Hangstoel ophangen aan balk; tips gezocht voor constructie

Valesca

 • #1
Wij willen graag in onze tuin een 2 tal hangstoelen (1 stoel en 1 bank) ophangen. Hiervoor willen wij graag een constructie maken waar de 2 stoelen aan een balk hangen (zie foto voor idee). Zie paint afbeelding voor ons idee qua lengte van de balken.

Nou hebben wij begrepen dat je per strekkende meter balk moet rekenen op 5cm dikte. Dit zou dus komen op 15cm x 15cm dikte voor de liggende balk en 20cm x 20cm voor de staande balk. We vroegens ons af of:
1. de voorgenome constructie stevig genoeg is om max. 3oo kg te kunnen dragen (uitgaande van 3 personen die in de hangstoelen kunnen zitten)?
2. Of het ook mogelijk is om 15cm x 15cm balken te gebruiken voor de staande balken omdat dit enorm scheelt in de kosten. Mogelijk met een aanpassing van de constructie.

Valesca
st
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jackd

  • #2
  Die stelregel geldt voor liggende balken bij vloer en platte daken i.v.m. met doorbuigen.
  Bij jou gaat het om één balk met een specifieke belasting.
  Staande balken kunnen veel meer hebben. 15 x 15 is ruim voldoende.

  Die 300 kg is redelijk verdeelt.
  Zal rond de 150kg in het midden zijn.
  Ofwel: ga naar een houthandel, leg een balk van 15x15 op 2 latjes, ga met 2 man in het midden staan en kijk wat er gebeurt. (bijna niks)

  Wat voor hout wil je gebruiken? Douglas mag bijvoorbeeld geen grondcontact hebben, dan rot het snel weg.
   

  Valesca

  • #3
  Beste Jackd,
  dankjewel voor je reactie. Daar was ik niet van op de hoogte. Wij zaten wel aan douglas hout te denken en deze te beitsen omdat dit soort hout relatief goed bestand is tegen vocht en een lange levensduur heeft. Wij waren er niet van op de hoogte dat dit soort hout niet in contact mag komen met grond. Welke houtsoort raad jij aan?
   

  Jackd

  • #4
  Douglas kan, maar dan op een betonpoer.

  Stabiliteit is wel belangrijk,
  wil je het precies zo als op de foto of mag er een schoor komen?

  Douglas behandelen kan wel, maar ook dan zit je op maar 10 tot 15 jaar. (overgenomen van een schommel verkoper)
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #5
  Monteren op een poer zal niet gaan, je creëert zo een scharnierpunt. Insmeren met een rubbercoating en ingraven zorgt voor een momentvaste verbinding.
   

  Valesca

  • #6
  Ik had inmiddels online gevonden dat je balken ook on het teer kan zetten voordat je ze in de grond/het beton zet. Een betonpoer had ik nog nooit van gehoord maar na een snelle google actie lijkt dat ook een goede optie.

  Een schoor is geen probleem al had ik vernomen dat die dan in de 'schommel' richting geplaatst moet worden. Dat wordt nogal lastig bij de constructie die wij in gedachten hadden.
   

  Jackd

  • #7
  Een scharnierpunt hoeft geen probleem te zijn. Maar een standaard betonpoer kan inderdaad niet als het er zo uit moet zien als op de foto.
  Daarom vroeg ik ook of schoren een probleem zijn, dan bedoelde ik zoveel boven in tussen paal en ligger als een 2e paal schuin naar de grond.

  Wat wel kan is een iets andere poer of bijvoorbeeld een "H-VORM PAALHOUDER VERZINKT" zelf in het beton gieten.

  Of behandelen, maar ik heb 2 keer gezien dat geïmpregneerd hout in zandgrond veel te snel doorrotte.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu