Gipsplaten van 60cm vastschroeven?

Acinfo64

  • #1
Beste allemaal,

Het hellende dak van mijn woning wil ik isoleren. Voor de afwerking wil ik om de 60cm een lat zetten en daartegen een gipsplaat (60cm breed) schroeven (dus parallel aan de latten).

Nu is mijn vraag of de gipsplaat gaat doorbuigen als ik alleen schroeven op de randen (dus 60cm uit elkaar) schroef? Of moet ik ook om de 30cm een extra lat plaatsen zodat de gipsplaat ook in het midden vastgeschroefd kan worden?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ook om de 30 cm.
 

Gysman

  • #3
Dat hangt af van de dikte van de gipsplaat. Voor gipsplaat van 12,5 mm is 60 cm prima, voor gipsplaat van 9,5 mm moet je 30cm aanhouden. Voor schuine wanden wordt echter over het algemeen gebruik gemaakt van 9,5 mm, dus ontkom je niet aan de balkjes om de 30cm.
 

Acinfo64

  • #4
Bedankt voor jullie antwoorden.

Ik zit dan alleen een beetje met het probleem dat de Isover isolatie rollen 60cm zijn. Deze kan ik dan met de spijkerflensen vastnieten op de balken van 60cm. Echter zit de balk van 30cm dan in de weg. Of ik moet de hele isolatie vors in elkaar drukken, wat me niet echt een optie lijkt (isolatie waarde verlies).

Hoe wordt dit normaal opgelost?

Zelf zat ik ook te denken om de rollen van 45cm te nemen en balken om de 40cm. Daartegen vervolgens gipsplaten van 40cm.

Maar kan ik zomaar de 45cm rol in elkaar drukken tot 40cm? Waarom zijn die rollen 45cm (en de gipsplaten 40cm) eigenlijk bedoeld?

Of wordt er gewoon in deze situatie altijd met 12.5mm dike platen gewerkt?
 

Tiho

  • #5
Best is om een frame te maken waartussen je isolatie komt en geen 5 cm. indrukken. 1 cm krapper maken zou voldoende moeten zijn.

Hierover kan dan je damprem en daarna om de 30 cm haaks op dit frame je rachels uitzetten, hierin kun je ook je electraleidingen eventueel wegwerken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu