Glad stucwerk mooi latexen

Aheinkens

  • #1
Hallo,

Ik laat de muren in mijn nieuwgekochte woning stucen. Mijn eerste vraag is: hoe lang duurt het voordat stucwerk van 0,5 cm dik droog is bij voldoende ventileren?

Nu heb ik bij vrienden de volledig gladde muren gezien, waarop zij nieuwe muurverf hadden aangebracht. Het lijkt nu net alsof hun stucwerk zo glad is, dat de latex niet egaal is opgedroogd en je een soort structuur van het opdrogen van de verf ziet.

Is iemand hier bekend mee? Moet ik een voorstrijkmiddel gebruiken misschien, of een minder gald stucwerk laten aanbrengen?

Dank alvast.

Ard.
 

BeeTeeWee

  • #2
Niet alleen de mate van ventileren telt, ook temperatuur en luchtvochtigheid spelen mee. Een laagje van een halve centimeter is doorgaans toch wel na een aantal dagen droog. De muren moeten toch wel enkele dagen egaal spierwit zijn voordat je verder kunt.

Ik zou dan met een fijn schuurpapiertje nog even de laatste pikkeltjes en eventuele aanzetten van het spackmes wegschuren en dan (met een oude blokwitter) voorstrijken met een universeel voorstrijkmiddel op kunstharsbasis. Daarmee plak je de losse gipsdeeltjes nog weer eens vast aan de muur ("fixeren"). Als je niet voorstrijkt, hecht de latex niet altijd overal even goed en neem je met je verfroller zo hele plakjes latex weer mee van de muur. Hoogst irritant is dat. :x

Ik weet vanaf hier natuurlijk niet wat de oorzaak is van het pikkelige schilderwerk bij je kennissen, maar ik weet wel dat je op zo'n gladde muur echt iedere oneffenheid ziet, dus het luistert heel nauw. Succes ermee! Mooi is het wel, heb het zelf ook door het hele huis :wink:
 

EdP

  • #3
Over de droogtijd kan ik je weinig vertellen. Hangt uiteraard ook van de laagdikte af.

Het is inderdaad verstandig om een voorstrijk aan te brengen om dat soort onregelmatigheden te voorkomen. Verder heb ik het volgende advies van een verfspeciaalzaak: i.p.v. helemaal glad kun je misschien beter een hele fijne structuurverf nemen; deze oogt ook glad, maar is optisch wat minder lastig en is ook minder gevoelig voor vegen en butsen, want het is vanwege de korreltjes minder aantrekkelijk de muur te raken.

O ja, nog een ding: als je de structuur van het opdrogen van de verf ziet, dan is er te langzaam gewerkt. Altijd "nat in nat" werken, d.w.z. elke volgende baan moet steeds een nog nat gedeelte raken/overlappen.
 

Bjorn

  • #4
Wij hebben het hele huis glad gestuct. Op de bovenverdieping hebben we op sommige plekken ook een pikkerige structuur van de latex (ondanks 1x voorstrijken). Iets wat we minder geslaagd vinden en op de benedenverdieping absoluut wilden voorkomen. Daarom hebben we de beneden verdieping voorgestreken, net zo lang tot er een egale glimmende laag op de muur stond. Dit moest minimaal twee keer gebeuren en op sommige plekken zelfs drie keer. Vervolgens hebben we de muren met een goede!!!, fijne roller (hier zit echt veel verschil in) geverft. We hebben latex gebruikt van een profesioneel merk. Deze was in aanschaf veel duurder dan de doe het zelf merken, maar na het berekenen van de prijs per m2 bleek deze achteraf goedkoper. Het resultaat is een superstrake benedenverdieping.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu