Extra groep aanleggen

Frans1401

  • #1
Sinds kort huur ik een ruimte van 4 bij 10 mtr met elektra maar ik wil een extra groep aanleggen maar ben niet zeker hoe dat moet.
Dit is de huidige situatie en ik wil er nog een 16A naast monteren.



De linkse schakelaar is denk ik een aardlekautomaat en zo te zien kunnen daar drie groepen op aangesloten worden? Er is echter geen blauwe aansluiting meer beschikbaar maar ik denk dat ik A direct met B moet verbinden i.p.v. met de schakelaar van de huidige groep en dan deze groep (B) en de nieuwe groep voeden vanuit C?






Graag hoor ik hoe het wel moet of een bevestiging van iemand met meer ervaring dan ik.


Zo ziet de installatie er kompleet uit.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De linkse is een hoofdschakelaar.

Haal een 2 moduul kamrail voor 2 automaten
Haal een 2e automaat zoals de rechtse.
Hoofdschakelaar uit.
Automaat ernaast klikken
Schroeven aan onderzijde openen, alle 4
Kamrail onder de kop van de schroef zetten.
4 schroeven weer aandraaien.

Controleer of de draden van automaat 1 nog in de kooi klemmen zitten.

Spanning inschakelen klaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Met het advies van The Headhunter zet je wel 2 groepen op dezelfde fase. Afhankelijk van wat je er mee wilt doen kan dat misschien / waarschijnlijk prima maar het is natuurlijk wel een beetje zonde van de 3-fase aansluiting. Ik zou de nieuwe groep op 1 van de vrije fasen aansluiten.

Je moet dan inderdaad wel de nul splitsen. Dit kan op vele manieren, je zou een dubbele adereindhuls kunnen gebruiken op punt A of punt D, je zou een kamrail voor alleen de nul kunnen gebruiken, of je zou inderdaad zoals je zelf voorstelt de klem bij B/C kunnen gebruiken. In dat laatste geval moet je vanaf de klem wel terug naar de onderkant van de aardlekautoma(a)t(en), je kunt niet zomaar de afgaande leidingen hier aansluiten.

Het linker component is zoals gezegd een hoofdschakelaar, geen aardlekschakelaar. De aardlekbeveiliging is samen met de kortsluit/overstroombeveiliging samengevoegd in het rechter component, een aardlekautomaat. Aangenomen dat je op de nieuwe groep ook aardlekbeveiliging wilt hebben, moet je dus een extra aardlekautomaat kopen. Niet zomaar een installatieautomaat.

Er zijn ook leveranciers dit dit soort bedradingssetjes kant en klaar verkopen. Een willekeurige installateur kan je daar vast ook wel aan helpen:


Dat scheelt de aanschaf van een adereindhulstang.
 

Frans1401

  • #4
Ik wil op deze extra groep een brug aansluiten en ik denk dat het beter is daar een aparte fase voor te gebruiken. Ik plaats een extra aardlekautomaat 16A type C er bij in het kastje en denk het aan te sluiten volgens het schema zoals hier onder afgebeeld. Als dit niet correct is hoor ik het graag.

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Lijkt me prima zo!
 

Frans1401

  • #7
Volgens mij is dat niet dezelfde kast. De lokatie is 90 km van mij vandaan maar toevallig had ik een foto gemaakt En het merk is F-tronic. Zie foto.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu