(haar)scheuren in zandcementdekvloer

Wslagboom

 • #1
Dag,

in mijn zandcementdekvloer zitten haarscheuren. Deze zijn ontstaan doordat de zandcementvloer is gaan zetten agv de vloerverwarming die er onder zit EN omdat op de plekken waar de vloer scheurt de laag boven de buizen waarschijnlijk te dun is (ca 2 cm).

Mijn vraag is: kunnen de scheuren kwaad en moet ik hier iets aan doen? Bijvoorbeeld scheuren verharden/injecteren met een vloeibaar middel? Of aansmeren? Er komt nog lamelparket van ca 15mm over de vloer te liggen en de scheuren bevinden zich op plaatsen waar geen zware kasten komen te staan.

Wat achtergrond info:
- vezelversterkte zandcementvloer van 5 cm dik
- vloerverwarmingsbuis is 17mm dik
- vloerverwarming is hoofdverwarming
- vloerverwarmingsbuis is op bouwstaalmat van 6mm bevestigd
- de scheuren ontstaan eigenlijk alleen op de plaatsen waar de buizen de kamer binnenkomen (en waar het dus het warmst is)

De reden waarom de zandcementvloer niet dikker is dan 5 cm, is omdat de betonvloer 1 a 2 cm hoger gestort is dan wat ik heb aangegeven. Daar baal ik achteraf best wel van....

Alvast bedankt voor reacties,
Wim
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Ik vermoed dat de vloerverwarming te snel opgestookt is, daardoor kunnen haarscheuren ontstaan.
  Als het alleen bij dit kleine stukje blijft zou ik het mooi zo laten, gevaarlijk is het niet.
   

  Swblom

  • #3
  Mocht je er iets aan willen doen dan kun je eens kijken naar glasvezelmatten. Er zijn matten in de handel die je in een laag egaline kunt storten om een instabiele ondergrond te verstevigen.
  Nadeel is dat je dan toch weer wat hoger uitkomt met je vloer. En dat dat spul behoorlijk aan de prijs is.

  Wij hebben een soortgelijk probleem bij de hand gehad. Uiteindelijk bleek dat bij ons de scheuren onstonden op een plek waar de isolatiefolie niet goed aangedrukt was bij het storten van de cementdekvloer. Daar veerde de vloer dus iets. Misschien iets om bij jou te verifieren?

  Ik heb toen op die plek de cementdekvloer er uit gepeuterd en gerepareerd. Daarop getegeld en nu loop ik met gekruiste vingers in de verwachting dat het goed is.....
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Je niet te veel zorgen over maken, dat gebeurt wel vaker dat er scheurtjes in de cement dekvloer komen.
  En die 5 cm cement dekvloer is voldoende.
  En er komt ook nog eens parket overheen, en dan zal er denk ik ook nog wel een ondervloer onder komen.
  Zo wordt de parket vloer ook ontkoppeld van de cement dekvloer.
   

  Wslagboom

  • #5
  Dank voor jullie reacties. Het stelt me meer gerust.

  Ik zal 'ns nadenken of ik de scheuren die wat dichter bij elkaar liggen met een glasvezelmatje ga bedekken/beschermen. Of wellicht een PU coating/lijm. Ik denk alleen dat dat niet veel nut heeft, omdat er op termijn een parket overheen komt dat de druk zal verspreiden dus voor de buizen hoef ik niet echt bang te zijn. En de scheuren kunnen eigenlijk niet veel groter kunnen worden.

  Gebeurt dat wel, dan is er heel iets anders aan de hand, nl dat de betonvloer op de EPS zich aan het zetten is. En dat hoeft volgens mij ook niet erg te zijn; als de EPS 1 a 2 mm gaat zakken, dan zie je dat uiteindelijk in je zandcementvloer terug, maar de vloer zal niet onder m'n voeten wegzakken of openscheuren :wink:

  Wim
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu