Groot hoogteverschil plafondbalken

Weekendstrijder

 • #1
Hoi allemaal,

Aangezien ik nieuw ben op dit forum heb ik eerst even goed gespit in de bestaande berichten maar ik kon mijn vraag helaas niet vinden. Mocht dit toch al ergens staan verwijder ik dit weer!

Ik ben bezig met het opknappen van een huis uit 1901 die ik 2 jaar geleden heb gekocht, op wat kleine verzakkingen na is het kwa constructie in goede staat maar vooral toe aan een flinke opfris beurt wat betreft elektra en plafond/muur afwerking.

Nu kom ik tijdens het opnieuw rachelen van een plafond erachter dat de balken waar ze aan bevestigd zijn doorhangen, het verschil tussen het punt waar ze op de draagbalken vast zitten en het midden is bijna 5cm.

Ik was van plan om de rachels uit te vlakken door middel van een kruislijnlaser (Zelf nivellerend) neer te zetten en dan de rest met uitvulwiggen op het laagste punt te brengen.

Helaas lijkt 5cm me teveel om uit te vullen met wiggen dus mijn vraag is: is het beter om eerst een lat tegen de doorhangende balken aan te schroeven, die uitvlakken en daar tegenaan te rachelen of zijn er andere betere opties?

Ik kan met voorstellen dat de balk die doorhangt nog meer gewicht aan hout niet kan waarderen en dat juist nog meer gaat doen.

Ik hoor graag wat jullie ervan vinden!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Je kunt ook tegen de bestaande balken planken van 2 cm dik schroeven, die je met de laser mooi waterpas zet.
  Op die planken kun je dan tengels op schroeven, en dan het plafond verder afwerken.
  Dat werkt veel beter als overal wiggen of vul plaatjes te gebruiken.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Wat is de overspanning van de balklaag, bij 5 cm doorbuiging klopt er iets niet.
  Is de vloer aan de bovenkant uitgevuld om dit verschil op te vangen?

  Eventueel een vrijhangend plafond eronder maken.
   

  Weekendstrijder

  • #4
  Peter,

  Zoiets was eigenlijk wat ik wilde gaan doen, maar ik zag dat tengels kwa diameter te groot zijn voor mijn plafond (balken zijn 5cm dik)
   

  Weekendstrijder

  • #5
  Rola,

  De overspanning is grofweg 2 meter, daarboven is de vloer van de zolder en daar merk je er weinig van( vlizo).

  Ik maak eigenlijk een beetje op dat het doorbuigen naar jouw mening teveel is, bedoel je dan met vrij hangend dat ik nieuwe balken ernaast/onder plaats en daar mee verder werk?  Quotes zijn overbodig, mod.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  Wat Peter bedoeld is dat je een brede strook tegen de zijkant van de balk aanschroefd en daar zet je de plafondstroken onder tegen vast.

  Als op 2 meter overspanning de balk 5 cm doorbuigt, dan hebben ze heel krom hout gebruikt of je hebt een constructief probleem.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu