Geen stroompunt wasmachine aanwezig

Jordje

  • #1
Onlangs heb ik een huurwoning betrokken waarin geen stroompunt voor de wasmachine aanwezig is. Ik heb wel een aantal zaken ontdekt die mij opvallen:

- In de badkamer zit een lege inbouwdoos met een afdekkapje op een plek waar je de trekschakelaar zou verwachten. Hier lopen geen draden naartoe, en de pvc-buis in de muur zit verstopt met gruis en steen.

- Er is een groep aanwezig die volgens de installateur nergens mee is verbonden.

Dan nu mijn vragen:

1) Is er een (eenvoudige) manier om de verstopte pvc-buis leeg te maken en vervolgens te kijken of deze doorloopt naar de meterkast?

2) Er zit aan de andere kant van de muur een groep waarop een koelvriescombinatie en wat ledlampen zijn aangesloten. Als alles aanstaat trekt deze groep <200 watt. De wasmachines die ik op het oog heb zijn gespecificeerd op 2.2 - 2.4 KW. Is het écht niet mogelijk deze groep door de muur heen te trekken naar een trekschakelaar en hierop de wasmachine aan te sluiten? Ik weet dat een aparte groep het beste is, maar het is in een huurwoning gewoon écht geen optie om een nieuwe leiding aan te leggen.

Misschien zie ik nog een andere optie over het hoofd en in dat geval hoor ik het graag. In ieder geval alvast bedankt voor de antwoorden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Je kan eens proberen of je er met een stalen trek- of rioolontstoppingsveer door kan stoten. Als het echt goed verstopt is, is er waarschijnlijk geen makkelijke manier.
Verder zou ik eens met verhuurder overleggen, voordat je aanpassingen gaat maken die niet aan de voorschriften voldoen.
 

Jordje

  • #3
Vanochtend heb ik even een klein gaatje geboord vlak onder de verstopping (is toch een lelijk stukje muur, dus een dichtgesmeerd gaatje valt niet op) en het blijkt geen verstopping te zijn: De leiding houdt gewoon op na een cm of tien. De eerste vraag is daarmee dus wel beantwoord.

Bij de inventarisatie is genoteerd dat er geen aansluiting aanwezig was. Toen ik daarover werd teruggebeld door de verhuurder (Woonplus) werd mij verteld dat zij daar geen zorg voor zouden dragen, en dat ik daar zelf maar iets op moest verzinnen. De enige andere mogelijkheid die ik zie is een verlengkabel in een stopcontact in de keuken stoppen. Dit is m.i. exact hetzelfde als de optie die ik bij vraag twee opper. De voorschriften, waarvan ik redelijk op de hoogte ben, worden door de verhuurder zelf dus ook met een korreltje zout genomen.

Het gaat overigens over een woning uit eind jaren 50. Ik kan me ook haast niet voorstellen dat er nooit eerder mensen met een soortgelijk probleem hebben gezeten. Ik ga vanmiddag eens kijken of de buren thuis zijn een hoe zij dit probleem hebben opgelost.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu