Gemetselde bloembak verfraaien

System7

  • #1
Hallo allemaal,

In mijn voortuin is aan de gevel een bloembak gemetseld uit dezelfde bakstenen als de gevel. Ze zijn echter in 45 jaar behoorlijk beschadigd geraakt en dus niet mooi meer. Voordat ik er wat in ga planten wil ik deze bloembak dus opknappen. Een paar vragen:

- Kan ik over de bakstenen heen cement o.i.d. smeren zodat ik een strak geheel krijg en zo ja, hoe pak ik dat aan, met name qua samenstelling van het cement?
- Met wat voor soort verf kan ik de cementlaag later overschilderen? Geen merk o.i.d. maar meer de samenstelling, PU, etc.
- Is het eigenlijk nodig om drainage aan te leggen voor water in zo'n bloembak. Voor zover ik heb kunnen zien is in de binnenkant ook iets van cement gestort en ik heb er geen drainage of afwatering o.i.d. in kunnen vinden. Als het hard gaat regenen overstroomt mijn jonge aanplant dan niet?



Dank alvast!
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Met een hogedrukspuit schoonspuiten en impregneren tegen alg en mos,
als er geen afwatering inzit, dan met een goede boormachine een ruime
aantal gaten erin boren.
En waarom schoonspuiten?? omdat je anders een te groot contrastverschil
krijgt tussen je gevel en zeer nette bloembak....of je moet er van houden :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als je wilt stucen kan je het best een kant en klare zak halen, die geschikt is hiervoor. Je kan ook evt. de bakstenen schilderen. Lichte kleuren vervuilen erg snel zo dicht bij de grond.

Persoonlijk zou ik het schoon metselwerk houden omdat dit beter bij het huis past. Misschien opnieuw voegen indien nodig.

Wat voor beschadigingen zijn het?
 

Tiho

  • #4
deze al gevonden?
 

System7

  • #5
Tegen mijn gewoonte in niet eerst de zoekfunctie gebruikt, excuus :oops:

Ik zal morgen even wat foto's plaatsen, het betreft inderdaad uitgesleten voegen maar ook beschadigingen aan de bakstenen. Voor de groene aanslag zou ik inderdaad wel oplossingen à la hogedrukspuit en algenverwijderaar hebben, maar 't is meer dat ik het geheel niet meer zo mooi vind. Toegegeven, de bakstenen passen bij de gevel maar naast de bloembak staat een kleine uitbouw van de hal en die is op beton gemaakt. Dat beton en de nieuwe bloembak wil ik dan in dezelfde kleur schilderen, dan past alles weer netjes bij elkaar.

Voor wat betreft de afwatering: ik dacht inderdaad aan een schuin geboord gaatje van 16 mm waarin ik een grijs PVC-buisje stop. Moet ik dat gat zo boren dat deze bijv. op 5 cm onder de rand komt zodat alleen "hoog water" wordt afgevoerd? Of moet dat gat lager komen zodat het water niet in de grond blijft staan?
 

System7

  • #6
Hierbij wat foto's van de beschadigingen en de slechte voegen:





Hier is de uitbouw van de hal te zien met daaronder de betonnen fundering. (die grindtegels gaan nog weg :P ) Die fundering ga ik met betonverf grijs verven en als ik de bakstenen ga aansmeren doe ik het resultaat in dezelfde kleur. Althans, dat was het plan.

 

Tiho

  • #7
Een buisje van 16 mm zit denk ik gauw verstopt. Ik zou dat zo laag mogelijk doen rekening houdend met het grondwater.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8

System7

  • #9
Geeft ook mooie resultaten, maar ik dacht meer aan een wat "strakkere" afwerking, m.a.w. glad. Bovendien weet ik niet of dat kaleien de grote kieren en gaten wel goed kan dichten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
In elk geval de voegen eruit en opnieuw voegen, anders heeft het geen zin te gaan kaleien.
Met een borstelvoeg wordt het niet helemaal glad maar wel redelijk strak.
 

Confidence

  • #11
Een mooie plant er over heen laten groien, bijvoorbeeld een Sedum, Thijm en je ziet er niks meer van.
 

System7

  • #12
Dat is inderdaad ook een optie :) Maar ik wilde iets straks, à la beton

@Jan: moet ik de voegen er echt helemaal uithalen voor ik ze opnieuw voeg? En is dat een kwestie van kappen met een koudbeitel?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Alle voegen eruit halen, de metselspecie kan gewoon blijven zitten.

Dat kan met een voegenbeitel uit de hand maar ook met een machinale voegenbeitel, zie hier.
 

Veronika

  • #14
Mbt de afwatering is het verstandig onderin een dikke laag kleikorrels te doen (op die hoogte ook de gaten boren), daarover heen worteldoek, en daarop de aarde. Je voorkomt dan dat alles onderaan dichtslibt, het blijft wel vochtig.

Misschien voor het buisje ook een gaasje/stukje doek, zodat er geen kleikorrel precies in het gat schiet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu