Foutcode aeg wasmachine

Iemraan

  • #1
Beste, mijn aeg wasmachine, OKO_LAVAMAT met E-nr 914.001 074, geeft een C9 foutcode aan. Het is wel een iets oudere machine maar heeft het altijd prima gedaan. Ik heb begrepen dat het aan de koolborstels zou kunnen liggen maar weet deze niet te vinden. Ik weet geen eens hoe de koolborstels er uitzien. Heeft iemand misschien een advies?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
C9: kan betekenen:
- Tachogenerator kortsluiting
- Tachogenerator onderbreking
- Motor kortsluiting
- Motor onderbreking
- Motor geblokkeerd
- Kabel motorprint naar hoofdprintplaat defect
Meest voorkomende oorzaak: koolborstels versleten.

De koolborstels zitten op de motor, meestal aan de achterkant.

 

Iemraan

  • #3
Jk weet niet hoe dit los te maken om de koolborstel te kunnen controleren. Aan de achterkant van de machine zie ik eerst het deel waar een cilinder omheen zit. Moet ik eerst dit deel loshalen om bij de koolborstels te komen? Zitten de koolborstels in de motor zelf die linksonder aan de trommel hangt?
 

Iemraan

  • #4
Het is gelukt de motor los te halen en volgens mij heb ik ook de koolborstels gevonden. Het bestaat denk ik uit 2 delen (L / R).
Hoe kan ik zien of deze versleten zijn? Is dit afhankelijk van de pin die in-/uitschuifbaar ? Het uitgeschoten deel is ongeveer 2cm lang.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een voorbeeld van koolborstels.


2 cm moet normaal gesproken nog goed zijn maar mogelijk is de veerspanning te laag, dat is niet zomaar te controleren door een leek, neem ze even mee naar een onderdelenzaak.

Kijk ook even bij de link hogerop, daar staan verschillende typen koolborstels.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu