Extra regenpijp aansluiten op bestaande afvoer

Martijn1989

  • #1
Goedemiddag, graag vraag ik advies over het volgende: aan de ene kant van mijn woning lopen de regenpijpen direct naar het riool. Aan de andere kant niet omdat daar niet de huisriolering ligt. Daar zijn twee pijpen aanwezig: eentje direct bij de stoep. Deze zit met de constructie zoals op de foto te zien is aangesloten op het riool. Halverwege de dakgoot zit nog een pijp maar die is nu met een 90-graden hoek en een metertje pijp naar de struiken langs de oprit geleidt. Leuk als het een beetje spettert maar met een hollandse bui en onze kleigrond betekent dat dat de hele tuin onderloopt. De bijhorende vragen:

1) kan ik deze pijp aansluiten op de 75mm pvc die naar het riool leidt zoals op de foto te zien is?
2) is de constructie zoals op de foto deugdelijk? Ik vind het hoogteverschil tussen onderzijde stankafsluiter en begin van de rioolpijp nogal groot, de grond eromheen was ook wel wat nat (de regenpijp zit niet gelijmd in de rest van het pvc)
3) op dit moment heb ik een blokgoot met dus twee regenpijpen. Moet daar niet voor de zekerheid een vergaarbak tussenin komen? Als het nu hoost loopt het water tegen/over de gevel (ook al diverse keren naar binnen gelopen helaas). Of gewoon een overlooppijpje in de goot boren?

alvast bedankt!
D6BDE694-CF83-44AA-B789-87A0F2A38D10.jpeg
 

Martijn1989

  • #2
Toevoeging die ik ben vergeten te vermelden maar natuurlijk van belang is: het vloeroppervlak van mijn deel van het huis is 11x6,5. De achterbuurman heeft nog een stuk van 5x6,5 maar die heeft nog een eigen regenpijp dus dat neem ik voor het gemak even niet mee.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Tot hoe diep is het klei?
Is een grindput of nog beter infiltratiekratten een optie?

Komt die 71.5 m2 uit op één dakgoot met deze twee regenpijpen? (of de helft)

punt 3: Zijn de goten schoon, een bladvanger waar maar een paar blaadjes omheen zitten kan veel invloed hebben.
Als twee pijpen van 75 de regen niet wegkrijgen, waarbij er zelfs één gewoon de stuiken in gaat en dus nauwelijks weerstand heeft, dan is die zomaar op elkaar aansluiten geen goed plan.
Dikkere pijpen?

ps. Hoe is het in de rest van de straat? Als iedereen last heeft tijdens heftige buien, dan kan het riool het niet aan. Dan zijn infiltratiekratten de oplossing, mogelijk met subsidie.
 

Martijn1989

  • #4
Bedankt voor je reacties Jack.

- het is klei zover je kan graven helaas. Zand is hier ver te zoeken en daarmee denk ik een infiltratiekrat niet echt de oplossing?
- het dakoppervlak wordt verdeeld over twee goten. Dus we hebben het over de helft hier.
- goten schoonhouden is wel een ding ja. De buren bezitten een schitterende beuk die zijn halve bladerdak in onze goot dropt. Ik ben ook zeker van plan hem vaker schoon te maken en de vorige lekkages waren ook het resultaat van achterstallige schoonmaak. Ik zie inderdaad een 60 en een 80 pijp, dus wilde ze sowieso beide 80mm maken. Maar de hamvraag: als ik dit doe, is het voor één 75mm pijp naar het riool dan te behappen en zo ja, moet ik nog eventuele extra maatregelen treffen voor het geval ik toch nog eens vergeet de goot schoon te maken? Dus in de categorie overlooppijpje/vergaarbak/wat dan ook?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Infiltratiekratten worden dan lastig.

Een bladafscheider in de regenpijp en je goot zal minder snel verstoppen.
Als de afvoer of het riool het niet aankan dan kan de regen via de bladafscheider de tuin in, als dat gebeurt kan je weer verder kijken of je die 75 mm gaat vergroten.

Ik heb ook iemand die het probleem heeft van een grote boom. Daar gaat het soms een paar weken na het schoonmaken weer fout en om de week schoonmaken is een dure grap als iemand dat niet meer zelf kan.
Ik zit nu te denken aan een 100mm regenpijp van boven tot de afscheider, een lage verstopping bij de afscheider is niet zo'n probleem, daar is geen ladder voor nodig.
Jij hebt het voordeel van 2 regenpijpen per dakgoot, dat gaat minder snel fout, op zich zou één genoeg zijn.

Vergaarbak, wordt dat mooi? Een overlooppijpje zal een flinke moeten zijn, ook niet heel mooi?
 

Martijn1989

  • #6
Eigenlijk heb je ook wel gelijk, vergaarbakken of geboorde pijpjes wordt allemaal niet echt sjiek. Moet gewoon de oorzaak bijhouden: enorme hoeveelheden blad in de goot. Misschien is zo’n gootbeschermer nog wel een mooie toevoeging aan een bladafscheider, dan kan het water in ieder geval nog gewoon afgevoerd worden.
Hier hetzelfde: vorige week voor de regen alles even leeggehaald. Vandaag de ladder op, de halve goot alweer vol. Gelukkig is het alleen maar in de herfst, en ben ik mobiel.
Bedankt Jack, je hebt me overtuigd. Ik sluit ze beide aan op het riool, maar dan met een bladafscheider erbij. Mooie oplossing, bedankt!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Een gootbeschermer kan werken.
Op de plek waar ik het over had staan een eik en een berk. Daar komt naast blad ook veel klein spul vanaf, dat gaat tussen de gootbeschermer en de pannen zitten. Na een jaar groeien er al plantjes met als resultaat dat de onderste panlatten en daarna het dak wegrotten. (een buurman heeft ze er na een paar jaar weer uitgehaald)
In mijn voorbeeld werkt het niet, bij een beuk zou het beter kunnen werken, dat weet ik niet.
 
  • Like
Waarderingen: Crxzeeland

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu