Hoe draagbalken voor vliering bevestigen?

CJB

  • #1
Ik wil graag een vliering maken boven onze bovenverdieping. Ons huis heeft een schuin dak, op de bovenverdieping zijn muurtjes gemaakt van cellenbeton. Er is een hangend plafond gemaakt.

Ik wil hier dus graag een vliering gaan maken voor extra bergruimte (mijn vrouw zal er net kunnen staan :wink: ). Ik loop alleen nogal te piekeren hoe ik de draagbalken zal gaan bevestigen. Heb ook al flink gezocht, maar kom er niet uit eigenlijk.

Het beste zou zijn enkel dwars balken en daartegen langsbalken met raveeldragers. Ik kan alleen dus niet verzinnen hoe de dwarsbalken te bevestigen. Aan het (schuine) dak, lijkt me niet een heel goed idee.

Ik heb voor de duidelijkheid flink wat foto's bijgevoegd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Aan het dak kan waarschijnlijk niet. Tenzij bekend is wat voor dakplaten gebruikt zijn en een constructeur dit uitrekent.

Balken in de lengterichting leggen misschien. Staan er (dragende) wanden onder?
 

CJB

  • #3
Nee, staan dus geen dragende wanden onder.

Hoewel ik er wel over nadenk om toch balken op die tussenwandjes te leggen. Vliering wordt enkel voor opslag gebruikt. Kerstspullen, ski's, etc
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik vind het verstandig een vliering uit te voeren als een vloer. Want opslag kan ook veel wegen, en je wil er ook wel veilig op kunnen.

Geef eens wat meer info. Een constructietekening van de kap en plattegrond van de verdieping zou handig zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Is dit vanaf de bouw zo opgeleverd?

De kapconstructie is waarschijnlijk een sporenkap, met de sporen achter de groene spaanplaat. Is dus niet geschikt om een dragende vloer op aan te brengen.
 

CJB

  • #6
Excuus voor de late reactie. Druk met werk.

Dak en plafond zijn bij de bouw zo geleverd. Ik vermoed dat het dak zo'n prefab dak is.

Na nadere inspectie heb ik wel ondekt dat er toch dikke (dikkere) balken in het dak zitten. Hier is de binnenkant tegenaan genageld. Een soort groenachtige spaanplaat inderdaad. Dat zou dus kunnen wijzen op een sporenkap.

Zou het niet mogelijk zijn om aan/tegen die balken een dwarsbalk te plaatsen? Nadat ik inmiddels wist dat zo'n soort dak een 'sporendak' is heb ik dit gevonden op ditzelfde forum:
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/vlieringbalken-bevestigen-aan-schuine-wand-sporenkap.26749/
Zou dit een idee zijn? Hoe zal ik die steunbalk dan tegen de sporen vast maken?

Ik heb een sterk vereenvoudigde tekening bijgevoegd, die de constructie voorsteld.

Tegen de rode balken zit dus die groene spaanplaat bevestigd. Ik wil boven het bestaande hangende plafond dus een zolder/vliering maken (blauwe lijn)

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Het gaat om zowel de doorbuiging, belasting en de oplegpunten.

Doorbuiging is eenvoudig wat aan te doen door balken met voldoende hoogte te gebruiken. Dat geldt ook voor de belasting.

Echter je oplegpunten ontbreken. Of je moet de nieuwe liggers dmv van kramplaten links en rechts van de sporen kunnen bevestigen... Dat betekend wel dat er gaten in het dakbeschot moeten worden gemaakt, waarbij de dampremmende folie ook stuk gaat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
We hebben al aangegeven dat je niet zonder meer aan de kap een dragende vloer kan bevestigen. Dit moet berekend worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu