Help! Grote scheur onder het raam.

MZD

  • #1
Ik heb een grote horizontale scheur in de binnenmuur onder het raam in mijn slaapkamer waar ik niet echt gerust op ben. Het is langere tijd een haarscheur geweest. Het werd door de woningbouwvereniging afgedaan als slecht stucwerk/onschuldige krimpscheuren. Vorig jaar heb ik nieuwe ramen in mijn woning gekregen en nu is de scheur groter geworden zowel in de lengte als in de breedte. Hij gaat nu over de hele breedte van de slaapkamermuur (ruim 3 meter), of hij verder doorloopt over het hele huis kan ik niet zien omdat de badkamer geheel betegeld is. Onder het raam zijn er stukjes muur afgebrokkeld en zit er een gat/gleuf in, waarbij ik zo tegen de achterkant van de bakstenen van de buitenmuur aankijk. Het is erg koud en tocht ook verschikkelijk. Aan de buitenkant lijkt het voegwerk onder de vensterbank ook op sommige stukken verdwenen te zijn.
IMG_20221010_102100.jpg
545053.jpg
545054.jpg


Ben al dagen internet aan het afspeuren maar kan weinig info vinden over dit soort scheuren. Ze zijn meestal verticaal of schuin rondom de ramen. Wel lees ik hier en daar dat horizontale scheuren vaak gevaarlijk zijn.

Ik heb recent ook een scheur in het plafond van mijn keuken ontdekt bij de buitendeur. Ook aan de achterzijde van de woning. Met daarbij ook een barst in het betonnen latei aan de buitenkant. Of is dit alleen verf wat afbladdert?
545060.jpg
545058.jpg


Ik kan geen vocht of roestplekken ontdekken. Ook geen last van stank of beestjes. Dus denk zelf met de info die ik al op heb kunnen doen dat dit geen vochtprobleem is.

Ik woon in een tussenwoning uit de jaren 70. De grond is wel enorm aan het verzakken. Mijn tuin zakt ook elk jaar zo'n 3 - 7 cm. En moet elke 3 a 4 jaar opgehoogd worden. Dit ligt niet aan mijn huis dit is in vrijwel de gehele wijk zo. De woningen zijn allemaal onderheid. Maar vraag me dan toch af of dit geen voortekenen van verzakking zijn en of ik nog wel veilig zit in mijn huis.

Morgen komt er iemand langs, maar wil me niet zomaar laten afschepen met alleen dichtsmeren. En aangezien de woningbouw ook klussers stuurt met hoogtevrees om een regenpijp op hoogte vast te zetten die bij storm was losgewaaid, en er meerdere fouten bij renovatie van keuken en badkamer zijn gemaakt heb ik niet zoveel vertrouwen in ze. Helaas is dit wel het pad om te bewandelen met een huurwoning.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De woningbouw kan dit prima oplossen. In het algemeen hoef je je geen zorgen te maken bij dit soort scheuren. Hou het wel in de gaten of de scheur niet terugkomt en groter wordt.
 
  • Like
Waarderingen: MZD

MZD

  • #3
Het is in een week tijd snel gegaan. De scheur groeit. Aan de zijkant van het kozijn is de scheur van onder naar boven ook een kier aan het worden.

Inmiddels hebben we op de begane grond een flinke trapsgewijze scheur in de buitengevel die dagelijks groeit waarbij op sommige plekken dwars door de stenen heen. Daarbij buigt het latei door die op het raamkozijn drukt. Hoe het er daar binnen uit ziet weet ik niet want aan de binnenkant zit er vanaf het kozijn tot plafond een houten plaat tegenaan gekit. Ook ontstaat er rechts onder het raam een scheur. Vorige week kwam er iemand van een klusbedrijf langs om het stucwerk te herstellen. Die heeft de bon "on hold" gezet omdat de scheuren nog in beweging zijn. Vanmiddag komt er een opzichter van de woningstichting langs om te bepalen of er verder onderzoek gedaan moet worden. Bouw en woningtoezicht is ook op de hoogte. Deze hebben de bouwtekeningen bekeken en mij gerust gesteld dat we binnen geen gevaar lopen. Iets met een spouwmuur en dat binnen en buiten muur los van elkaar gebouwd zijn. Wel kunnen er op den duur stenen naar beneden vallen. Dus is wel noodzaak dat er snel wat aan gedaan wordt zodra de oorzaak bekend is.

IMG_20221014_102234.jpg
IMG_20221014_104509.jpg
545301.jpg
IMG_20221015_103904.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou het met spoed voorleggen bij de woningbouw. En als ze niet in actie komen de gemeente inschakelen.

Maak foto's van alle scheuren en vermeld de datums erbij. Zo kun je aantonen hoe het verloopt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Goed dat er actie is, ook van de gemeente.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu