Graaddagen

Fwalraven

  • #1
Hallo,

Weet iemand of er ergens een site oid is, waar de graaddagen op vermeld staan van nu en voorgaande jaren?

Bvd Frans.
 

Fiesiekus

  • #2
Tegen betaling bij het KNMI.
 

Chathanky

  • #4
Of gewoon zonder betaling. :mrgreen:

Ik weet niet welk deel van het land van belang is maar met wat zoekwerk is wel wat te vinden.
Zelf gebruik ik deze.

Ga naar het kopje rapporten en je kunt hier je graaddagen uit halen naar wens. Tevens kun je ook de koeldagen er uit vissen.

Mocht je in de buurt zitten van dit station den heb je mazzel, mocht je in Limburg of Lutjebroek wonen :mrgreen: , zoek dan even verder ik ben ze in het verleden wel tegen gekomen die over verschillende delen van het land.
 

Red

  • #5
:prima:

En waar gebruik je dit voor? om je warmte energie verbruik te volgen?

Een paar weken terug had ik Essent aan de lijn en ik vroeg of zij konden aangeven of het nu relatief warmer of kouder is dan in een vorig jaar, om zo te kunnen zien of ik een hoger of lager verbuik zoe moeten verwachten. Dan kan je tenminste je huidige verbuik vergelijken.

Die data had men niet...en dat moet adviseren over energie verbuik :cry:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Hier staat veel info over graaddagen, vooral de derde link van boven, PDF bestand.
 

Chathanky

  • #7
Ik gebruik het voor me zelf om de verbeteringen van m`n huis te toetsen.
Als je een relatieve warme winter hebt gehad en je gaat na isoleren en de winter daarop heb je een strenge winter kun je de maatregel niet toetsen. Het kan zelfs zijn dat na de isolatiemaatregel je verbruik toeneemt in zo`n geval.

Je dient wel de verbruiksgegevens bij te houden natuurlijk.

Voor een nieuw huis kun je van te voren inschatten hoeveel je dat jaar gaat verbruiken. Je moet dan wel een gemiddelde nemen van een aantal jaren en ernstige winterse afwijkingen zal de nauwkeurigheid doen afnemen.

Hierbij neem je bv een novembermaand en aan de hand van het maandgebruik reken je dit om naar het jaarverbruik.
Bv. je hebt 100m3 gebruikt bij 200 graaddagen en een gemiddeld jaar heeft er 2000 dan zal je uitkomen op ongeveer 1000m3 per jaar.
De cijfers slaan nergens op in dit voorbeeld maar geeft enkel het principe weer.

2007 en 2008 kun je vergelijken, als je 2000 graaddagen hebt in 2007 en 2200 in 2008 is je verbruik 2200/2000x je verbruik in m3.

Een nauwkeurige graaddagen grafiek heeft een correctiewaarde in de wintermaanden. in october weegt een graaddag minder zwaar dan in december of januari. In october heeft de zon nog wat meer invloed dan in januari.
Energiebedrijven hebben er een programma voor en mits dit goed ingevoerd is is de berekening vrij nauwkeurig. Tenzij je 3 maanden in spanje overwinterd en de cv op een laag pitje zet.
Bewonersgedrag is wel belangrijk.
 

Red

  • #8
Bedankt, dit is nuttige info, ik heb voor mezelf wel het energie verbuik van de afgelopen 10 jaar in beeld, maar om het verbruik vanaf 2008 (1e jaar na mijn renovatie) in perspectief te plaatsen van voorheen, moest ook weten, wat voor jaren dat zijn geweest qua temperatuur.

Ik ben van de week nog aan het experimentern geweest of het bv zinvol is om de temperatuur van mijn vloerverwarming 24h/pd constant te houden, ipv klok gestuurd, net als mijn WA regeling, maar dat was niet zon succes. Mijn woning heeft nogal wat glas (oost-zuid-west) en dat heeft een behoorlijk effect op de benodigde warmte vanuit mijn vloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
18
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu