Groepenkast in verbouwde schuur

Status
Niet open voor verdere reacties.
De meterkast staat in het woonhuis van onze boerderij. De schuur wordt verbouwd tot 2de woning die later eventueel wordt afgesplitst. In de schuur is een nieuwe meterkast bij de voordeur geplaatst. Om een kostbare tweede aansluiting te vermijden wil ik de meterkast in het woonhuis verbinden met de nieuwe groepenkast in de schuur. Ik heb advies gekregen om de 3x25a fases d.m.v. een nieuwe aparte groepenkast (ook met 3x25a zekeringen) in de originele meterkast te verbinden met de nieuwe groepenkast met aparte hoofdschakelaar in de nieuwe meterkast. De verbinding loopt gewoon binnen door het huis daar de schuur vast tegen het huis aanstaat. De verbinding tussen de 2 kasten is 30meter binnendoor. In de nieuwe meterkast zit al een aparte aardpen en er komen 3 x aardlek schakelaars in voor 9 x 16a groepen waarvan ik er 7 ga gebruiken. Ik zou volgens advies dan 4 x 4mm VD draad en voor aarde 1 x 2,5 mm in een 19mm pvc pijp moeten aanleggen.
Nu is mijn vraag of de 30 mtr verbinding tussen de 2 kasten voldoende is zoals boven gespecificeerd?
We gaan tijdelijk in de schuur wonen en dus verhuizen ook 2x wasmachines, 1x droogtrommel, 1x koffiezetapparaat, 1x afwasmachine, 1x magnetron-oven, 1x waterkoker mee.
Alvast bedankt!
 
Laten we eens bij het einde beginnen. In de tweede groepenkast wil je (of heb je al) 16A eindgroepen. De kabel naar de tweede kast (5x4mm² voor 3 fasen) moet dan in de hoofdkast zijn beveiligd met min. 3x25A en een selectieve aardlekschakelaar. Dit houd in dat je hoofdzekeringen ten minste 3x40A moeten zijn, om selectief te zijn.
 
Bedankt voor het snelle antwoord. Het is denk ik duidelijk. Het enige wat ik moet veranderen aan mijn in het eerste bericht gegeven specificatie is i.p.v. een 2.5 mm2 aardedraad een 4mm2 en een selectieve aardlekschakelaar in de hoofdkast. De hoofdzekeringen (zijn nu 3x25A) moeten dan aangepast worden naar 3x40A.
Om die 25A naar 40A aan te passen moet ik dan een elektricien hebben denk ik die de verzegeling weer kan aanbrengen?
 
Ja. Overigens, als de huizen later gesplitst worden; vraag me af of je dan toch niet beter een eigen aansluiting kunt maken?
 
Ik weet niet wanneer "later" precies is en tot die tijd zit je dan met dubbele vaste lasten en daar hou ik nooit zo van :cool: . Die selectieve aardlekschakelaar is dat gewoon één standaard type of moet dat nog een speciale specificatie zijn?
 
De selectieve (S-type) aardlekschakelaar is een tijdvertraagde aardlekschakelaars zodat het mogelijk wordt selectieve combinaties van aardlekschakelaars te gebruiken.

Ik weet niet of ie een 300 mA aanspreekstroom moet/mag zijn; wat denk jij Headhunter?
 
Ik ga mee met het advies van Fiesiekus en indien mogelijk voor een tweede netaansluiting gaan. Kijk maar eens op de website van bijvoorbeeld Liander. 2x een 3x25A net aansluiting is goedkoper qua vaste lasten dan 1X een 3x40A. Uiteraard moet je wel een eenmalige investering doen, maar je bespaart je de kosten van een verzwaring (daarvoor moet je bij je netbeheerder zijn). Je bent dan klaar voor een eventuele splitsing en op de middenlange termijn nog goedkoper uit ook.
 
Bovendien zit je met de e-meter. Als je het verbruik van de boerderij met een tussenmeter moet gaan meten en zelf gaan afrekenen.....daar hebben we fraaie staaltjes van op het forum gezien :cry: .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan