Gaasband en oneffenheden zichtbaar na stucwerk

EugeneW

  • #1
Goedemiddag allen,

In ons huis hebben wij in meerdere kamers de wanden en plafonds laten stucen. Het huis is bijna 30 jaar. Het stucwerk is nog aan het drogen, echter zien wij op de plafonds in meerdere kamers het gaasband door het stucwerk heen. Ook zien wij op een aantal muren iets wat lijkt op gevulde schroefgaten.

Voor de schroefgaten wil ik graag wachten tot het stucwerk goed droog is om te bepalen of deze plekken niet sneller drogen dan de overige plekken op de muren.

Voor het plafond maken wij ons wel zorgen. De plafonds zijn sausklaar opgeleverd. Voor leken als ons lijkt het prima en mooi strak te zijn. Wellicht hebben jullie als meer ervaren klussers een betere kijk op het resultaat.

Vraag: Mag na het sausklaar opleveren van een plafond de glasband licht zichtbaar zijn door het stucwerk heen? Zien wij de glasband terug als wij het plafond gaan schilderen?

Wij danken jullie alvast voor jullie expertise.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat ziet u in het stucwerk? Ziet u echt het gaasband door het stucwerk heen uitsteken of ziet u de tekening van het gaasband en van de schroefgaten in het opdrogende stucwerk?

Dat laatste is een heel normaal verschijnsel. Diepe plekken in het stucwerk zoals bij de schroefgaten en bij het gaasband hebben meer tijd nodig om te drogen. Een dikke biefstuk moet je ook langer bakken dan een dunne.
 

EugeneW

  • #3
Beste Bert,

Bedankt voor je reactie.

De vroegere gaten drogen inmiddels mooi op. Hier maak ik mij gelukkig minder zorgen om. Wat betreft het gaasband is deze zichtbaar maar ook voelbaar. Ik kan de structuur van het gaasband voelen op het plafond. Wij maken ons hier thuis dan ook zorgen om de zichtbaarheid hiervan op het moment dat wij de kamer zullen gaan verven.

Heb jij (of andere) hier ervaring mee? Wij zijn wat stucwerk betreft nogal leken en kunnen niet voorzien hoe dit straks zijn weergave gaat hebben in de kamer.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je het gaasband kunt voelen dan blijft dit zichtbaar na schilderen.

Het kleurverschil bij het drogingsproces is juist iets waar de klussers handig gebruik van maken: een stucadoor smeert een hele muur glad en de elektricien kan na een paar dagen zo de inbouwdozen terugvinden doordat op die plekken de stucmortel eerder droog is en een andere kleur krijgt.
 

EugeneW

  • #5
Bert, wederom bedankt voor jouw reactie.

Lezende dat de gaasband ook na het schilderen zichtbaar blijft is voor ons wel een puntje van kritiek richting de stucadoor. Het viel ons al snel op en dat zal het dan ook na het schilderen dan ook wel blijven.

We zullen het gesprek met hem aangaan en hopen dat hij dit wil herstelen. Ervan uitgaande dat dit hersteld kan worden.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
De regel is dat schilderen juist de oneffenheden versterkt en niet camoufleert.

Herstellen zal bestaan uit er voor zorgen dat het gaasband niet meer uitsteekt en dat kan op 2 manieren: de rest van het plafond verlagen door er stucmortel op de smeren, zodat het gaasband weer dieper komt te liggen, of de naden helemaal open krabben en opnieuw dichtzitten en hierbij het gaasband wel diep genoeg plaatsen.

Weet u zeker dat de stucadoor al klaar is? Vaak worden naden in 2 lagen dichtgezet. De eerste met het gaasband (deze laag zit verdiept) en een tweede afsmeer en tevens afwerklaag om alles glad te krijgen. De eerste laag is smal, de tweede laag een stuk breder voor een mooi naadloos en vlak geheel.
 

EugeneW

  • #7
Bert, wederom bedankt voor de snelle reactie.

Wij weten heel zeker dat de stucadoor al klaar is. De factuur is per post en per e-mail ontvangen. Wij zijn erop gewezen dat het stucwerk moet drogen en sausklaar is afgeleverd. Het werk zit erop.

Als ik het zo hoor is de wijze waarop het plafons is opgeleverd niet juist is. Ik kan mij ook niet voorstellen dat het de bedoeling van de stucadoor is geweest om het zichtbare gaasband als eindresultaat op te leveren. Te meer omdat ik zelf al twijfelde of dit met een likje verf opgelost zou worden en mijn vermoeden wordt bevestigd.

[Edit] het plafond is in 1 dag gestuct. Of het een of twee lagen zijn durf ik niet te zeggen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu