Fiets: losmaken versnellingskabel shimano nexus 4 naafversnelling

Philo100

  • #1
Hallo,

Ik wilde de achterband van mijn vaders fiets vervangen, maar het is een frustrerend klusje geworden want in loop vast bij het losmaken van de versnellingskabel. Heb gegoogled, maar deze variant niet kunnen vinden. De binnenkabel zit niet met een boutje aan de 'cassete joint' (zoals shimano dit noemt) op de naaf dat je eruit kan halen en ook de buitenkabel krijg ik niet uit deze cassete joint, wat in de gazelle handleiding wordt aangegeven om ruimte te maken het wiel uit de gleuf van het frame te nemen. Zie foto's hieronder.

Weet iemand hoe je deze loskrijgt? Ik zat al te denken de kabel aan het stuur los te maken en het zo te doen, maar lijkt me dat het anders moet kunnen. Ik weet dat je ook een vorkspreider kunt gebruiken om de band te vervangen zonder het wiel eruit te halen, maar die heb ik niet en intussen zit alles los (behalve de versnellingskabel natuurlijk), dus wilde liefst het wiel er toch maar uithalen als het gaat.

Alvast bedankt!

Sebastiaan

IMG_4425.JPG
IMG_4427.JPG
IMG_4428.JPG
IMG_4426.JPG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Maak de boel eerst eens schoon... Even de Dasty en een borstel erover heen halen en dan afspoelen.

En bij een fiets met versnellingsnaaf is het inderdaad handiger om een vorkspreider te gebruiken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Ik zou de boel weer monteren en even een vorkspreider kopen of lenen....
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
De stelmogelijkheid losdraaien, dan kan je de kabel uit dat zwarte vorkje duwen.
Zeer waarschijnlijk heb je dan voldoende speling om het achterwiel uit de vork te schuiven. De kabel blijft wel vastzitten aan het wiel!
Dat zal ook wel los te haken zijn, maar ik ken dit systeem niet.
 

Philo100

  • #5
Bedankt voor de reacties allemaal!

Geen overbodige luxe het schoon te maken inderdaad.

Er zit in die zwarte bracket waar de buitenkabel ingaat geen gleufje zoals in de meeste andere shimano systemen, en het zit ook niet vast aan het frame dus de kabel er daar uithalen geeft niet meer speling. Ik heb er aan geprobeerd te draaien maar omdat de kabel erin vast lijkt te zitten, draait de hele kabel mee.

Na nog veel lang zoeken online denk ik ook dat ik maar een spreider koop. Ik vind het een beetje rare optie eigenlijk om het frame te buigen/spannen ipv het wiel eruit halen, maar is tijdje terug dat ik aan fietsen sleutelde. Toen was het een stuk simpeler met 3 versnellingen en die kettinkjes uit de wielmoer.

Bedankt nogmaals voor de reacties!

Sebastiaan
 

Philo100

  • #6
Vandaag inderdaad een vorkspreider gekocht en kon de band daarmee vervangen. Het was zo'n goedkope van Simson, maar hij deed het wel met veel gepiep en een grote griptang om mee aan te draaien, want met de vleugelmoer van de spreider zelf kon ik niet genoeg kracht zetten.

Dank nogmaals voor de suggesties.

Sebastiaan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu