(Gevel)isolatie vrijstaande '30 woning - koude/klamme muren

Marcooooo

  • #1
Beste klussers en professionals,

Vorige keer ben ik perfect geholpen n.a.v. een topic op het Klusidee-forum dat ik het weer probeer. Ik kon voor mijn specifieke vraag nog geen topic vinden, vandaar een nieuwe.

Wij wonen in een vrijstaande Franse kap woning uit 1930. Deze woning is voorzien van dubbel glas zonder ventilatiemogelijkheid. Nu toch het zoveel in huis dat de natuurlijke ventilatie er al is, maar dat terzijde.

Er is één zijgevel en de achtergevel die last hebben van (licht) schimmeldvorming onderaan. Het stucwerk (op basis van gips) laat hier en daar ook los of scheurt en er ontstaat bij langdurig vochtig weer een groene/zwarte aanslag onderaan de muren. De muren voelen ook koud en klam.

Wat kan ik nu het beste doen om dit probleem te verhelpen? De één adviseert injecteren, de ander spouwisolatie. Een ander weer coating en weer een ander een voorzetwand. Natuurlijk zijn er ook die zeggen dat ik alles moet doen (financieel gezien logisch), maar helaas zit dat er gewoonweg niet in.

Het probleem is dat we een zeer bepertk budget hebben. Geen zeg maar... anders had ik al lang laten injecteren/coaten en isoleren.

Wat is nu de beste en relatief voordeligste manier om ons probleem te verhelpen?

Alvast ontzettend bedankt voor ieder advies en de genomen moeite.

Marco
 

Millew

  • #2
Is het een spouwmuur (totale dikte ca 27 cm) of steens muur zonder spouw (totale dikte ca. 21 cm) ?
 

Marcooooo

  • #3
Ja da's lastig. Het zit er tussenin, maar voor zover ik kan achterhalen zit er wel een spouw in. Er zitten ook ventilatiesleuven in de buitengevel...
 

Bernhard

  • #4
Injecteren en coaten van een muur is geen permanente oplossing. Beter is de muur en de fundering te isoleren. Op een warme muur kan geen condensatie en schimmel ontstaan.
De oorzaak van de condensatie is meestal een koude muur en fundering.
Zoek bij de plekken in de muur of daar de fundering nat is. Een natte fundering kan door een te hoge grondwaterstand of een regenpijp veroorzaakt worden. mvgr Bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je kan eens inventariseren hoe vochtig het in huis is. Zoals gezegd zorgen dat de muren warmer worden dus de temperatuur omhoog of de luchtvochtigheid naar beneden.
Meten is weten gissen is missen. :wink:
 

Marcooooo

  • #6
Wat een wijsheden :)

Maar meten is inderdaad altijd beter dan gissen.

We hebben ook 2 aquaria en 3 katten in huis. Mogelijk helpt dat ook niet voor een lagere luchtvochtigheid.

Is dat gewoon met een 'simpele' hygrometer te meten of mis ik dan nog belangrijke waarden?

Gevel isoleren: hoe kan ik dit het best doen? EPS bolletjes in de muur? (hoe weet je of de gehele spouw gevuld zit?) Steenwol wordt wat lastiger volgens mij of ik moet er een voorzetwand voor zetten en daar heb ik het budget niet voor. En eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik de verloren ruimte ook niet graag voor lief neem... Ok, als het niet anders kan is het eenmaal zo, maar zoek liever eerst wat alternatieven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Daarom he.
Als je met een sympele hygrometer aan de slag gaat weet je al iets. Wikkel deze voor je begint in een natte handdoek op een gegegeven moment wijst deze 100% aan. Zo niet kan je die verstellen dat de wijzer op 100 staat.
 

Bouwstakker

  • #8
Doordat de muur klam en koud aanvoelt en ook schimmel vorming optreed
is er vocht in de muur aanwezig. het kan heel goed komen door een koudebrug. opbouw van de constructie is waarschijnlijk: 10cm buitenblad (steen)-5spouw (lucht)-10cm binnenblad (steen) een koudebrug houdt in dat er in plaats van lucht een materiaal aanwezig is. het kan zijn metselspecie, grond door bv mieren in de spouw gebracht.
het kan al helpen om een paar stenen buiten weg te halen en kijken of hier de oorzaak zit.

isoleren is sowieso verstandig.
ik heb in mijn huis overal voorzetwanden. spouw isolatie neemt minder ruimte in beslag maar is niet altijd juist gevuld. daardoor nog stukken die kou doorlaten.
 

Pirke

  • #9
Je kunt er bij een jaren 30 huis vanuit gaan dat het steense muren zijn. Dus zonder spouw.
Ik ga er vanuit dat de schimmelvorming waarover je spreekt in je huis zit en niet aan de buitenkant.
En helaas is de muur impregneren langs de buitenkant dan niet echt een optie aangezien het vocht waarschuinlijk omhoog trekt vanaf het fundament. Doordat deze methode goedkoop is, is het dus misschien wel het proberen waard. Maar de situatie oplossen zal het niet. Misschien verbeteren.


Injecteren is de enige optie of 2 nieuwe gevels metselen.

Heb je destijds bij aankoop geen bouwtechnnische keuring laten maken? Of bestond het probleem toen nog niet?
 

Millew

  • #10
Pirke schreef:
Je kunt er bij een jaren 30 huis vanuit gaan dat het steense muren zijn. Dus zonder spouw.
Dat is niet zeker. Ook in de jaren 30 werden al huizen gebouwd met spouwmuren.
Wel of geen spouw zal eerst definitief moeten worden vastgesteld. Dat maakt het zoeken naar oorzaken en oplossingen wat eenvoudiger.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dat dacht ik ook. Ik wilde ook reageren maar volgens Wikipedia bestond de spouw al. Veel later is deze verplicht in de bouw. Dus het woord is aan Marcooooo
 

Pirke

  • #12
Er bestond al spouw idd. Wikipedia liegt niet. Maar dit is zelden toegepast. O.a. in een aantal panden in Amsterdam van rijke mensen destijds.
Is zeker niet toegepast bij huizen voor Jan modaal destijds. De boeken over bouwkunde in de Jaren 30 zien dit ook als een noviteit.

Maar kent er iemand hier serieus een "normaal" Jaren 30 huis met spouw en waarvan je het zelf gezien hebt?
Doe es effe melden...
 

Flat4ever

  • #13
Onze woning is gebouwd onder de landarbeiderswet in 1928 en opgeleverd in 1929. De landarbeiders hadden zeker niet veel geld te beschikken dus kan je dit wel als Jan Modaal bestempelen. Deze twee-onder-een kappers zijn uitgevoerd met spouwmuren. De tussenmuur is op de begane grond zelfs een spouwmuur.

Het bestaat dus zeker wel.

Overigens ben ik ook zeer benieuwd naar de mogelijkheden van isolatie vandaar dat ik even reageer.
 

Millew

  • #14
Het huis van mijn zus is gebouwd omstreeks 1935 en heeft zeer beslist spouwmuren en staat in een wijk die je destijds als middenklasse kon beschouwen.
Milieucentraal.nl schreef:
Bouwjaar 1920 tot en met 1975
Woningen gebouwd tussen 1920 en 1975 hebben meestal een gevel met een spouw, die bij de bouw niet is geïsoleerd. Een deel van de buitenmuren uit deze periode zijn later wel na-geïsoleerd, in veel gevallen is de spouw opgevuld met isolatiemateriaal – spouwmuurisolatie dus.
In het begin werden spouwmuren vooral gebouwd om vochtdoorslag te voorkomen. Een kleine spouwbreedte was daarvoor al voldoende, dus alles wat dikker is dan een steens muur kan een spouwmuur zijn.

Maar dit is een discussie in de marge. TS zal toch zeker wel weten of er een spouwmuur zit of niet. Anders is dat met één gat in een voeg boren vast te stellen.
 

Pirke

  • #15
Of ts een spouw heeft is toch gewoon te zien bij de kozijnposten? Ff meten met je ogen en je ziet of er ruimte tussen de stenen zit.

@ flat4ever: Isoleren van steense muren betekent: Binnenzijde voorzien van een voorzetwand, Of de buitenzijde voorzien van isolerende stuc/pleisterlaag. Dit laatste wordt in Duitsland veel toegepast. Ik zou niet weten of je dit spul hier uberhaubt kunt krijgen.

Ik heb trouwens een oud bouwkundig reparatieboek op de kop getikt. Hierin staat dat voor het ontvochtigen van steense muren ook schuin omhoog gaten geboord kunnen worden tot halverwege en daar een pijpje ingeslagen kan worden. Groflijnig idee. Volgens mij gaat het dan wel om zakwater en niet optrekkend maar dat weet ik niet zeker.
Bij serieuse interesse kan ik het nog eens precies nalezen en omschrijven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu