"Harskieren" wanden blokhut vullen?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik ben deze dagen bezig met het in de grondverf zetten van de nieuwe blokhut (vuren). Sommige wandbalken hebben een soort van smalle langwerpige openingen (lijkt op een zaagsnede). Een enkele is zelfs door tot aan de binnenkant. Ik vermoed dat hier hars in heeft gezeten?

Om er voor te zorgen dat er geen water in kan blijven staan (sommige zijn naar boven gericht, andere weer naar beneden) vroeg ik mij af hoe ik ze kan opvullen. Dichtverven lukt niet. Acrylaatkit (schilderskit)?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb ze jaren geleden opgevuld met een goede kwaliteit beglazingskit, zit nog steeds als net aangebracht.
Ruim opvullen en na droging met een houtbeitel vlak maken.
Met een plamuurmes glad strijken kan ook.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Harsgangen bij vuren lopen niet zomaar leeg. Het is eerder of getordeerd ( gedraaid) door geforceerde droging of vocht. Mocht dit toch hars zijn, - herkenbaar aan de gele kleverige vlekken ) dan eerst uitspoelen met thinner. Anders komt de hars er bij hoge buiten- temperatuur weer dwars door de kit heen naar de oppervlakte.

Zoals Jan al schreef, flexibel opvullen, want dit blijft werken en is alleen op te vangen met een goede kit. U kunt ook ms-polymeer beglazingskit gebruiken. Vul de spleten eerst op door middel van verdunde grondverf en laat dit eerst even goed drogen alvorens te gaan kitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu