Gebruik spano V313 binnenzijde overkapping

Ronald2021

  • #1
Goedemiddag,

Ik ben nieuw op dit forum en zoek advies m.b.t. het gebruik van de bekende groene spano v313-platen in een overkapping.

We zijn van plan een overkapping te gaan bouwen met drie dichte zijden en een open zijde. Deze open zijde blijft permanent open. De drie genoemde zijden zouden we graag aan de binnenkant betimmeren met de genoemde platen. Bij voorkeur zou ik op gelijke afstanden v-groeven willen frezen in al deze platen om het eruit te laten zien als een betimmering met veer en groef-planken. Vervolgens willen we de platen aflakken.

Mijn vragen zijn:

Zijn deze platen überhaupt geschikt voor deze toepassing?
Zijn deze platen enigszins te bewerken op de aangegeven wijze en zo ja, zijn ze dan na aflakken nog steeds geschikt voor deze toepassing?
Zo ja, kan ik volstaan met het ontvetten van de platen, het licht schuren van de platen, het nogmaals ontvetten, in 1 of 2 keer in de grondverf zetten en vervolgens het aflakken van de platen?

Graag zou ik jullie advies / tips ontvangen en daarvoor alvast mijn grote dank!

Groet,
Ronald
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Als u v313 prime platen neemt zijn deze al 2 zijdig gegrond. Ze hebben nog steeds de vochtwerend eigenschappen omdat ze watervast verlijmd zijn. Dat scheelt op grote oppervlakken veel werk. Frenzen kan, maar verzwakt wel de plaat als de groef meer dan 1/3 plaatdikte diep is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
V313 spaanplaat is niet geschikt voor (beschutte) buitentoepassing.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Als ik Google op het productnummer kom ik verschillende platen tegen, waarvan sommige wel geschikt zijn voor beschut en buiten toe te passen.
Er hoort dus nog wat achter 313
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Die bedoel ik dus. Geschikt voor beschut buitenwerk. Als ze op de kopsezijden en zaag kanten met randsealer worden behandeld en worden afgelakt.
 

Ronald2021

  • #6
Dank voor alle reacties. Ik wou die groene spano toepassen, deze gebruiken ze in de bouw veel voor onderplaten van daken ivm onder meer vochtbestendigheid tijdens de bouwfase, voor zover mij bekend is dat de v313. Heeft de v313 prime alle goede eigenschappen van deze groene platen, maar dan met een extra grondlaag? De hellende daken van de overkapping steken wel een stukje voorbij de wanden, maar ik zou me kunnen voorstellen dat een bui icm harde wind een beetje "naar binnen" zou kunnen komen en er een paar spetters op de platen komen. Ik heb begrepen dat deze platen vochtbestendig maar uiteraard niet waterbestendig zijn, correct? Uiteraard zal het altijd de voorkeur verdienen om de (zaag)randen goed te behandelen. De platen van 18 mm zal ik een paar mm infrezen, voor een soort van schaduwwerking. Nogmaals dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu