Gashaard slaat steeds af

BW-TD

  • #1
Wij hebben een (gesloten) gashaard met een chronisch probleem, waar ook de zaak (een 40 jaar bestaand gespec. bedrijf) waar ik hem in 2012 gekocht heb, kennelijk geen goed antwoord op weet te vinden. De haard wordt jaarlijks volgens contract onderhouden , waarbij alles netjes wordt nagekeken en schoongemaakt en evt. onderdelen vervangen. Ik heb inmiddels vele monteurs ,ook tussentijds, over de vloer gehad. Meestal gaat het dan een poosje goed; maar na verloop van kortere of langere tijd (enkele maanden) is het weer raak: na 5 min a 10 min. slaat alles inkl. waakvlam weer af. Onlangs ook schoorsteen nagekeken, maar had ook geen probleem.
Bij welke ervaren klusser of vakman gaat er een lampje branden ? Wat is de ultieme (simpele?) oplossing voor dit probleem van mijn Barbas Unica 50 ?? Hij is gewoon nog nieuw en wordt eigenlijk alleen in voor-en najaar gebruikt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Het lijkt er op dat de TTB (Thermische Trek Beveiliging) aanspreekt. Deze schakelt de kachel uit als er te weinig trek is, om zo CO vergiftiging te voorkomen.

Trekt de schoorsteen wel voldoende? Hoe is deze opgebouwd? Tot boven de nok van de woning?

Of is er misschien mechanische ventilatie aanwezig in de woning?
 

BW-TD

  • #3
Wij hebben geen mechanische ventilatie.
Met de storm wind van vandaag zit er behoorlijk trek in de schoorsteen; toch slaat de haard ook nu na 10 min. af. (NB. na de laatste onderhoudsbeurt 3 maanden geleden bleef de haard wel 2 hele avonden doorbranden ....)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij een gesloten systeem mag een mv niets uitmaken.

Hessie vroeg naar de opbouw van de schoorsteen, plaats ook even een foto van de aansluiting van de afvoer op de schoorsteen.
 

BW-TD

  • #5
De schoorsteen staat niet op de nok,maar op het schuine dak en komt 2 stenen boven de nok uit. De wijk bestaat uit 25 gelijke woningen met dit schoorsteen type met allemaal open haard. Toen ik de open haard ook nog had,niemand ooit over problemen met de trek gehoord.

De aansluiting op de schoorsteen kan ik niet bekijken en dus geen foto van te nemen. (zal ik volgende week de monteur nog eens op attenderen)
dank voor uw reactie.
 

Barbasbellfires

  • #6
Indien een haard het enkele maanden goed doet, is er geen sprake van een technisch of mechanisch mankement…. Dan moet de oorzaak elders gezocht worden.

Mogelijkheden zijn vervuiling van de waakvlam, echter mag men de opmerkingen van de volgers terecht niet in de wind slaan.

Een TTB zorgt er inderdaad voor dat bij mogelijk gevaar de haard in veiligheid gaat.

Dit kan door onderdruk in de woonkamer wanneer er rookgassen terugkomen(afzuigkap kookeiland/mechanische ventilatie) of bij mistig, regenachtig en vochtig weer wanneer een schoorsteen dan ook natuurkundig minder goede thermische trek opbouwt.

Een Unica moet met een RVS FLEX van op het toestel tot aan de uitmonding van de schoorsteen, en boven de nok van het dak uitkomen.

Er zal tevens bij slechte weersomstandigheden, gelukkig maar, steeds een mogelijkheid bestaan dat een haard met open verbrandingssysteem op veiligheid gaat.
Ik zie dat er volgende week een monteur langskomt. Hopelijk is het euvel snel verholpen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Bij deze kachel met open systeem, is het ook belangrijk dat er geen embers en vermiculite korrels bij de waakvlam liggen.
En ook de boomstammetjes moeten op de juiste manier geplaatst zijn.
Dit luistert zeer nou.

Als het een uitvoering met afstand bediening is, dan ook even de batterijen van de ontvanger in de kachel controleren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu