Hardsteen vloer leggen

Nondre

  • #1
Wij zijn druk bezig met een grootse verbouwing van een boerderijtje. Door de aannemer is de oude betonvloer eruit gesloopt en een nieuw zandpakket erin gelegd met een geïsoleerde en gewapende betonvloer. We hebben in het achter gedeelte van de boerderij (waar de keuken en leefkeuken komt) vloerverwarming in de cementdekvloer gelegd.
We willen in dit gedeelte hardsteen gaan leggen (platen van 80x80x2cm). Nu horen wij verschillende dingen over het leggen van hardsteen, t.w. leggen in de cement, leggen in dikbed mortel tegellijm, etc.
Wat kunnen we het beste doen, welke merken van wat voor product? Moet de cementdekvloer worden aangebrand met Portlandcement bij het gerbuik van dikbed mortel tegellijm? Smeer je dit helemaal onder de tegel met bijv. een lijmkam of doe je hiervan dikke dotten op de vloer op de plaats waar de tegel gelegd gaat worden?
Tevens willen we in de badkamer (deze ligt op de bgg tegen de keuken aan en ook het gedeelte met de vloerverwarming) Jura Marmer gaan leggen, kunnen we hiervoor ook een soort dikbed mortel tegellijm gebruiken?
Na hoeveel tijd (uren, dagen) zijn de vloeren (zowel het marmer als de hardsteen) weer beloopbaar?
Alvast bedankt!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Merknamen worden hier op het forum niet gegeven.

Als de cement dekvloer goed vlak is, kun je volstaan om deze vloer eerst voor te strijken met een tegel voorstijk.

Daarna de natuursteen lijmen met een dikbedmortel lijm, geschikt voor natuursteen.

Het mooiste eindresultaat krijg je als je te lijm zowel op de vloer als op de tegel aanbrengt met een grove ronde lijmkam van ongeveer 12 mm.

Deze lijm is na ongeveer 24 uur beloopbaar, maar zou met het voegen van de tegels zeker 48 uur wachten.

Ook in de badkamer kun je deze lijm gebruiken, alleen moet je de tegel wel impregneren, zodat er geen vocht door de marmer trekt.

Zorg dat je voor het leggen van de hardsteen een paar goede zuignappen hebt die je tijdens het leggen van deze tegel kunt gebruiken.
Want dit formaat tegels is zeer lastig te verwerken, je wordt er niet vrolijk van als je er even eentje omhoog moet wippen als hij ongelijk ligt.
Met die zuignappen werkt het net even handiger, ook om de tegels op de goede plaats te leggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu