Flexibele leiding van schuur naar meterkast

Hari-bo

  • #1
Binnenkort als het weer het toelaat wil ik een flexibele leiding van 8cm doorsnede van de garage doortrekken naar de meterkast in mijn woning.
Alleen staat het huis op een plaat en heeft geen kruipruimte. Wat is de meest handige manier om indien mogelijk via een bestaande ingang binnen te komen? Want er moet in ingang zijn voor de NUTS aansluitingen?

Is het een kwestie van de boel uitgraven waar de meterkast zich het dichts bij de buitenmuur bevind, of heeft iemand anders nog handige tips?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Of er standaard invoerbochten voor nuts zitten kunnen wij niet zien :wink: Dat moet je zelf beoordelen.

Je kunt de mantelbuis of net buiten de meterkast ondergronds laten eindigen. Je moet dan enkel de grond daar open graven als je nog ooit leidingen wilt toevoegen. Komt niet vaak voor en is relatief weinig moeite.
De leidingen of kabels kun je dan per stuk vanuit de meterkast naar buiten boren.
 

Hari-bo

  • #3
Dan denk ik dat ik dit beter kan laten uitbesteden. Welk type bedrijf zou ik hier het beste voor kunnen bellen? Een elektricien, bouwvakker, klusbedrijf? Want ik kan niet onder de grond ivm ontbrekende kruipruimte.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Waarom uitbesteden? Omdat je toch de 80mm mantelbuis tot in de meterkast wilt invoeren?

Dan moet je een partij hebben die boringen doen met een diamant boor. Dit kan een installateur zijn of soms ook een aannemer. Er zijn ook bedrijven gespecialiseerd in zulke boringen.
 

Hari-bo

  • #5
De meterkast zit niet tegen de buitenmuur aan, maar daar zit nog 2 meter overloop tussen en dan pas de meterkast. Dus ik zou niet weten hoe ik daar bij moet komen vanaf beneden zonder kruipruimte. Want ik kan niet even vanuit de meterkast naar beneden en dan naar buiten trekken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Dan is het lastig inderdaad. Soms kun je in de vloer van de meterkast zien of er een standaard pakket invoerbochten is gebruikt.
 

Hari-bo

  • #7
Vonken_trekker schreef:
Dan is het lastig inderdaad. Soms kun je in de vloer van de meterkast zien of er een standaard pakket invoerbochten is gebruikt.
Vanuit de meterkast kan ik niets vinden wat ik zou kunnen hergebruiken. Nu is het de vraag wat voor soort bedrijf kan ik het beste vragen om dit wel mogelijk te maken? Want ik wil eigelijk geen koof over het plafond/grond om de desbetreffende leiding naar binnen te krijgen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Ben bang dat je daar toch niet aan gaat ontkomen....

Ik zou een plaatselijke installateur langs laten komen om de boel te bekijken. Op locatie kijken is toch een stuk beter dan via email of telefoon. Al kan een verkennend en vrijblijvend telefoontje nooit kwaad natuurlijk.
 

Hari-bo

  • #9
Dank voor je tip! Ik ga morgen even bellen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu