Herstellen verfewerk boeiboorden e.d.

Status
Niet open voor verdere reacties.
Bij de "voorjaarsinspectie" rondom het huis de volgende slechte delen in het verfwerk tegengekomen:
Boeiboord:
2477_IMG_6061_3.jpg


Aanbouw:
2477_IMG_6062_1.jpg


Detail aanbouw:
2477_IMG_6063_1.jpg


dosse gezaagd?

Houtsoort: twijfelachtige kwaliteit? Afwerklaag: schakelverf. Alle foto's zijn van de zuid-oost kant van het huis; 's morgens veel zon, weinig regen en wind.

Wat is hier aan de hand en wat is de beste remedie?
 
Een keer per vier jaar voorjaarsinspectie is wat weinig. :mrgreen:

Ik tip slechte kwaliteit zachthout met een te grote werking. Slecht geverfd in een natte herfst met een verf die berekend is op goed hout en een klimaat zoals wij dat 35 jaar geleden kenden. Schakelverf dat is toch zo'n jaren zeventig (vd vorige eeuw) woord? Zoals schakelklas, schakeljaar, schakeldocent.

Wat wordt het? Een duurzame of een snelle oplossing?
 
Hoe lang zit de verf al? En wat voor verf is het precies? (lijnolie, terpentine, acryl, glansgraad)

Wat voor eisen stel je zelf aan de verf?
 
Ongeveer 3 jaar, schakelverf op alkydbasis, dus verdunbaar met terpetine. Of dat verdunnen ook echt gedaan is, weet ik niet meer.

De eisen die ik stel zijn: bescherming van het hout en het moet er fatsoenlijk afgewerkt uitzien.

Eisen t.a.v. glans e.d. heb ik niet, dat is niet te doen aan de kust met de volle lading wind/zand/zout.
 
Het blijft lastig, maar naar mijn inziens is het hout gaan zwellen door vocht en belasting door de zon. Wellicht als het nieuw hout is geweest is dit helemaal erg aangezien nieuwe houten delen meer werken dan nieuwe. Tevens zijn het planken die inelkaar zijn gezet waardoor er al meer hoeken en gaten zijn waar vocht bijlang kan komen.

Het lijkt me handig om deze verf er zo goed mogenlijk af te halen waar dit nodig is. Driehoekschraper(A). Zeer goed het hout laten drogen dus pas in de zomer beginnen. Verder alle kieren opvullen met overschilderbare (raam/kozijn) kit voor buiten. Gedeeltes zoals de balken die opelkaar zitten als de bovenste foto er een gedeelte uit halen (V-groefje) en ook vullen met kit. (dit vangt iets meer rek op) Daarna alles overschilderen met een matte/zijdeglans dekkende alkyd beits voor buiten. (voor boeidelen etc, een zeer goede verf voor bijvoorbeeld deuren ademt minder dan voor boeidelen (leg het maar even zo uit aangezien ik geen merken kan geven)

Een schakelverf heeft altijd wat minder hechting en vochtregulatie dan een beits. Het voordeel is dat deze harder zijn en beter bestand zijn tegen weersinvloeden. U geeft aan zand etc. wat mij doet denken aan strand en zeer hevige invloeden van het weer. Hier zult u niet snel een product voor vinden die ook echt 6 jaar helemaal goed blijft. Wel is het noodzakelijk om het verfwerk ieder jaar minimaal 2 keer schoon te maken.
 
Bedankt EGeen :prima: . Is beits "flexibeler" (qua rek en krimp) dan schakelverf?

Verder heb ik altijd begrepen dat zowel oud als nieuw hout gewoon blijft werken onder invloed van vocht- en temperatuurwisseling.
 
Uuhmz dat vind ik eigenlijk wel een lastige haha, maar als ik zou moeten gokken zou ik ja antwoorden. Dit omdat schakelverf makkelijk gezegd wat meer lakbestanddelen heeft waardoor deze harder is.

Beetje off-topic: Watergedrachen producten stellen hogere eisen aan de ondergrond. Maar behouden buiten beter hun glans en elastischiteit. Alkydverven worden brosser wanneer ze ouder worden.

Het is jammer dat er al een laag opzit, maar ik zou sowieso de eerste laag ook even wat verdunnen tot 5% met terp om beter in de ondergrond in te dringen.

Nieuw hout werkt meer dan oudere houtsoorten. Ik adviseer daarom meestal ook vochtregulerende producten op nieuwbouwhuizen. Een volledig afsluitend systeem zal hier sneller hinder van ondervinden en gaan bladderen. En dus minder geschikt zijn, terwijl de duurzaamheid (op het potje) wel bijna 10 jaar aangeeft. Na enkele jaren zou dit geen probleem zijn, enkel moet er wel een goede ondergrond zijn waarbij er in geen enkel geval vocht achter mag trekken. In uw geval met veel kieren en gaten is dit daarom geen goed idee. Dit hout werkt sowieso ook meer door de grote lengtes en en het vocht in het hout.

Btje offtopic: Geimpregneerd hout moet eerst ook een half jaar tot een jaar buiten staan voordat deze overgeschilderd kan worden. Anders zal deze laag gaan bladderen.
 
Fiesiekus schreef:
Schakelverf is nu, anno 2009, nog steeds een hedendaags product.

Dat begrijp ik maar wat nu in de winkel ligt is het resultaat van research en development van pakweg 15 jaar geleden gericht op de bescherming van hout in het klimaat van toen. Bij de boeiboorden die mijn buurman op zijn tuinhuisje heeft aangebracht zie ik het zelfde. Staat net 5 jaar en het verfwerk en het hout is helemaal verpieterd. Denk toch dat je het vooral moet zoeken in de kwaliteit van het hout.
 
Dat laatste begrijp ik ook, maar het is nu meer een kwestie van: "roeien met de riemen die je hebt"; d.w.z. wat kan ik er op aanbrengen om het minst slechte resultaat te verkrijgen.
 
Ieder product is in zijn soort de beste. Een Schakelverf alias een EPS (één-pot-systeem) is een goede soort verf voor vele toepassingen. Het product zit tussen een beits en een lak in en combineerd verschillende pluspunten. Toch zal er voor iedere ondergrond een ander product voor aan moeten komen draven. De huidige EPS'jes zijn natuurlijk niet gericht op dingen van 15 jaar geleden, maar worden voortdurend aangepast om z'n best mogelijke kwaliteit te waarborgen. Dit kan gaan om veranderingen in wetgevingen, verbeteringen kwa mengen, duurzaamheid, sterkte etc. Toevallig brengt een bepaald merk binnenkort al de nieuwe generatie EPS systemen uit. Aan ieder product zit gewoon zijn voor en nadelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu