Fouten in fundering, hoe verder

Jeevan83

  • #1
De aannemer waar ik intussen afscheid van heb genomen heeft de fundering van de uitbouw als gemaakt op basis van de tekening welke ik als bijlage heb gekoppeld. Helaas is hij hiervan op enkele punten afgeweken: Er is geen folie tussen het zand en isolatie gebruikt, de wapening ligt rechtstreeks op de isolatie en niet iets verhoogd zodat het ertussen komt, en de rand waar de buitengevel op gemetseld moet worden heeft de breedte van de gevelsteen zelf. Er past dus geen isolatie voor. De gevelsteen komt rechtstreeks tegen het gegoten beton aan. Aan een zijde is de gevelsteen zelfs breder dan de rand welke is vrijgelaten, en zou de gevelsteen zelfs 2cm boven de isolatie uitkomen.

De staat waarin het nu dus is:
- Op het zand
- liggen eps platen van 10cm dik tegen elkaar zonder dat deze aan elkaar zijn geplakt
- Daar ligt wapeningsstaal op zonder verhoging,
- Daar is beton op gegoten. De wapening ligt dus onderaan het beton.
- Daar is een noppenplaat op gezet met 1cm eps isolatie. De noppenplatten zijn in elkaar geschoven.
- In de noppenplaat ligt vloerverwarming
- Daar is weer zand cement overheen gestort

De vorstrand is als volgt toegepast:
- 10cm isolatie pir met beide kanten folie.
- 20cm Bewapend beton. Waar uiteindelijk 10cm, en soms minder van over is gebleven na het storten van de vloer.
- 10cm isolatie
Er is geen folie gebruikt, dus vocht van de grond kan volgens mij simpelweg via het beton naar boven. Bij het storten van het beton is er dus ongeveer 10cm van het bewapend beton overgehouden. Er is dus geen plek voor zelfs een kleine spouw onderaan en ook geen ruimte voor isolatie.

Volgens mij is er veel mis gegaan hierin. Dit is niet de rede waarom ik afscheid van de aannemer heb genomen, maar dit is waar ik nu tegenaanloop nu ik opzoek ben naar mensen om de rest per klus af te maken.

Mijn vraag is: Hoe kan ik ervoor zorgen dat de buitengevel goed ondersteund wordt? Als eerst begin ik met foamglas, maar het gewicht van de gevel zal aan een zijde van de uitbouw ook op de pir isolatie rusten. Dat kan toch niet goed gaan? Of is het pir, met daarop cement, daarop foamglas stevig genoeg?

Aanvullende vragen die ik hierover heb: Ga ik er ooit last van krijgen dat er geen folie is gebruikt? Ik had zelf al geaccepteerd dat het nu eenmaal zo geplaatst is en er zullen in het verleden vast veel huizen zonder folie op het zand zijn gebouwd. Ik kan het er nu moeilijk uit halen.

Funderingsplaat-met-vorstrand.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Schets graag van hoe het randdetail gemaakt is.
Wapening zonder dekking heeft geen constructieve functie.
Hoe goed is het zandpakket?
Hoe hoog staat het grondwater?
 

Jeevan83

  • #3
Ik hoop dat deze schets het wat verduidelijkt.
Hoe goed het zandpakket is weet ik niet. Er was een goede laag zand onder het terras dat hier eerst lag. De aannemer gaf aan dat dit er jaren zat en daarom reeds goed is aangestampt.
Het grondwater komt wel in de kruipruimte wanneer het veel heeft geregend. Momenteel is de boven in de kruipruimte nat, maar eind februari had het veel geregend en toen was er wel 20 cm water in de kruipruimte. Deze uitbouw heeft dus geen kruipruimte, het grenst wel aan twee kanten aan de kruipruimte. Hier hebben meerdere buren last van wanneer het veel regent. Niet alle buren. Het lijkt geen lekkage te zijn.
randdetail.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
80 mm breed is voldoende om één verdiepingshoog buitenblad op te metselen.
Voor de rest is het bedroevend.
Vorstrand werkt niet samen met de vloer, zolang de grond onder de vorstrand voldoende draagkrachtig is, zal de zetting binnen de perken blijven.
 
  • Like
Waarderingen: Jeevan83

Ralph

  • #5
komt er geen binnenblad te staan voordat er een buitenblad gemetseld word?
 

Jeevan83

  • #6
@Ralph Jawel, eerst wordt er een dragende binnenmuur geplaatst. Uiteraard komen er ook gevelankers verwerkt kunnen worden. Ik overweeg om toch iets van 7cm van het reeds gestorte zandcement en beton weg te halen, dan staat de gevel iets stabieler en kan ik toch nog isolatie tussen het beton en buitengevel plaatsen.

Daar is nu geen ruimte voor. Dit is de situatie als ik verder ga zoals het nu is:
gevel.jpg


De eerdere afbeelding was de huidige situatie. Zonder de isolatie is er toch een koudebrug vanaf mijn vloer en dekvloer tegen de buitengevel aan.
 

Ralph

  • #7
Zou ik ook doen die 7 cm weg hakken of zagen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Je schrijft dat er geen dekking op de wapening zit.
als dat inderdaad zo is zie ik maar 1 duurzame oplossing en dat is de drol doorslikken en opnieuw beginnen.
 
  • Like
Waarderingen: Jeevan83 en Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Ik hoop voor je dat het een echte aannemer was, dat je een contract/overeenkomst hebt afgesloten met daarin de werkzaamheden die hij uit zou voeren.

Niet iedereen is een goede aannemer. Maar omgekeerd is ook niet iedereen een goede (duidelijke) opdrachtgever.
 

Pvr

  • #10
Tja als dit een gediplomeerd aannemer is mag hij zijn diploma inleveren. Dit lijkt meer op een veredelde klusser die zich uit geeft als aannemer. Hier moeten wij als als echte aannemers tegenop boxen. En vervolgens noemt iedereen dat de (aannemer) het verkeerd doet maar dit zijn geen AANNEMERS maar klussenbussen. Voor je aannemers papieren zit je gewoon min 3 jaar avondschool en geloof me dat is best pittige kost. Maar ja je mag je zelf gewoon bouwbedrijf noemen (geen eisen) en gaan met je klus kennis.Van mij mag de tijd dat je zonder aannemers papieren geen constructieve werkzaamheden mag verrichten zo weer worden ingevoerd.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman, Jeevan83 en Peter

Jeevan83

  • #11
Bedankt iedereen. Ja, ik wist dat het geen echte aannemer is, maar wel een "aannemer" welke ik kon betalen. Dit is kennelijk de prijs/kwaliteit verhouding.

Ik heb hier maar op voortborduurt. Wellicht als de gevolgen van de fouten na 10 jaar zichtbaar worden dat ik dan wel een echte aannemer kan inhuren om het goed te doen. Ik heb dus even wat jaren om te sparen. Iedereen bedankt voor het meedenken. Wat mij betreft mag dit op slot.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #12
dus met andere woorden, je wil over 10 jaar je gehele aanbouw slopen en dan compleet opnieuw beginnen.
dan kun je dat beter nu doen en de fundering opnieuw aanleggen zonder dat er een hele constructie afgewerkt en al bovenop staat.
 
  • Like
Waarderingen: Jeevan83

Jeevan83

  • #13
@Marcn.88 "dus met andere woorden, je wil over 10 jaar je gehele aanbouw slopen en dan compleet opnieuw beginnen." Dat klopt. Ik kan alvast beginnen te sparen.

"dan kun je dat beter nu doen en de fundering opnieuw aanleggen zonder dat er een hele constructie afgewerkt en al bovenop staat." Ik kan het geld maar een keer uitgeven en nu is het op. Speelde geld geen rol dan kan ik zeker hiervoor gekozen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
En dan maar duimen dat het 10 jaar blijft staan :wink:

Beter nu je verlies nemen, de bouw stilleggen en over een paar jaar opnieuw beginnen dan je geld nu allemaal door de put te spoelen lijkt me...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu