Help! bypass werkt niet goed

Kristan

  • #1
Hi beste klussers,

Ik heb een probleem met mijn bypass en ontvang graag wat hulp van jullie. Probleem is dat bypass (nieuw gemonteerd) soms wel open gaat soms niet, kan geen logica vinden wanneer hij wel of niet open gaat. Ketel schiet dan in storing (onvoldoende doorstroming). Bypass is gemonteerd rekening houdend met de pijl die de stroomrichting bepaald (aanvoer naar retour). Ketel is Remeha Tzerra Ace 39c i.c.m. Evohome draadloze thermostaatkoppen. Gespeeld met de instelling op de bypass maar lijkt niets uit te maken. Soms gaat hij bijvoorbeeld niet open als hij op zijn lichtste instelling staat en ik alles ineens dichtzet. Ketel schiet dan dus in storing en Bypass blijft koud. Als ik dan die instelling laat staan en zo af en toe een keer voel gedurende de dag dan wordt hij soms wel heet waar ik uit opmaak dat hij soms wel open gaat (= niet stralingswarmte van de leiding).

Ik verwacht óf dat de locatie van de bypass gewoon totaal verkeerd is gezien mijn installatie. Óf wellicht dat het een verkeerde aankoop is geweest. Het was er 1 van 2 tientjes en heb nu ook een Danfoss gekocht die een stukje duurder was.

Situatieschets hieronder;
  1. Vloerverwarming op begane grond (verdeler ook op begane grond)
  2. Radiatoren op kamers 1e verdieping
  3. Vloerverwarming op badkamer 1e verdieping (verdeler op zolder)
  4. Radiator en CV ketel op Zolder

Bypass.png


Wie-o-wie kan mij van advies voorzien?

Mijn idee was om de goedkope bypass voor de wat duurdere Danfoss te vervangen. Als dat niet werkt, de bypass installeren net na de CV ketel voordat er afgetakt wordt. Dan heb ik wel niet de 6 meter maar kan ik wel kijken of het dan beter werkt. Ik zie soms mensen die hem bij de vloerverwarmingsverdeler van de begane grond zetten maar in dat geval verlies ik wel veel energie omdat de leiding naar die verdeler door de kruipruimte loopt. Wel geisoleerd maar als ik dat als circuit gebruik om rond te pompen is dat niet zo gunstig t.o.v. als ik dat 6 meter circuit op zolder heb. Is dus als laatste mogelijkheid zou ik dat ook nog kunnen doen. Al hoop ik dat met jullie expertise de oorzaak meteen helder wordt.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
wat is de minimale pompsnelheid? de pomp in de tzerra moduleert en het kan zo zijn dat deze op het minimale percentage niet voldoende drukverschil maakt waardoor de bypass niet opent
 

Nono123

  • #3
Kristan schreef:
Ketel schiet dan in storing (onvoldoende doorstroming).
Wat is de code die de ketel aangeeft?
Wordt de retour van de ketel wel warm? of misschien zelfs het?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
zet alles eens even dicht, radiatoren en vloerverwarming, nu moet de pomp over de bijpass stel nu je bypass in zodat er voldoende flow over is en je ketel niet in storing gaat.
Normaliter staan deze 0.2-0.3 bijna altijd goed afhankelijk van het merk uiteraard.
Persoonlijk zou ik de avdo zo ver mogelijk van de ketel af zetten.

En verlies zal je niet veel hebben als je avdo aanspreekt is zijn je ruimtes waarschijnlijk op temp. omdat alles dicht loopt dus zal je ketel zijn restwarmte over ja avdo pompen (bij de meeste moderne ketels kun je deze nadraaitijd instellen).
 

Kristan

  • #5
Bedankt voor de reacties!

@Marcn.88 interessant! Pompsnelheid (PP018 - Minimum pomptoerental voor CV bedrijf) gaat van 20% tot 100%. Standaard staat hij op 30% en toen was het probleem al aanwezig. Ik heb hem nu op 20% staan omdat de thermostaatkraan van de beneden-vv-verdeler fluit bij 30% en bij 20% niet (ander probleem). Heb jij advies op welk percentage ik hem zou moeten zetten voor een test? 40% of 50% of hoger?

@Nono123 hieronder de foutcodes die elkaar een beetje afwisselen in dit probleem. Je vroeg ook of de retour warm wordt, onder de foutcodes mijn antwoord. PS daarnaast vroeg je ook nog iets anders maar je hebt je vraag niet helemaal afgemaakt in je bericht.
a.png

In een test (alle leiding koud) heb ik alles dichtgedraaid zoals @De loodgieter adviseert. Daarna drukte ik op de BDR91 (ketelmodule evohome) om warmtevraag te simuleren. De CV ketel springt aan en maakt warmte maar slaat daarna in storing. De aanvoer en retour blijven dan ijskoud en de warmte blijft letterlijk in de ketel hangen (geen flow). Als ik dan net voordat de storing intreed een radiator openzet voel je hoe de warmte ineens door de aanvoer leiding heen schiet/kruipt. Dus de bypass blijft dicht. Ook heb ik getest met een reeds opgewarmd systeem en dan ineens alles dicht te draaien, ook dan schiet de ketel in storing en blijft de bypass dicht (= koud) terwijl er dan wel lauw water in de retour zit maar geen heet water van de aanvoer de retour in komt. Nogmaals, als ik het e.e.a. dan zo laat staan en af en toe aan de bypass voel, is hij soms wel helemaal heet en soms niet. Dit is naar mijn beste inschatting niet de hitte van de straling van de aanvoerleiding.

Hieronder ook een aantal foto's ter illustratie.
Boven = Aanvoer
1657736312068.jpg


De instelling gebruikt in de test (helemaal tot de min gedraaid):
1657736312057.jpg


De andere Bypass die ik aangeschaft heb van Danfoss om te testen of dat wel werkt zoals beschreven in mijn vorig bericht (is ook groter uitgevoerd)
1657736312043.jpg


@De loodgieter je hebt gelijk wat betreft je redenering omtrent verlies. Dus misschien is het zo gek nog niet om de bypass dan beneden bij de verdeler neer te zetten om te controleren of dat het probleem oplost.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Niet alleen de druk instelling maar ook de doorlaat van het minimale hoeveelheid water die bij de AVDO er door moet bepaald of het werkt of niet (niet goed) dat is bij een grotere ketel ook meer water op de laagstand. (20%)
Als de AVDO goed is ingesteld en goed zou werken kan er nooit gesuis in een radiatorventiel ontstaan.
Maar met modulerende pompen geeft het best wel eens problemen omdat het druk verschil en het volume niet constant is.
Maar bij alles dicht gezet moet de AVDO open gaan zo niet dan is de druk van de pomp te laag.
 

D4de

  • #7
@Kristan Ik zit met een heel erg vergelijkbare situatie en ook een gelijkwaardig probleem.

Ik heb dezelfde bypass ventiel geplaatst.
Mijn bypass ventiel zit ver van de ketel maar nog voor de vloerverwarming van de woonkamer.

Is jouw probleem opgelost?
Zo ja hoe heb jij deze opgelost?

Heb ook een kladje van mijn omgeving erbij gedaan maar kan me voorstellen dat er geen soep van te maken is :roll:

Klad cv omgeving.jpeg
 

Kristan

  • #8
hoi D4de,

Het probleem is inderdaad opgelost. Het minimale pomptoerental van de Tzera Ace was te laag om de bypass open te drukken. Standaard staat deze op 30% en ik had hem op 20% gezet om stromingsgeluid te reduceren. Bij aanpassing naar 40% ging de bypass uiteindelijk pas open maar dat gaf veel geluid. De bypass op de eerste foto, was een paar tientjes en ging tot 0.1 bar. Ik heb toen de bypass op het tweede plaatje geïnstalleerd, was van een bekend merk en ook duurder en gaat ook tot 0.05 bar. Toen heb ik het minimale pomptoerental weer terug kunnen zetten naar 20%. Dus nu heb ik een bypass die werkt en geen last van stromingsgeluid (heb zone-regeling en geen radiator die constant open staat, vandaar de bypass)
 

D4de

  • #9
Wat super dat je nog zo snel reageert. Het klinkt akelig overeenkomstig met mijn situatie :)
Ik ga nog even testen en dan ook maar opzoek naar een goeie bypass.

Dank voor je antwoord!
 

Kristan

  • #10
Graag gedaan en succes!
 

D4de

  • #11
De Remeha Tzerra ace naar 40 zetten lijkt bij mij ook de oplossing te zijn.

Heb er wel een vreemde storing voor terug gekregen.
Als ik de verwarming aan heb gehad en alle radiatoren en vloerverwarming zijn weer dicht zie ik op de ketel de bar teruglopen naar 0.
De ketel geeft dan storing te weinig druk.

Zodra ik een radiator ook maar iets open zet springt de ketel uit storing en geeft deze meteen 1,9 bar druk aan.
Als ik een radiator ook maar een stukje open laat doet de ketel geen druk verlies weergeven.

Ben je dit in jouw situatie ook tegen gekomen?
 

Kristan

  • #12
Goedemorgen, nee dat ben ik niet tegengekomen. Weet je zeker dat de bypass wel open gaat? Je beschrijft dat wanneer je de radiator open doet, de ketel uit storing springt. Normaliter zou de bypass moeten zorgen dat de ketel niet in storing valt als alles dicht staat. Zelf kon ik goed voelen & horen of de bypass open danwel dicht ging.
 

Pst85

  • #13
Hoi D4de, heb je het probleem met het teruglopen van de druk kunnen oplossen? Ik heb exact hetzelfde probleem bij dezelfde ketel. Ik heb recentelijk een bypass laten installeren en tado radiatorknoppen geïnstalleerd en heb nu deze problemen.
 

D4de

  • #14
Heb een comap ertussen geplaatst en dit was bij mij de oplossing.
Moet alleen nog testen of ik de ketel op 20% weer kan zetten.
link naar website verwijdert door moderator


Het overdrukventiel die Kristan gebruikt heeft is nog beter in te regelen.

87B08D72-9680-4AB7-827D-4EDA9B72C216.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu