Gebruik van stalen h-profiel voor dragende houten balken

Fnoppie

  • #1
Hallo,

Ik ben aan het bekijken of we bestaande gemetselde kolommen die 2 grote houten balken dragen kunnen vervangen door stalen h-profielen. Ik vind dit fraaier en minder massief maar ik heb geen idee of dit überhaupt mogelijk is qua draagkracht. Uiteindelijk ga ik een constructeur in de arm nemen maar ik wil me alvast orienteren. De twee houten balken dragen weer een plafond met beton gestorte vloer (8x8 meter).

Bij voorbaat dank.

Pascal
 

Tfro71

  • #2
Foto?
 

Fnoppie

  • #3
Foto is momenteel niet mogelijk want het zit in een huis dat we eventueel willen gaan overnemen. Het is een grote ruimte van ongeveer 8x8 met 2 grote houten balken waar weer kleinere balken op rusten. De 2 grote balken worden ondersteund met 2 grote gemetselde kolommen van ongeveer 40x40cm.

Dank.

Pascal
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Zo'n klus laat u toch niet op afstand beoordelen op een forum ?
Met alle respect voor de beantwoorders hier maar die kunnen niet op afstand zien hoe de constructie er uit ziet.
Raadpleeg een constructeur, die moet toch de tekeningen en berekeningen maken voor de vergunning.
 

Fnoppie

  • #5
Beste Jan,

Bedankt voor je bericht. Uiteraard ga ik dit via een constructeur spelen (staat ook in mijn eerste post) maar ik wil puur ter orientatie bekijken of een stalen h-profiel daar überhaupt geschikt voor is of dat horizontaal plaatsen ervan geen optie is (wellicht neemt draagkracht daar onevenredig van af).

Dank.

Pascal
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Met staal doe je alles. Met staal kan je in de regel constructief gezien veel verder gaan dan het gebruikelijke hout/metselwerk. Het is niet voor niets dat ze bij wolkenkrabbers uit gaan van staalconstructies en daar het conventionele metselwerk hebben losgelaten.

Je kunt overigens bij een constructeur ook een oriënterend gesprek aanvragen zonder dat je dit geld kost. Dan kijk je eerst wat de mogelijkheden zijn en ben je het er mee eens, dan laat je het daarna helemaal doorrekenen (iets wat wel essentieel is hier).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu