Herstellen jaren 30 tegel lambrisering

J-weetje

  • #1
Dag heren en dames,

Ik heb een vraagje over tegelen, of beter gezegd het herstellen van tegelwerk. In ons jaren 30 huis zat de oude lambrisering die uit tegels bestaat nog. Deze lambrisering willen wij erg graag houden. Tijdens de verbouwing van de afgelopen maanden zijn er een aardig aantal tegels los gekomen (of ze waren dat al) uit het cement. Deze tegels zijn nog heel en willen we graag terug plaatsen. Hoe kunnen wij dit het beste doen? Het cement waar ze in zaten is vreselijk hard en wil ik er eigenlijk niet afbeitelen. Maar tegelijkertijd moet ik ergens lijm kwijt met een zekere laagdikte, toch? Hoe kan ik deze tegels weer terug lijmen zonder dat de terug geplaatste tegels hoger komen te liggen dan de huidige (i.v.m. lijm dikte)?
Dan de voegen nog weer op kleur maken (of ze allemaal een nieuwe kleur geven ;-). Ik zat zelf aan iets van verf te denken, zou dat bestaan? Het heeft niet veel te verduren.
Alvast bedankt voor jullie tips. :D

 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Goed schoonmaken.
Tegel op zijn oude plaats terug zetten met lijmkit.
Even een dag drogen en afwerken.
 

J-weetje

  • #3
Ik dacht, ik zal nog even een update geven over hoe ik dit opgelost heb. :D Ik heb toch afgezien van de montagekit oplossing. Dit omdat de hoogte van de nieuwe tegels t.o.v. de oude tegels dan lastig wordt. De montagekit heeft toch iets van body nodig om te lijmen en met een film laagje lukt dit niet dacht ik.
Hoe ik het opgelost heb is als volgt:
Ik heb met een 40mm dozen boor (gatenzaag) en afgekorte centerboor een aantal gaten geboord in het midden van de plaats waar de tegel zat van ca 1cm diep. De centerboor heb ik afgekort om zo onnodig diepe gaten te voorkomen. Met een tang de stukjes eruit knijpen en voila, daar is de ruimte voor de tegellijm.

Tegels goed schoonmaken, muur ff voor strijken en zie hier beneden het resultaat. Ik ben er erg tevreden over al zeg ik het zelf. De voegen kleur heb ik met een zak grijs en klein beetje zwart voeg middel op een weegschaal gemengd en de kleur klopt aardig.

Tot zover, misschien dat iemand hier ooit nog wat aan heeft.
:lol:
 

Coenami

  • #4
Hoi JW,
Dankjewel voor je update. Erg nuttig naslagwerk. Zo gauw ik weet hoe je een centerboor inkort, ga ik die gedurfde actie van je eens proberen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu