Folie onder vloerplaten tussen BG en keuken in souterrain

RutgerS

 • #1
Beste klussers/pro's,

In ons dijkhuis wil ik de vloer van de begane grond isoleren voor geluid en brand. Onder de begane grond ligt het souterrain waar we een keuken gaan bouwen. Om geen hoogte in het souterrain te verliezen wil ik graag aan de bovenkant isoleren. Op de planken eerst folie met daarop een zwevende vloer met de beroemde gipsvezel/steenwol platen leggen. Daarop spaanplaat geschroefd en dan stroken parket gelijmd/gespijkerd. Je blijft dus als het ware de onderkant van de vloer (balken en planken) in de keuken zien, die willen we schilderen.
De volgorde wordt dus van boven naar beneden:
begane grond
- parket
- spaanplaat
- gipsvezel/steenwol platen
- folie
- oude houten vloer
- balken
souterrain
Het folie wil ik neerleggen zodat er geen gruis uit de platen en planken in de keuken terecht komt en zodat het eventuele vocht uit de keuken niet in de gipsvezel/steenwol platen trekt.
Klopt het dat ik het beste dampdichte folie kan gebruiken? En tussen de planken en gipsvezel/steenwol platen? Ik sluit dan niet het hout af van de buitenlucht met de kans op houtrot. De planken kunnen immers naar de keuken ademen en de spaanplaat en parket naar de begane grond.
Mag het in dat geval gewoon wit landbouwplastic zijn?

Bedankt alvast voor jullie tips!

Rutger
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Volgens mij mag dat landbouwplastic wel.

  Maar let op de noodzakelijke brandvertraging; denk dat je met de brandweer moet overleggen of 1 zo'n laag voldoende lang brandwerend is.

  En de keuken natuurlijk goed ventileren i.v.m. het vocht dat vrijkomt.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  denk dat je met de brandweer moet overleggen of 1 zo'n laag voldoende lang brandwerend is.
  Een laag platen op een vloer valt niet onder brandwerendheid, brandwering is belangrijk bij een plafond, dus van onderaf en niet bij een vloer.

  Tussen de balken fermacel of soortgelijke platen van minimaal 12 mm dik aanbrengen met een dampdichte folie tussen de fermacel en de houten vloer lijkt met beter.
  U verliest gen hoogte omdat de hoogte bepaald wordt door de balken en niet door de planken.
   

  Fiesiekus

  • #4
  Ook een laag bovenop de vloer telt mee voor de brandvertraging.
   

  MvanV

  • #5
  Je kan ook aluminiumfolie of glas/steenwol met alufolie gebruiken.
  Aluminium brandt heel wat minder dan plastic en is dampdichter.
   

  RutgerS

  • #6
  Bedankt voor het meedenken en jullie adviezen! Het ging niet alleen om de hoogte, we vonden een wit geschilderd houten plafond ook erg mooi.
  Ga inderdaad de brandweer maar eens benaderen. Brandwerendheid is toch wel belangrijk. Misschien dat er niks anders op zit dan fermacell tussen de balken tegen het plafond. Dan hoeft er ook geen plastic meer tussen.

  Ik laat het jullie weten wat ze zeggen! En nogmaals bedankt!
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu