Geluidsisolatie vloer - Wat zijn jullie ervaringen adviezen?

DenHaag15

 • #1
Mijn vraag betreft geluidsisolatie van de vloer.

Ik woon in een jaren 30 woning met houten vloer en heb heel veel geluidsoverlast van mijn onderburen. Het gaat om praten, huilende baby's etc, dus geen contactgeluid maar luchtgeluid. Het is bijna alsof ze in mijn kamer slapen i.p.v. eronder.

Wat zijn jullie ervaringen en adviezen m.b.t. het isoleren van de vloer?
Inspuiten van cellulose (of ander materiaal)
Ik lees veel over het inspuiten van cellulose aangezien er onder de vloer waarschijnlijk een soort houten 'klankkast' zit.
- Is er bij het inspuiten van cellulose (of ander spul) een risico dat je daarna niet meer goed bij leidingen etc. kan als er een probleem zou zijn?
- Kan ik dit ook onder 1 kamer laten spuiten, bv. de slaapkamer, of moet het dan gelijk onder de gehele vloer van mijn appartement? Blijft dat spul wel op de goede plek zitten als je maar onder 1 kamer het zou inspuiten?
- Kan dit ingespoten worden via 1 plek of moet ik dan mijn hele vloer verwijderen?

Ik lees ook het een en ander over een zwevende dekvloer.
- Zou dat beter zijn dan het inspuiten van cellulose/iets anders?
- Neem aan dit dit veel duurder is (ook i.v.m weghalen vloer)

Daarnaast worden ook voorzetwanden genoemd, maar ik neem aan dat dat alleen relevant is als het geluid van de zijkant komt, of helpt dat ook bij geluiden van de onderburen?

Hebben deze oplossingen uberhaupt veel zin als de onderburen niks aan hun plafond zouden doen?

Alle tips zijn welkom! Heel veel dank.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Is het een koophuis? Overleg dan ook met de vve.

  Weten de buren van je klachten? Dat is altijd de eerste stap bij overlast (en verbouwingen).

  Vertel even de exacte opbouw van het huidige plafond/vloer.
   

  DenHaag15

  • #3
  Het is inderdaad een koophuis met vve. Het probleem zit alleen niet zozeer bij de buren zelf. Het zijn gewoon geluiden die je bij een gezin kunt verwachten. Maar het huis/de constructie is gewoon extreem gehorig, waardoor ik 's nachts heel vaak wakker word van bv. een huilende baby, hoestende mensen, wekker etc.

  Ik weet niet goed hoe het er onder de vloer precies uitziet, behalve dat het houten balken zijn + gevel is enkelsteens. Op de vloer bij mij ligt lamelparket. Het is een typisch jaren 30 huis in Den Haag (niet eerder gerenoveerd) en ik heb op veel plekken gelezen dat er dan waarschijnlijk een grote, open ruimte tussen het plafond/vloer zit dat waarschijnlijk als een soort klankkast werkt. De slaapkamer van de onderburen zit precies onder mijn slaapkamer. Het is een hoekappartement dus verder geen andere kanten waar het geluid van komt.

  In de rest van het huis heb ik er minder last van: het gaat me echt om mijn nachtrust en dat ik overdag wat hoor vind ik niet zo'n probleem.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #4
  Je kunt niet zomaar de ruimte tussen vloer en plafond volspuiten. De isolatie gaat dan een belasting vormen op het plafond van je benedenburen. Als het plafond ook zo oud is, is het wellicht nog stuc op riet.

  Het meeste geluid komt langs de naden en kieren langs de randen.

  Vloer open maken en isoleren met steenwolplaten is (ook ivm brandveiligheid) de beste optie. Daarnaast kun je een extra zwevende vloer bovenop je eigen vloer plaatsen. Maar doe dat als laatste optie.
   

  DenHaag15

  • #5
  Bedankt voor de reactie Walker. Dat verbaast me wel want ik heb juist veel gelezen over het inblazen van spul als oplossing voor dit soort problemen. Meerdere klusbedrijven komen hier juist mee als dé oplossing voor dit soort huizen. Zou dat dan nergens op gebaseerd zijn?

  Bv."Houten verdiepingsvloeren in met name jaren ’30 woningen veroorzaken veel geluidsoverlast. Maar ook modernere vloeren kunnen nog steeds gehorig zijn. Met verschillende vloerisolatie oplossingen kan Bedrijf X dit probleem voor u aanpakken. Zo is de loze ruimte in een verdiepingsvloer via vloer of plafond volledig te vullen met inblaas-isolatie zoals cellulose-isolatie. Een andere mogelijkheid is vloerisolatie in de vorm van een zwevende dekvloer of het monteren van een akoestisch vrijdragend plafond."

  Ik weet niet of ik de link mag delen maar dat vind ik bv. hier: hier of hier.:
  "Geluidsisolatie houten (tussen) vloer ... De houten tussenvloer is redelijk eenvoudig te isoleren, zonder grote verbouwing. Producten die wij hiervoor toepassen zijn cellulose vlokken en glaswol.

  Ben benieuwd naar meer ideeën hierover en of iemand misschien ook ervaring heeft.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu