Herstellen lekkende soldeernaden dakgoot

Beckertje2

 • #1
Beste mensen,
Mijn dakgoot lekt omdat een aantal soldeernaden t.g.v. warmte-uitzetting heeft losgelaten. Ik heb de naden zelf al een keer opnieuw gesoldeerd en ik heb het ook al een keer door een dakdekker laten doen, maar het euvel komt telkens weer terug. De goot is verder in prima staat en zelfklevende tape aluminium tape lijkt me prutswerk. Ik zit ik over twee oplossingen te twijfelen:

1. repareren met tweecomponenten gootvernieuwer en glasvezelband. Maar ik vraag me af of de tweecomponenten gootvernieuwer op de verticale stukken niet naar beneden zal lopen
2. Stroken lood over de naden heen solderen. Hierdoor zullen wel hobbels in de goot ontstaan en er zal dus altijd water in blijven staan.

Wat adviseren jullie?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Hoe lang is de goot ?
Hoeveel afvoeren zitten er aan ?
 

Beckertje2

 • #3
Dank voor de snelle reactie. De goot is ca. 7,5 meter lang en er zit één afvoer aan. De goot is erg diep ik schat wel 20 cm.

Groet,

Harry
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Die 7,5 meter mag geen probleem zijn als de uiteinden maar 1,5 cm vrij liggen voor het uitzetten.
Een tweede keer solderen lukt meestal niet, het soldeer vloeit niet of heel slecht tussen de naden, het kleine randje soldeer dat er op komt te liggen houdt het niet.

Een stukje dakbedekking er in branden vind ik beter dan lood, lood gaat ook vrij snel kapot door de werking van het zink.
 

Droid

 • #5
Hoe oud is de goot? Wat voor een goot is het?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
Gewoon even met een (schraapstaal} kan ook een verfkrabber naast de naden schoon krabben en een nieuwstuk zink over heen solderen.
Je moet dan wel verdund zout zuur gebruiken, of soldeer vloeistof voor oud zink

 

Beckertje2

 • #7
Hallo,
Bdankt voor de goede tips.

@ Henk253: zou ik die strook ook van lood kunnen maken omda het zich makkelijker in de vorm van de goot laat vormen?

tweecomponenten gootverniewer vinden jullie dus geen optie?

Het gaat om een vierkante zinken goot die pasklaar is gemaakt in een soort houten bekisting. Ik denk dat de goot ca. 18 jaar oud is, maar het ziet uit als nieuw.
 

StefanD

 • #8
Ik heb zelf erg goede ervaringen met een 2-componenten gootvernieuwer. Totaal heb ik zo'n 16 meter gedaan en dat ziet er nog steeds perfect uit. Het is een behoorlijk stroperig goedje dat goed blijft zitten op een vertikaal stuk. Het zakt natuurlijk wel, dus verwacht niet dat je er een dikke laag op krijgt. (maar dat is ook niet nodig lijkt mij)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Gootvernieuwer is niet geschikt om losgelaten naden mee te behandelen, het is alleen geschikt om een goot die aangetast is wat op te knappen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Het zijn gewoon goten die we gewoon zelf zetten

zie tekening:je kan beter geen lood gebruiken is niet sterk genoeg, lood moet je met 60-40solderen en zink met 50/50 soldeer.

Vaak gaan naden stuk door dat er slecht gesoldeerd is of verkeerd geplaatste goten.

Als een goot met 2-componenten gootvernieuwer is bewerkt kan je het nooit meer solderen

Nu kan je nog een nieuwe stuk goot in laten plaatsen mits het zink niet al te zeer verrot is.
 

StefanD

 • #11
Jan schreef:
Gootvernieuwer is niet geschikt om losgelaten naden mee te behandelen, het is alleen geschikt om een goot die aangetast is wat op te knappen.
Als de naad echt helemaal los is, dan waarschijnlijk niet. Maar als er wat scheuren in zitten en de goot verder nog wel stevig is, dan kun je daar prima gootvernieuwer voor gebruiken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
TS schrijft dat een aantal naden heeft losgelaten. :wink:
 

Das

 • #13
Je kunt natuurlijk ook een expansieband ertussen plaatsen. Het slechte stukje ertussen uit knippen en het expansieband ertussen solderen. Bij ******** kun je het expansieband gewoon bestellen.


Link verwijderd, mod.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #14
Graag geen reclame Das :roll:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu