Glas-in-loodraam plaatsen

Dimphna

  • #1
Hallo, Ik wil voor een vriend 3 glas-in-loodramen maken voor in de keuken. Het gaat om 3 raampjes van 76.6 x 20.2 cm. (zonder sponning, dus) In de huiskamer hebben ze al een glas-in-loodraam, en ik wil deze ramen namaken. Op dit moment hebben ze enkel glas in de kozijnen van de keuken zitten. Ik weet niet goed of ik nu het beste een voorzetraam kan maken, of het glas wat er nu in zit moet vervangen. In dat geval is de maat van mijn glas-in-loodraam natuurlijk anders. Een voorzetraam lijkt mij minder gedoe, maar zijn hier nadelen aan, zoals condensvorming? Als ik het glas vervang, zit ik met het probleem dat ik dit zelf niet kan, en er dus weer extra onkosten zijn. Het liefst maak ik dus een voorzetraam. Hebben jullie dan nog tips hoe ik dit het makkelijkst, en het minst zichtbaar vast kan zetten? Welke maat houd ik dan aan voor mijn raam? Het glas is nu 76.6 x 20.2, en zo heb ik mijn glas-in-loodraam ook getekend. De ruimte die ik heb voor mijn raam en eventuele bevestiging moet ik nog opmeten, maar die schat ik op 2-3 cm.

Hoop dat iemand me goede tips kan geven. Ik kan het namelijk', om bepaalde redenen, niet met die mensen overleggen. Groetjes, Dimphy
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Een raam zonder sponning is revolutionair of u moet het glas op een raamwerk plakken.
Een foto van uw plannen zou welkom zijn.
 

Dimphna

  • #3
Misschien was ik niet duidelijk. Het raam meet 76.6 x 20.2, waarbij ik dus de sponning niet mee heb gemeten. Met sponning is de maat natuurlijk groter.
 

Dimphna

  • #4
Nog even een aanvulling: ik twijfel dus tussen :
De sponninglatten eruit halen, oude raam er uit, glas-in-lood erin, en sponninglatten terug. Of; raam zo maken dat het precies tussen de sponning past, en dus tegen het huidige glas aanzetten.
Gr. Dimphy
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Als u niet tegen vervangen van het bestaande glas opziet dan verdient dit de voorkeur. Esthetisch verkrijgt u een strakke afwerking en heeft u geen moeilijkheden met de sponningdiepte.

Een voorzetraam is ook mogelijk maar eigenlijk alleen bedoeld om een geluidswerende,- of isolerende werking te verkrijgen in geveldelen.

Ook nog mogelijk is een raam op maat maken en deze dmv bevestigingsogen voor het bestaande raam hangen.
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Haal de sponning latten van deur af en neem de exacte maat.
Het is wel verstandig om wat speling te houden om de ruit af te hangen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Volgens mij gaat het hier om ramen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu