tot slot, kan je e.e.a. (mits verantwoord, hoofdschakelaar uit etc...) gewoon open maken zonder met je electriciteitsbedrijf of andere instanties in de problemen te komen?
 
Je zou ze idd in een apart kastje moeten plaatsen.

Indien je de installatie na aanpassingen laat keuren door erkende installateur en alles word in orde bevonden niets aan de hand. Let wel op dat dan de GEHELE installatie word nagekeken. Maar het is zo te zien vrij nieuw huis dus dat zal wel los lopen.
 
Ok, bij deze dan mijn laatste vraag ;)

Zou je wellicht een schatting kunnen maken van het kostenplaatje als je dat extra kastje met de fase koppelaars (excl. aanschaf daarvan) laat plaatsen door een erkende installateur?

Ik heb eigenlijk geen idee hoe lang hij daar mee bezig zou zijn en wat voor tarieven men rekent.
 
Tarieven weet ik ook niet (denk zo'n €50 per uur) en als hij er meer dan 2 uur mee bezig is mag je hem wat mij betreft schieten. :lol:

Het zou in 1 uur (ex voorrijden) bekeken moeten kunnen zijn. En voor mij :lol: is dat nog ruim.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan