Halogeenverlichtingsset aansluiten

Jaco

  • #1
Ik heb een halogeenverlichtingsset gekocht (incl kabels,transformator en lampjes) ter vervanging van de huidige set.

Nu is de vorige aangelegd door de vorige bewoners en ik weet niet precies of ik ook echt kan gaan uitvoeren wat ik bedacht heb. :?
Op het plaatje bij de set staat dat de transformator wordt aangesloten aan het eind van de kabels. Ik wil dit niet omdat ik dan eerst een donkere keuken moet inlopen voor ik het licht kan aandoen.

De transformator kan met een stekker aangesloten worden op het stopcontact, maar ik sluit 'm dus liever zo aan dat ik de lichtknop kan gebruiken.

Klopt het dat ik de stekker er af kan knippen en deze draden kan gebruiken om de transformator aan te sluiten op het steentje in het plafond?

Kan ik dan vervolgens twee stukjes kabel gebruiken om de transformator op de andere kabels-ergens in het midden- aan te sluiten? (De vorige bewoners hadden een stukje plastic van de draden verwijderd om zo contact te maken.)

Voor mij is de vraag vooral of de transformator op een andere plek in het systeem kan komen en of ik de stekker kan verwijderen..


Ik hoop dat m’n uitleg duidelijk genoeg is, en natuurlijk dat iemand me er mee kan helpen. Ik wacht af…


Als dit bericht nog ergens anders is terecht gekomen :oops: sorry, 't was me niet helemaal duidelijk hoe ik een bericht kan plaatsen.
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #2
Jaco schreef:
Als dit bericht nog ergens anders is terecht gekomen sorry, 't was me niet helemaal duidelijk hoe ik een bericht kan plaatsen.
Het is helemaal goed gegaan Jaco. Zet in het vervolg in het onderwerp waar je vraag over gaat, das beter dan alleen Jaco :mrgreen:

En nu maar wachten op een goed advies, dat zonder meer gaat komen!
 

Jaco

  • #3
Ik heb gezien dat jij dat nu hebt aangepast, ik had het al opgemerkt maar daar is het bij gebleven..
Bedankt, :wink: en ik ben benieuwd of ik er binnenkort mee aan de slag kan!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je kunt het beste de stekker er aan laten zitten, en de transformator (trafo) aan het einde van het snoer met lampjes aansluiten, zoals in de verpakking vermeld.

Het is erg lastig de het snoer van die halogeenlampjes (verantwoord!) te onderbreken en er een aftakking oid op te maken. Dat wordt dan al gauw knoeiwerk, en er gaat een vrij grote stroom door die laagspanningsdraad, daardoor bij knoeiwerk kans op brand.

Komt het trafo daardoor te ver van het kroonsteentje af, maak of koop dan een verlengsnoer (2 x 0,75 mm² soepel snoer) met aan één kant een (niet geaarde) contrastekker en aan de andere kant twee blanke eindjes, die je in het kroonsteentje doet.

Zo houd je het transformatorsnoer heel (ook nuttig ivm garantie) en kun je het toch aansluiten op het kroonsteentje van de verlichting.

Zo zou ik het doen. Of dit een officieel toegestane methode is weet ik niet.
 

Appeltje

  • #5
Het was mij niet helemaal duidelijk dus misschien zeg ik nu iets wat niet relevant is maar snoer wat uiteindelijk naar de lampjes zelf gaat, is vaak hittebestendig omdat het lampje (en daarmee de fitting) erg warm kan worden. DAT verlengen is dus geen goed idee dan.

Groeten,
Richard.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Mijn indruk was ook dat de bedoeling was het snoer naar de lampjes te onderbreken, dus we zitten op dezelfde lijn. Alleen waren we vrijwel gelijk (ik net iets eerder ;tong; )
 

Jacovrie

  • #7
Stekker e.d. laten zitten. Het beste is een te schakelen stopcontact dicht bij de trafo te plaatsen. Stekker er in en met schakelaar halogeen verlichting inschakelen. Afhankelijk van de situatie is hoe het stopcontact kan worden aangelegd. Een oplossing zou kunnen zijn het gebruik maken van K25 plintgoot. Hier kunnen op een gemakkelijk en verantwoorde wijze een stopcontact en schakelaars mee worden gemonteerd. Voordeel is dat deze plintgoot ook in het zicht niet erg opvalt. Beslist niet met kroonsteentjes e.d. werken.

In dit geval, wanneer ik de vraag goed heb begrepen en situatie goed inschat, zou K25 gebruikt kunnen worden op het plafond vanaf de centraaldoos waar de voedingsdraad binnenkomt. Aan het einde kan dan het stopcontact worden geplaatst waarop halogeentrafo wordt aangesloten. Voedingsdraden zijn dan de blauwe draad (nul) en de zwarte schakeldraad van de lichtschakelaar van de keuken. Wanneer lichtschakelaar (nog) niet aanwezig is, deze dan aanleggen met plintgoot.
Let even op aarde aansluiting. Trafo wordt meestal niet op aarde aangesloten. Voor de halogeenlampjes is dit afhankelijk van model en gebruikt materiaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu