Grote vlek op betonnen plafond

JanDamme

  • #1
Hallo,

Sinds kort heb ik een steeds verder groeiende bruine vlek op het plafond in de slaapkamer. Het betreft een plafond onder het plat dak van massief beton in een huis van een jaar of 13.

In het begin dacht ik dat er misschien een schimmelvlek ontstond maar daarvoor vind ik het een te keurige, te bruine en inmiddels te grote vlek. Maar omdat het zo'n massiefe betonplaat betreft snap ik ook niet hoe er een lekkage vlek in zou zitten. Ik heb wel eens roestvlekjes gezien van steentjes uit het beton maar dit is daar veel te groot voor.

Voor zover ik weet zouden daar ook geen leidingen moeten lopen en zelfs als dat al zo zou zijn waarom zou het dan daar door het beton heen komen?

Voor de duidelijkheid: ik ben niet bepaald een klusser maar kom hier voor de goede raad van experts ;)

Mvgr,

 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volgens mij is dit roest t.g.v. vocht.

ik zou het afbikken en kijken wat er aan de hand is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Als de betonnen vloer uit kanaalplaten bestaat, is er kans dat er water in de kanalen staat. Vanaf de bouw lijkt me niet aannemelijk, dan was het wel veel eerder te zien geweest. Wel zitten er voor het ontwateren kleine gaatjes in de vloer, welke met vulmiddel dichtgestopt zijn. Hierdoor kan het water wel makkelijker naar buiten treden.

Zit er boven dit plafond wellicht een badkamer? Of verderop, in het verlengde van de plaat? Want ergens moet water vandaan komen. Je hebt keuze uit leidingwater, afvoer, of lekkage van de gevel of dak. Aangezien je platte dak hierboven zit, ga ik voor het laatste.

Om dit te onderzoeken zou ik het stucwerk verwijderen, VOLDOENDE LEGE EMMERS NEERZETTEN :mrgreen: en een gaatje boren.

Zorg dat je niet alleen bent, en een plek hebt waar je snel de emmers kunt legen. Je weet niet of het om 1 of 100 liter gaat....

En waarschijnlijk heb je nu ook werk voor de dakdekker en spacspuiter.
 

JanDamme

  • #4
Thanks allebei! Tjah, dan vrees ik inderdaad dat we lekkage vanaf het dak hebben. Ik zal om te beginnen een stukje van het spacwerk weghalen om te zien wat er onder zit. Maar wanneer je zegt dat er kleine gaatjes in zitten, is dat dan helemaal door de hele plaat heen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Nee alleen aan de onderkant tot het kanaal.
Maar het is niet zo dat deze in alle kanaalplaten zitten volgens mij is het een optie als je ze besteld.
 

JanDamme

  • #6
Hmm, maar waar moet dan dat wat er vandaan komen? aan de zijkanten waar ze afgedopt zijn of zo? Zou toch wel erg toevallig zijn als ik zowel een lekkage van de dakdekking en een lekkage van bovenaf de kanalen in en naar beneden door het plafond.

Maar goed, ik ben een complete leek dus ik redeneer alleen vanuit wat ik logisch vind en ben al blij dat ik je begrijp :)

Maar met wat je zegt betekent het dus eigenlijk dat als ik waar de vlek zit het spac weg haal er ergens een plek te zien moet zijn waar er geen beton zit maar vulmiddel. Dat zou simpel genoeg moeten zijn. Zodra ik hier de tijd voor heb zal ik er wel een foto van plaatsen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Geef ook eens op wat voor een dak je hebt. Bitumen of kunststof. Grind of zie je de dakbedekking.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu