Gereedschapswand

Dekraan

  • #1
Hallo allemaal,

In de garage hebben we een werktafel tegen de muur staan. We hebben een gereedschapskist, maar daar past lang niet alles in, dus ik wil de boel een beetje organiseren.

Nu denk ik hierbij aan 2 opties:

1) een gereedschapskast die onder de tafel geschoven kan worden. Is vrij praktisch, genoeg ruimte, maar ook vrij duur in aanschaf en zonde van de ruimte onder de tafel.
2) een gereedschapswand op de muur achter de tafel. Daar is zo'n 1 meter 60 breed waar ik volgens mij prima een groot deel van de tangen, hamers, schroevendraaiers etc, kwijt kan.

Hoe zouden jullie dit organiseren? Ik neig, ook voor het oog, naar optie 2.

Alleen vraag ik me dan wel af wat voor soort gereedschapswand het zou moeten worden: een bord met gaatjes en allerlei hangertjes erin zoals je dat online koopt? Gewoon een grote plaat hout waarin ik dingen ophang aan schroeven etc, of de als je googlet populaire french cleats?

Laatste optie lijkt mij weer het mooist, maar tegelijkertijd lastig, omdat ik geen gereedschap in huis heb om latten door te zagen in een hoek.

Hoe hebben jullie de boel thuis georganiseerd? :)
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Heb je het gereedschap alleen in de Garage nodig?

Zo nee:
Ik heb een gereedschapskoffer met daarin meerdere "flappen" waarin gereedschap gestoken kan worden. Deze staat op een plank aan de muur. Alles is goed bereikbaar, maar als ik ergens heen ga kan ik alles zo meenemen.

Aan de muur hangen alleen dubbele spullen, zoals een inbus set met lange handvaten, zon klein setje zit in de koffer mocht ik het onderweg nodig hebben.

Zo ja:
Wat jouw voorkeur heeft, ik zou gaan voor aan de muur als daar ruimte voor is en je de enige bent die gebruik maakt van de ruimte en het dus niet achter slot en grendel hoeft te kunnen.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
In m'n schuur: planken en veel zooi ;-)
M'n goeie spullen gebruik ik vooral buitenshuis, dus dat zit in gereedschapskisten.

French cleats zou bij mij veel teveel ruimte kosten. Bij de meeste voorbeelden zie ik meer hout dan gereedschap.
 

Dekraan

  • #4
Ha @Job_04, goede vragen!

Ik klus alleen thuis - en ook niet zo heel vaak hoor. De garage is toegankelijk voor m'n (jonge) kinderen, maar die kunnen een gereedschapskist of kast net zo goed openmaken, dus daar zit ik niet zo mee, behalve dat we de scherpe dingen natuurlijk ergens buiten bereik hebben liggen.

Mijn voorkeur gaat nu nog iets meer naar de muur uit! Misschien ga ik het dan ook vaker gebruiken, als ik het zo mooi uitgestald zie ;-)

Hoe heb jij het aan de muur hangen?
 

Dekraan

  • #5
Ha @Jackd, die zooi herken ik nu maar al te goed haha. Goed spul heb ik nog niet, dus daar hoef ik me niet zo druk over te maken.

Wat ik tot nu toe in youtube filmpjes zie, neemt 't inderdaad best wel wat ruimte in beslag, maar staat het ook wel weer gaaf om (al zijn het maar twee planken) een deel aan de muur te hangen.

Wat zou een goed alternatief zijn? Zo'n gaatjesbord?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb planken boven de werkbank, maar dat raad ik af.

Ik vind een plaat (zonder gaatjes) het mooist, oogt rustig.
Elk gereedschap z'n eigen plek, en dan met een marker eromheen zodat je kan zien wat er mist en waar alles hoort. Lekker ouderwets.
Plaat met gaatjes is wel flexibeler, zeker als er gereedschap bij komt of verloren gaat.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ik heb eigenlijk een combinatie van dit alles. Twee kisten met gereedschap om mee te nemen op klus. Twee gereedschapswagens met lades om thuis mobiel te gebruiken (makkelijk naar de auto te rijden bijvoorbeeld). En bij de werkbank heb ik magneetstrips aan de muur hangen met vooral tangen, sleutels en schroevendraaiers.

Planken lijken we niet fijn. Een bord tegen de muur lijkt me ook wel iets.

Verder heb ik 3 roldeurkasten (van die grote kantoorkasten) staan met diverse gereedschap en ijzerwaren, sorteerkastjes e.d. Dat staat rustig met gesloten deuren en met geopende deuren heb je geen last van fysieke deuren die in de weg hangen. Zware/grote spullen heb ik dan weer in zo'n simpele magazijnstelling staan.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #8
Al mijn elektrisch gereedschap zit in van die mboxen, die je kunt opstapelen zodat het makkelijk mee kan als ik ergens anders klus. Verder zijn ze ook redelijk luchtdicht wat het vocht er weg houd.

Aan de muur hangt gewoon een houten plaat. Ook redelijk flexibel hoor, heb er zo weer een nieuwe schroef in om iets aan op te hangen ;)

En ook ik klus niet super vaak buiten de deur, maar als ik in mijn eigen huis iets moet doen is het ook handig dat de koffer in 1 keer mee kan. Het benodigde gereedschap verzamelen werkt voor mij niet, je komt altijd iets onverwachts tegen waarvoor je dan weer terug naar de schuur kan.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #9
Ik heb een gedeelte aan borden hangen en een gedeelte in 2 karren
De borden zijn gewoon platen hout en ik draai schroeven in het hout waar iets moet komen te hangen.
Ik hobby,t voor 90 % in de schuur of bij mooi weer buiten.
 

Henk E

  • #10
Ik kan je aanbevelen om een multiplex plaat 12 mm tegen de wand aan te schroeven en daar alles aan op te hangen d.m.v. schroeven of spijkers.
Simpel goed overzichtelijk en goedkoop en je kan het op die manier inrichten zoals je wilt in elke kleur.
T'is maar net welke voorkeur en eisen die je stelt.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik ben na 10 jaar nog steeds blij met mijn “werkplaats”: een werkbank van 244 cm breed met een vuren houten frame. Werkblad van MDF op 100 cm hoogte (ik ben vrij lang), met daarachter tegen de muur ook een plaat MDF waar al het gereedschap (heb inmiddels meer verzameld in de loop der tijd) aan hangt. Gewoon aan klemmetjes en haakjes. Je kunt ze doordat het hout is plaatsen waar je ze wil.

Onder het blad van de werkbank heb ik 3 laden gemaakt (naast elkaar) voor wat kleine zaken en daaronder nog een plank met daarop al de koffers van mijn elektrisch gereedschap. Onder deze plank is er nog ruimte voor wat kratten op de vloer.

Boven de werkbank 3 mooie spots voor goed licht en naast de werkbank stopcontacten.

Naast de werkbank heb ik aan de muur een grote ondiepe opbergkast gemaakt (open) met daarin alle doosjes met schroeven, pluggen, spijkers, bouten, moeten, ringetjes, enz.. Ook hangt daarin mijn ratelset met verlengingen, verlopen en doppen.

Alles bij elkaar, mooi opgeruimd en je kan het zo pakken. Gebruik het niet dagelijks uiteraard, maar toch vaker dan je denkt. En met een redelijk huis en grote tuin is er altijd wel wat te knutselen.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan en Vonken_trekker

Dekraan

  • #12
Bedankt voor de input allemaal!

Waarschijnlijk gaat het dan gewoon een grote houten plaat worden, waar ik nieuwe dingen makkelijk aan kan toevoegen. Zo'n grote verzameling als ik hier voorbij hoor komen heb ik toch niet. En haaklatten klinken wel leuk, maar lastig. Voor de wat grotere dingen zou een kastje wel handig zijn om erbij te hebben.

Vraagje: moet ik in een stenen garage nog rekening met ventilatie houden? Kan ik de plaat gewoon tegen de muur schroeven, of moet ik er een paar latjes achter doen, zodat er geventileerd wordt?
 

Henk E

  • #13
Voor een buitenmuur zou ik het wel doen en voor een binnenmuur is het niet nodig als de muur vlak is.
 

Dekraan

  • #14
@Henk E, het is een buitenmuur, dus dan worden het eerst een paar latjes :)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #15
Latjes zijn sowieso handig, dan heb je wat meer speling als je wat op de plaat wilt schroeven.
Anders zit je met een iets langere schroef in de muur en een iets kortere niet ver genoeg in de plaat.

Haaklatten kunnen altijd nog op de plaat komen.
 

Hebeentuin

  • #16
Meestal stel ik vragen maar aangezien ik mij hier ook mee bezig heb gehouden een eenvoudige tip.

Ik heb een tijdje terug heel wat youtube filmpjes bekeken met allerlei variaties voor gereedschapswanden. Gewoon om ideeën op te doen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Henk E

  • #17
@Dekraan Dan zou ik er latten achter doen ja (eventueel met isolatie) en wat @Jackd al melde je zit dan niet gelijk in de muur met de punt van de schroef.
Zou wel voor 18 mm min 15mm dikke plaat gaan om meer 'bite' te krijgen vooral bij zwaardere gereedschappen.
Beter nu goed doen dan later spijt.
 

Sjaan Smit

  • #18
Heb ooit achter m'n plaat plastic dopjes van een cola fles gedaan ipv latten. Prima manier om plaat van de muur te houden,
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #19
Mijn achterwand is 18 m’n dik MDF. Alles hangt er al jaren aan op.

het werkblad is ook van 18 m’n dik MDF. Gaandeweg de jaren zijn er wat vlekken op gekomen, dus ik denk dat ik er een nieuw blad op ga monteren, dan is het ook gelijk 36 m’n dik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu