Gat in dakbeschot met aircoleidingen afdichten

Gurby28

  • #1
Hoi mensen,

Twee weken geleden is bij ons een splitairco geplaatst, op zolder. De leidingen gaan door een gat in het dakbeschot om onder de dakpannen uit te komen. Het betreft een huis uit '77, het dakbeschot en dan 2 cm piepschuim en dan panlatten (van binnenuit gezien).

Nu heeft de airco monteur een gat gemaakt in het dakbeschot groot genoeg voor alle leidingen (2x koelleiding, elektra stuur en condensafvoer) en er binnen een goot voor gemaakt. Ik vroeg of hij het gat nog zou afpurren ofzo om het luchtdicht te maken maar dat deed hij niet, mocht niet ivm de airco isolatie leidingen zei hij. Maar gewoon een 'open' gat wil ik ook niet, we hebben bv 's winters best wel hinder van houtkachel rook die ik niet door zulke kieren/gaten het huis in wil krijgen.

Wat is de best practice om dit soort gaten dicht te maken? rockwool ofzo erin duwen? Mag PUR echt niet? Ik hoor graag jullie tips en adviezen!

Zie foto voor het gat van binnenuit gezien. Van binnen is het krap, ik kan het uiteraard ook op het dak onder de dakpan gaan afdichten, dan kom ik er veel beter rondom bij ook.

De airco is overigens een 5kW Mitsubishi en bevalt perfect, koelt eigenlijk gewoon 2 verdiepingen (hangt boven trapgat).

IMG_20210615_130816.JPG
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Bij mijn airco zat een soort kleiachtig materiaal om af te dichten. Als je bij wat airco leveranciers rondkijkt kun je dat vast wel vinden.

Ik denk dat dit de chinese methode is. Mijn airco is van een chinees merk en als ik google kom ik het voornamelijk op chinese sites tegen. Google eens op "airconditioning hole sealer"
 
Laatst bewerkt:

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Inderdaad geen pur gebruiken, ook al zou het hier niet zo'n probleem zijn.
Ik zou zelf een precies passende plaatje met sparingen er tegenaan schroeven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu