Fornuis, gasbrander vermogen verlagen.

AbSat

  • #1
Ik zou graag het vermogen van twee van de vier 6Kw branders van een gasfornuis wat verminderen.
Ook op de laagste stand zijn de vuren nog te sterk voor veel kookwerk. Ik heb de laagste stand al minimaal gezet met de instelling. Een test gedaan met een kleinere sproeier lijkt goed te werken.
Mijn vraag is alleen hoe ver ik gaan kan zonder dat de venturi of de branderkop ook aangepast wordt.
De fabrikant levert geen kleinere branders voor dit fornuis. Ik heb de sproeier van 1,9mm naar 1,6mm teruggebracht en de vlam is duidelijk minder.
Is dit betrouwbaar te doen ?

Albert.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
U hebt al te veel gedaan door de inspuiters te veranderen.
Bij gastoestellen zijn de gas/zuurstof verhouding en de capaciteit van de brander met elkaar verweven, het kan behoorlijke risico's opleveren dit te veranderen.
Als er iets gebeurt en de verzekering komt er achter dan bent u de klos, nog afgezien eventueel persoonlijk leed.

Een goede vlamverdeler doet hetzelfde als de vlam verminderen, lijkt me veel verstandiger.
 

AbSat

  • #3
Hartelijk dank voor uw reactie.
Ik heb alleen getest met een kleinere inspuit opening maar nog niets veranderd. Daarom ook mijn vraag, hoeveel ruimte heb ik.
Er werd mij aangeraden om de inspuit opening te verkleinen maar vroeg mij af in hoeverre dat de gas/lucht verhouding anders beïnvloed dan de draaiknop doet. Nu wordt vaak een kleinere vlam bereikt door de draaiknop bijna dicht te zetten, maar daarbij gaat de vlam makkelijk uit door een lichte luchtstroom langs de brander. De branders zijn voorzien van thermokoppel bewaking dus de gastoevoer gaat wel uit als de vlam dooft.
Ik moet er dus met een kleinere inspuit opening voor zorgen dat de vlam in de "klein" stand van de draaiknop niet uitwaait. Daar heeft de regelaar een instelling voor.
Vlamverdelers werken naar mijn ervaring goed bij pannen die kleiner zijn dan de vlamverdeler, maar bij grotere pannen, b.v. voor bouillon trekken of sudderen, hebben ze weinig effect. Daar wordt nu dus de draaiknop bijna dichtgezet. Er wordt op dit fornuis altijd voor grotere groepen gekookt, vandaar de grote vermogens en een grotere afstand tussen de pitten.
Maar hierdoor komt het kleinere werk, een saus maken of even wat bakken in de koekenpan, in het gedrang.
Mijn idee was om met een kleinere inspuitopening en de instelling van de kleinstand die in de regelaar zit de vermogens wat te kunnen verminderen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Er moet een minimale uitstroomsnelheid zijn voor het gas, als de snelheid te laag wordt gaat de vlam uit.

Eveneens is de minimale vlamhoogte daar dus afhankelijk van, tijdens het laag draaien van de vlam zal de vlam nog even kleiner worden dan op de laagste stand.
Dit is bewust gedaan om te voorkomen dat de vlam uitgaat.

Vergeet niet dat tussen het doven van de vlam en het uitvallen van het thermokoppel tot maximaal 60 seconde tijd kan zitten.
Als een van de andere vlammen nog brand kan dat dan weer rare ontploffingen te weeg brengen.

In de gebruiksaanwijzing staan meestal ook de minimale belastingen van de branders, anders de fabrikant even bellen, niet onder de minimale belasting gaan zitten.

Vr Gr en succes ermee
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Is een tweepits inductieplaatje een mogelijkheid ?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu