Grenen balkenplafond schilderen of beitsen?

IngridDB

  • #1
Hallo, wij hebben hier een merendeels grenen balken plafond met een zijkamer waar het hele plafond geschilderd is. Wij willen alles gelijk hebben, alle balken donkerbruin en alle tussendelen wit. alles wat nu grenen is, is 35 jaar geleden gebeitst of vernist. Het witte deel zijn de balken hoogstwaarschijnlijk van vurenhout. Heeft iemand een goed advies hoe dit aan te pakken met zo min mogelijk schuurwerk omdat we hier al wonen.

20210117_184728.jpg 20210117_184911.jpg
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Als u de " grenen" witte balken ook bruin gebeitst of gevernist wilt hebben zult u ofwel de witte verf moeten afbijten of schuren. Dat is een hels karwei.

Een mogelijkheid zou kunnen zijn om alle balken dekkend te lakken naar de bestaande bruine kleur, dus ook de nu licht geschilderde balken, en de grenen donkere vloerdelen delen naar de bestaande lichte kleur . U ontkomt niet aan schuren. Alle te schilderen delen moet u reinigen, machinaal schuren - beits/ vernis geheel mat schuren - gronden, voor- en aflakken. De lichte grenen delen behoeven na reinigen en schuren alleen afgelakt te worden of kunnen gehandhaafd blijven zonder bewerking als u de exacte kleur ook op de bruine vloerdelen wilt toepassen.
 

Emiel1

  • #3
Ik zou persoonlijk alles "naturel" willen. Maar als alternatief kunt u tussen de balken ook een gipsplafond maken, ook ivm verbetering geluidsisiolatie. En de witte balken dan naturel maken (Verf verwijderen is behoorlijke klus, maar grove werk gaat meestal prima met een verffohn en verfschraper, afhankelijk van wat erop zit.)
Het wit schilderen van de vloerdelen is een ook behoorlijk karwei en strak wordt het nooit door al de naden.
 

Emiel1

  • #4
Hieronder een foto van mijn balken in de woonkamer na verwijdering dekkende verflaag (zelfde verf als op de vloerdelen). De balken zijn in de houtolie (dus geen beits of lak) gezet, wat makkelijk verwerken is. Daarna gips tussen de balken geplaatst.
1611102023115.png
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu