Haarscheurtjes breedplaatvloer

R_jeroen

  • #1
Ik heb hele dunne haarscheurtje aan de onderkant van de breedplaatvloer, je ziet de scheurtjes haast niet.
Weet iemand hoe dit kan en/of dit erg is?
de vloer is een paar maanden geleden gestort en nog niet afgesmeerd.
komt dit door het uitzetten en werken van de vloer?

b.v.d.
 

Bass

  • #2
Weet je of het een gewapende of een voorgespannen breedplaatvloer is? Gewapend beton mag iets scheuren, zolang het bij nét zichtbare scheurtjes blijft. Tijdens de stort worden de vloeren namelijk nogal zwaar belast.
 

R_jeroen

  • #3
Het is gewapende breedplaatvloer, de scheuren zijn haast niet zichtbaar, alleen als je echt goed zoekt.
 

Ilz

  • #4
Zal ik je het eens gekker vertellen: beton móet scheuren! Constructies worden dusdanig berekend, dat in de gebruiksfase het beton altijd haarscheurtjes zal vertonen. Pas als de scheuren echt duidelijk zichtbaar zijn (en je dus niet moet zoeken, maar het echt zó ziet) dan kan er iets mis zijn gegaan. Maar ook hierbij geldt dat je dan echt flinke scheuren moet hebben

(even technisch: er zit wapening in de vloer die de trekkrachten opneemt. Een vloer krijgt door de doorbuiging aan de onderzijde trek en aan de bovenzijde druk. Beton kan geen trekkrachten opnemen en zal dus scheuren. De wapening zit namelijk niet helemaal aan de onderzijde van de vloer (anders zou je het zien), maar 25 mm ingebed in het beton. Vandaar dat het beton altijd zal scheuren, al dan niet zichtbaar)
 

Bass

  • #5
Beton hoeft natuurlijk niet persé te scheuren om constructief te functioneren. Als gewapend beton niet scheurt, is het nog niet zwaar belast of is het gewoon te zwaar gedimensioneerd. En als het gedurende de levensduur helemaal niet scheurt had je het niet hoeven wapenen...

Om het verhaal af te maken: scheuren van 0,2 tot 0,4 mm zijn toegestaan, afhankelijk van het milieu waarin het constructie-onderdeel moet functioneren. Als de vloeren bij jou binnen in een droge woning liggen zal waarschijnlijk 0,4mm nog toegestaan zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu