Grenen vloeren zelf leggen - enkele vragen...

Maikelll

 • #1
Graag hoor ik in het bijzonder de reacties van de vakmannen op dit forum. :D

Eerst even een korte situatieschets:

Wij hebben een grenen (ongelakte) vloer van Praxis op het oog. We weten niet wat voor soort grenen het is (Amerikaans of Europees...). De vloerdelen zijn 2 meter lang en 2 cm dik.

We willen dit door het hele huis gaan leggen, zo'n 85 m². Het betreft een nieuwbouwwoning en we hebben geen buren beneden maar wel een winkel beneden. Het is op 1 hoog.

De vragen:
 1. Als we als voorbeeld de woonkamer nemen: deze is 6.27,5 m lang en 5.37 m breed. Klopt het dan als ik in de lengte ongeveer 13 mm ruimte overlaat en in de breedte ongeveer 11 mm. (Volgens de rekensom 2 mm ruimte overlaten per meter van vakman Jan)?
 2. De ondergrond is van beton. Hier en daar zitten er in het cement nog onregelmatigheden aan de oppervlakte (steentjes etc.). Is het dan een goed idee de vloer eerst wat te schuren/van deze deeltjes te ontdoen alvorens de ondervloer en de planken vloerdelen te leggen om het golven van de vloerdelen te voorkomen?
 3. Wat is in ons geval de beste ondervloer?
  Ik hoorde van een kennis dat "polystyreen" (een dun soort plastic) als ondervloer heel goed is. Is dat zo?
  De ondervloer moet in ons geval in ieder geval heel dun zijn omdat de deuren anders niet meer open kunnen. Wat is een goede en dunne ondervloer en waar verkrijgbaar?
 4. Verder zou ik de planken niet aan elkaar willen lijmen: er zit immers al een "click-richel" in de planken. Wat raden jullie aan?
 5. We zijn bang dat de vloer zal gaan golven. De planken zijn op zich al niet helemaal plat. Wat is jullie inschatting als wij de vloer op deze manier leggen? En worden die planken ooit helemaal plat?
 6. Zijn latjes aan de plinten per sé noodzakelijk? Mijns insziens zitten deze latjes alleen maar in de weg als de vloer uitzet bijvoorbeeld bij vochtig weer en dient het alleen als sierlijke afwerking. Wat dunkt jullie?
 7. En tot slot, zijn er nog tips m.b.t. het lakken?
Alvast heel hartelijk dank voor jullie antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Maikelll
 

EdP

 • #2
Eens kijken hoe ver ik kom:
 1. Met die ruimte zit je wel goed lijkt me, wellicht zit er bij de vloer ook een leginstructie.
 2. Hoe vlakker de vloer, hoe beter, maar of dit lukt weet ik niet.
 3. Dat hangt af van de betonnen vloer; is die vrijwel egaal, dan kan dat "polystyreen" (wordt vaak alufoam genoemd) best, dit materiaal kan kleine oneffenheden opvangen. Als de oneffenheden groter zijn, dan moet je toch naar een dikkere ondervloer, bijv. de bekende groene platen. Deuren kunnen van onder meestal gemakkelijk ingekort worden (bijv. met een cirkelzaag of een machineschaaf), maak je daar maar niet druk om.
 4. Hangt ervan af of het een echt klik-profiel heeft of dat het alleen maar een mesing en groef betreft. In dat laatste geval zou het m.i. te makkelijk los komen.
 5. Ik heb nog nooit gehoord van planken die recht trokken :wink: wel krom, maar ja, je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Zal misschien wel loslopen. Anders zijn er ook echte houthandels die voor een vergelijkbare prijs een goede kwaliteit hout kunnen leveren. Ik ben een beetje bang dat genoemde winkel erg jong hout heeft dat nog niet voldoende uitgewerkt is. Misschien eentje voor H@ns.
 6. Afwerkplintjes zijn puur optisch, je mag ze gerust weglaten, maar met een flexibele kit kunnen ze wel wat beweging hebben.
 7. Laat ik over aan Mwdecor en/of Dingena :cool:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #3
1. Dit is een globaal rekensommetje en vervangt nooit het advies van de leverancier.

2. Steentjes kapotslaan met een hamer, is de vloer erg ruw dan egaliseren.

3. Volg het advies van de houtleverancier vooral i.v.m. garantie.

4. Is zo goed als zeker messing en groef, dus nooit verlijmen.

5. Misschien toch een andere leverancier zoeken ??

6. Plinten zijn niet alleen voor de sier, ze beschermen de muren/wanden ook tegen beschadigingen van b.v. bezems en stofzuigermonden en dichten ook openingen af waardoor er geen vuil in komt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu