Frietketel ophanghaak mand afgebroken

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste medeklussers,

Ik heb een probleem : het betreft onze frietketel(een demonteerbare met binnenpan).
Het haakje waar het mandje inhangt is door het vele gebruik van de binnenpan afgebroken, dit was hieraan gepuntlast. Nu kunnen we het mandje dus niet meer boven het vet ophangen, wat erg vervelend is.

Nu had ik eraan gedacht dit terug te lassen, maar vrees dat de pan niet dik (< 1mm? ) genoeg van wand is en ik erdoor zou lassen? Hier staat een professionele halfautomaat en ben zelf een ervaren lasser (maar ben grote stukken gewoon).
Ziet iemand nog een alternatief of zou ik toch proberen met lassen?
Het materiaal betreft inox.
 
Volgens mij is dat ook met zilver te lassen, even proberen.
Kan met een gewoon loodgieters gasflesje.
 
Lukt het helemaal niet ,kan je altijd nog naar zo'n onderdelenboertje gaan....Zoveel zal zo'n mandje niet kosten en je moet toch eten.... :wink:
 
Veel te dun dus lasapparaat ver uit de buurt houden, wgb's idee is niet vetdicht maar toch boven nivo dus maakt niet uit. Popnagel van buitenaf erin dan past de binnenbak waarschijnlijk wel weer in de buiten bak.

Mandje is denk ik nog heel sjaan
 
Losgelaten lassen: overnieuw puntlassen.
Gescheurd: TIG.
Evt MIG proplassen van buitenaf op het beugeltje ( is ws. dikker dan de panwand ). Van binnen ondersteunen met een koperen koelblok.

Pan: ws rond de 0,75 mm diepgetrokken, beugeltje ws 1,25 - 1,5 mm. Moet geen probleem zijn voor een geoefend lasser, maar de pan en 't beugeltje moeten wel SCHOON zijn...... ( en pas ).

vr. gr.

Job
 
Beugeltje van mijn pan is volgens mij nog geen halve streep, dit zijn geen diktes meer voor mig
 
Een proplas 0,5 op 0,5 moet met 0,6 draad nog best kunnen, zeker met een koelende ondersteuning - maar lastig wordt het wel.
Maar heb je het beugeltje ook gemeten? die dingen zien er altijd dunner uit dan ze zijn, en zo'n ding moet aardig wat kunnen hebben.

vr. gr.

Job
 
0.45 mm. zegt mijn schuifmaat rvs is vrij stug hoor.

TS zal toevallig al 0.6 mm. draad moeten hebben ( en invoerrollen, contacttip, etc) en een keer fout betekent ook echt fout dan.

Twee rvs popnageltjes zo klein als ze te vinden zijn blijft mi een veel beter goedkoper sneller en veiliger alternatief.


Bovendien zul je voor het lassen ook schoon moeten schuren, wat in dit geval een hoop van je materiaaldikte kan kosten
 
Dat wordt inderdaad wel wat kritiek - ik was nieuwsgierig, en heb de mijne even gemeten ( het beugeltje van m'n frietpan dan hè :cool: ) en kwam op 1,44 mm, dunner kreeg ik'm niet. Maar de mijne hangt er dan ook nog aan :) 't is een T*f*l btw.

Overigens is een popnagel ook een prima verbinding hoor, en als je goed boort ook nog heel behoorlijk vloeistofdicht. 't Is meer dat ik zelf zou lassen.

vr. gr.

Job
 
Bovendien zijn RVS popnageltjes bijna luchtdicht; dus zeker frietvet-dicht.

Wat is nou makkelijker: MIG-TIG/lassen of met 'n popnageltangetje aan de slag.
 
Fiesiekus schreef:
Wat is nou makkelijker: MIG-TIG/lassen of met 'n popnageltangetje aan de slag.

Voor mij: lassen, MIG of TIG - ik heb geen kleine RVS popnageltjes in huis, en ook geen tang met een passend mondstukje om de allerdunste maat fatsoenlijk te zetten.
 
Black Knight schreef:
Hier staat een professionele halfautomaat en ben zelf een ervaren lasser

Van de TS.
Vandaar.

Proplassen met een MIG lasmachine is zo'n beetje het makkelijkste lasproces, misschien uitgezonderd het gebruik van een puntlastang. Als je de spullen hebt, is het absoluut niet moeilijk. En erg sterk.
Het moeilijkste gedeelte is nog het klemmen....
Als je het nog nooit gedaan hebt kun je het jezelf binnen 10 minuten aanleren op een paar proefplaatjes, en daar zit de insteltijd van de machine bij. Het is DE reparatiemethode voor losgeraakte of losgemaakte puntlassen als je geen puntlasapparatuur bij de hand hebt of er niet met een puntlastang bij kunt.
Duizenden hobbyisten, grotendeels zonder enige lasopleiding of noemenswaardige ervaring, krijgen er elk jaar hun restauratieprojekten mee door de RDW- of APK-keuring, en dat is niet omdat het ondeugdelijke reparaties zouden zijn. Veel (half-)automatische MIG machines hebben een interval- en/of proplastimer, om het zelfs nòg makkelijker te maken.
Echt, het is niet moeilijk.


vr. gr.

Job
 
Ben zelf ook ervaren lasser en sluit me hierbij bij job zijn antwoord aan
het is echt niet moeilijk en zeker niet als je er een stuk koper achter weet te klemmen
 
Nee, dat klopt. Maar hij is kennelijk wel een ervaren lasser. Ik geef gewoon aan wat ik in zijn situatie zou doen, gegeven het feit dat 'ie kennelijk de beschikking heeft over goede lasapparatuur.
Daarnaast is proplassen niet moeilijk, zoals al aangegeven.
Als je ( al dan niet op je werk ) de beschikking hebt over dit soort apparatuur, dan is het niet onwaarschijnlijk dat je ook wel aan een rol RVS draad en mondstukjes komen kan. Al léén je maar even een rol - meer dan een paar meter heb je echt niet nodig. En als het beugeltje dik genoeg is lukt het ook best met 0,8mm draad, zeker als je even een stuk koper erachter klemt.

Ik heb erop gereageerd, omdat de TS kennelijk de beschikking had over de middelen, en in ieder geval het belangrijkste deel van de vaardigheden. Bovendien werd er aangegeven dat dit soort dingen ver van een lasapparaat vandaan gehouden zouden moeten worden, en dat is gewoon niet correct, hoe goed bedoeld ook.

Ik heb aangegeven wat ik zou doen, in welke situatie, en waarom. Ik heb ook aangegeven dat ik popnagels óók een uitstekende verbinding vind, maar dat ik voor een lasverbinding zou gaan als ik de mogelijkheid had.

Vervolgens krijg ik een hoop reacties die kennelijk geen ander doel dienen dan de "las-oplossing" onaannemelijk te maken, en de "popnagel-oplossing" als de enig geschikte. Dat is in mijn ogen niet correct. De TS is er nauwelijks bij gebaat wanneer we hier allemaal kost-wat-kost ons gelijk willen halen. Ik geef toe dat ik daar zelf ook schuldig aan ben, maar dat sluit niet uit dat je de zaak nog steeeds prima kunt lassen.

Popnagelen: prima oplossing, als je de spullen hebt. Lassen: ook een prima oplossing , als je de spullen hebt. In mijn ogen de beste oplossing, maar daar mag iedereen het zijne over denken.

Als de TS een beetje handig is ( dat is bij een ervaren lasser meestal wel het geval ) kan 'ie inmiddels prima inschatten wat voor hem de beste methode is.

Bottomline: Ik hoop dat het lukt, met je frituurpan. En dat de volgende portie friet geen bijsmaakjes heeft anders dan voldoening dat je 'm zelf gerepareerd hebt.

vr. gr.

Job

EDIT: Sorry Mark, je was me voor. De reactie was op de post(s) vóór de jouwe
 
Ik las zelf ook dagelijks, je zou ook gewoon massief draad kunnen nemen is toch een frituurpan. Mij lijkt het echter te dun en om zeker te zijn zou ik persoonlijk poppen. Is maar een mening hoor :wink:
 
Daar hebben we dan misschien ook gelijk de begripsverwarring - had je het over fluxcore ? Ik heb nog nooit RVS fluxcore gezien, maar dat wil niet zeggen dat het er niet is. Ik las nooit fluxcore als ik het vermijden kan - en zeker niet binnen.

Ook maar een mening :roll:

vr. gr.

Job
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan