Hangmat verantwoord ophangen aan muur

Mattias

  • #1
Hallo,

Zoals meer mensen die op dit forum een bericht gepost hebben wil ik graag verantwoord een hangmat ophangen.

Het is de bedoeling dat de mat in een kamer komt te hangen, met de bevestigingspunten in de muren. De muren zijn van baksteen, en zijn behoorlijk hard. Ter illustratie: met een huis-tuin-keuken-klopboor kost het behoorlijke moeite om een fatsoenlijk 6mm gat te boren. De maximale belasting van de hangmat zal ongeveer 120 kg zijn.

Ik heb op internet gekeken naar de verschillende opties die een aantal (web)winkels bieden, maar ik heb mijn twijfels bij sommige van deze oplossingen... Het zou prettig zijn als lezers van dit forum enig advies kunnen geven om deze opties wel of juist niet te gebruiken.

Optie 1.
Naar mijn mening de meest elegante: een fischer SX of UX plug, (volgens fischer kan de SX 10x80 1200 Newton hebben), met daarin dan een geschikte haak.
Of zoiets (ziet er iets minder uit)


Optie 2.
Een soort slotoog (metalen plaatje met halve ring erop gelast) met vier schroeven aan de muur, waardoor de kracht beter verdeeld wordt.



Optie 3.
Alle suggesties zijn welkom!

Groet,

Mattias
 

Mark en 3 meiden

  • #2
Een stalen of rvs plaat met 4 8mm fretbouten aan de muur vast zetten
op die plaat een oog lassen (voor dat je de plaat ophangt )
of laten maken (zwart of wit) bij een metaalverwerkend bedrijf in de buurt
 

Swblom

  • #3
Je geeft aan dat de te verwachten belasting maximaal 120 Kg zal zijn. Ik ga er dan maar van uit dat er dus maximaal 120 Kg in de hangmat komt te liggen.
Bij het gebruiken van deze waarde moet je je wel realiseren dat de trekkracht in de muurbevestiging hoger zal zijn.
De belasting van 120 Kg (voor het gemak, 1200 N) is namelijk de naar beneden gerichte component. Als ik eens aanneem dat de hoek van de bevestiging ten opzichte van de muur 30 graden is kom ik op een totale kracht waarmee aan de bevestigingen getrokken wordt van 2400 N. Dus 1200 N per kant, onder een hoek van 30 graden.

Het wordt nog erger als je van plan bent om je in de hangmat te laten "ploffen". Kortom, de hele zaak berekenen is complex, dus afgaan op de specs van de pluggen lijkt mij niet zaligmakend.

De weg die Mark en zijn meiden voorstellen zou ik ook inslaan. Gewoon erg zwaar maken en een groot oppervlak creeeren om de kracht over te verdelen.

Succes
 

Alex S-B

  • #4
Ik heb een hangmat buiten hangen ook in baksteen gemonteerd.
Heb hier keilbouten met oog voor gebruikt met diameter 20 mm.
Oersterk hangt al jaren.
 

Mattias

  • #5
Bedankt voor de adviesen. Begrijp dat het raadzaam is om in ieder geval zwaardere montage (keilbouten) te gebruiken dan dat staat afgebeeld in mijn originele post.
Het verbaast mij dat er blijkbaar leveranciers zijn die een (naar mijn interpetatie) systeem aanbieden dat minder stevig moet zijn (schroefdraad met haak)...

Mattias
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
3
3
7

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu