Golfplaat tegen houten schuurwanden in plaats van verf?

Sjaak-6

 • #1
Kun je een ongeverfd tuinschuurtje van vurenhout jarenlang beschermen tegen houtrot, door de wanden van buiten te bedekken met golfplaat of iets dergelijks?

Bijv. golfplaten van PVC of bitumen?

Moet je dat hout dan eerst eenmalig schilderen of beitsen?

Hoe zit het daarbij met de kans op houtworm en andere aan hout knagende insecten?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #2
  Nee. Onbehandeld hout zal altijd vocht opnemen en dat vocht zorgt voor uiteindelijk schimmel (houtrot).
   

  Sjaak-6

  • #3
  Bedankt Bert. Ik zal mijn vraag iets specifieker stellen:

  In welke mate wordt het rottingsproces van een vurenhouten schuurwand vertraagd, door het te bedekken met vertikale golfplaten?

  En hoe verschilt dat rottingsproces tussen een geverfde en een ongeverfde houten schuurwand, die beide bedekt zijn met golfplaat?

  Ik vraag dat, omdat regelmatig schilderen of beitsen van vurenhout telkens veel tijd en geld kost. En bedekken van houten schuurwanden met goedkope golfplaten is een goedkope maatregel, die betrekkelijk weinig tijd kost.

  Dus als een houten schuurtje door bedekking met golfplaat uiteindelijk wel verrot, maar minder snel dan zonder golfplaat, kan dat toch interessant zijn, lijkt me.

  En is het niet zo dat houten daken van schuurtjes meestal ook ongeverfd blijven, als daar golfplaat op wordt bevestigd? En die houten daken rotten toch ook niet snel?

  Mijn ervaring is, dat een ongeverfde vurenhouten stellingkast, die jarenlang dag en nacht onder een afdak staat, totaal niet rot of schimmelt. Toch staat hij daar zomer en winter, onder alle weersomstandigheden.

  En dat lijkt me enigszins vergelijkbaar met ongeverfde vurenhouten schuurwanden, die bedekt zijn met golfplaat, waarbij de lucht er vrij langs kan stromen voor ventilatie.

  De bovenkant kan daarbij beschermd zijn tegen regen, door een schuurdak dat aan alle kanten uitsteekt.

  En ook panlatten en houten dakbeschot onder een pannendak zijn volgens mij vaak ongeverfd, en gaan toch niet snel rotten.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  De vergelijking met panlatten gaat niet op, kijk alleen eens naar verhouding van oppervlakte.

  Achter kunststof golfplaten ontstaat condens. Bij perfecte ventilatie achter de platen trekt er dan maar minimaal vocht in je houten wand. In alle andere gevallen wel en wordt de levensduur verkort.
   

  Sjaak-6

  • #5
  Hartelijk bedankt voor je antwoord. Maar houten dakbeschot onder panlatten wordt toch meestal ook niet geverfd?

  En welke verhouding van oppervlakte bedoel je precies? De verhouding van oppervlakte van wat tot wat?

  Ik vind het geen bezwaar als de levensduur van de vurenhouten wanden bedekt met golfplaat korter is, dan wanneer ze regelmatig worden geschilderd.

  Het gaat me erom in welke mate ze sneller gaan rotten, als ze worden bedekt met golfplaat, ten opzichte van als ze regelmatig worden geschilderd.

  Bijvoorbeeld, gaan ze twee keer zo snel rotten, of vier keer zo snel, als ze worden bedekt met golfplaat, ten opzichte van regelmatig schilderonderhoud?

  Want op basis van die informatie kun je uitrekenen, of het nadeel van die golfplaten opweegt tegen het voordeel van geen schilderonderhoud.
   

  Kluszot

  • #6
  Gewoon doen dan als je dat wilt.
  De tijd zal het leren wat het goedkoopste was.
   

  Jackd

  • #7
  Het kan met het dak, dus waarom niet me de wanden?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  BertPleizier schreef:
  Nee. Onbehandeld hout zal altijd vocht opnemen en dat vocht zorgt voor uiteindelijk schimmel (houtrot).
  Als het hout net zo snel droogt als dat het vochtig wordt is er niets aan de hand.

  Iets wat droog staat en de temperatuurswisseling van buiten volledig kan volgen/opnemen daar gebeurd niets mee. Staat iets in een afgesloten schuur ontstaat er een vertraging in het opwarmen en deze kan genoeg om vochtigheid te veroorzaken.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Golfplaten op de juiste manier erop bevestigd (oa met ventilatie) werkt prima. Het is wel de vraag of je dit kwa uitstraling moet willen.

  Denk ook aan het afdekken van de bovenkant. Tenzij het dak nu al oversteekt uiteraard.
   

  Sjaak-6

  • #10
  Bedankt. Hoe of waar kan ik hierover informatie vinden op internet?

  En hoe komt het, dat dit systeem niet veel vaker wordt toegepast op houten tuinschuurtjes, in plaats van een regelmatige tijdrovende schilderbeurt aan de buitenkant?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Omdat het lelijk is.

  Er zijn wel (bv) fietsenstallingen van verzinkt stalen golfplaat. Ik heb zo'n ding in mijn tuin staan. Aan de voorkant afgewerkt met hout. Het lelijke staal dus niet in het zicht.

  Sommig hout kan ingeschilderd toegepast worden.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu