ETNA CM344RVS valt uit nadat deze warm is

StandeWit1

 • #1
Beste,

Wij hebben een ETNA oven en deze valt uit nadat deze een aantal minuten aan het opwarmen is.

Oven gaat volledig uit, groep springt er niet uit.
Kan daarna wel gelijk weer aan, maar valt de oven weer uit.

De oven zit nu nog niet op een aparte groep, oven is 3350W, kan dit de oorzaak zijn?
Daarvoor nooit problemen met de oven gehad over de groep. Wel problemen gehad dat de oven na een minuut of 20 dan volledig afkoelde en opnieuw moest opwarmen.


En is vervangen of laten repareren het beste (oven is 5 jaar oud).

Wie o wie kan mij aan een duidelijk antwoord helpen?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #2
Controleer eerst even de stekker en de wcd waar deze in zit op slecht contact of brandsporen. Waarschijnlijk is dit verder goed. Bij overbelasting van de groep sprint je stop eruit dus dit is ook niet het geval. 3350W is het gecombineerde vermogen maar dit is niet hetzelfde als het daadwerkelijke vermogen in bedrijf. Je zult namelijk nooit alle vermogenscomponenten tegelijk kunnen gebruiken dus die haal je ook niet. Neemt niet weg dat een combi-oven wel een aparte groep HOORT te hebben met eventueel bijv een koelkast o.i.d erbij voor het kleine stuk wat er over blijft. Dit is geen verplichting maar dat siert een installatie wel.

Ik denk eerder dat je stuurprint er thermisch mee ophoudt als hij aan het opwarmen heeft. De voedings IC heeft een thermische beveiliging en eventueel andere componenten ook. Of een los contact bij uitzetten materiaal kan ook iets doen. Werkt de mantelkoeling verder wel ? Verder zijn dit belachelijk slechte printen die veel gebreken vertonen.
 
 • Like
Waarderingen: Trac

Trac

 • #3
Volgens mij hebben de modellen Etna CM144RVS / CM244RVS hier ook last van en zou het in de printplaat moeten zitten (volgens een kennis met zo'n type oven, waar de monteur bij geweest is). Printplaat moeilijk of vertraagd leverbaar.

Weet niet hoe bereikbaar de printplaat is, maar misschien vervangen door een gebruikte oven van marktplaats te kopen?
 

Trac

 • #4
Ik kon voor niet al te veel een ETNA CM144RVS overnemen.
Vanavond maar eens een paar kappen eraf gehaald om te zien waar die printplaat nou precies zit.

Ik vermoed dat de betreffende slechte print direct achter het bedieningspaneel en display zit en zodoende goed bereikbaar (zie nergens anders nog een besturings-unit namelijk).
Als de printplaten van de CM144RVS, CM244RVS of CM344RVS uitwisselbaar zijn (model lijkt hetzelfde), dan is een gebruikte combi-oven kopen om deze print over te zetten een snellere en goedkopere optie dan via ETNA een nieuwe bestellen of een monteur laten komen.

Dit is een CM144RVS:
IMG_8105 (Small).JPG


Foto vanaf de achterzijde. Achter het achterpaneel (bak) zit de ventilator en de spiraal voor de oven lijkt me:
IMG_8102 (Small).JPG


Foto van achterzijde bedieningspaneel. De draaiknoppen steken direct in deze print en trek je makkelijk los:
IMG_8103 (Small).JPG


Nog eenzelfde foto maar dan iets dichterbij. Paar schroeven los van het metalen framepje en dan kunnen zo de schroeven van de print los zo lijkt het:
IMG_8104 (Small).JPG


Als iemand nog iets weet over de verschillen CM144RVS / CM244RVS / CM344RVS zou dat goede info wezen!

Dank,

Bram
 

Jean L

 • #5
Heb toevallig een CM344RVS met precies hetzelfde probleem. De oorzaak is een defect op de printplaat. Neem even contact op via PM, kijken hoe dit te regelen is
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #6
Dat had ik ook al toegelicht in mijn antwoord.
 

Trac

 • #7
Dag Sleutelmeneer,

Eerder in het topic heb je aangegeven dat de mogelijke oorzaak van de storing ook het ingaan van een thermische beveiliging kan zijn, waarbij dus geldt dat het apparaat functioneert zoals het ontworpen is (er is dus geen storing).

Het enige wat de gebruiker extra zou kunnen controleren is of de oven helemaal volgens de handleiding is geïnstalleerd, waarbij de vereiste ruimte voor koeling (of toevoer/afvoer van lucht) voldoet.
Ik heb later in mijn keuken een ETNA A362KZT kookplaat geïnstalleerd en het verbaasde me wel hoeveel luchtopening er nog zoveel via de voorkant als via de achterkant moet zitten. Uiteraard heb ik alles cfm handleiding geïnstalleerd en je hoort nog met regelmaat de interne fan aanslaan om de temperatuur onder controle te houden.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #8
Het gaat hier om een combi niet over een kookplaat. Die fan koelt de electronica en die moet dat ook doen. De luchtopeningen zijn ervoor zodat de fan ook lucht aan kan en kan afvoeren niet omdat je dan geen koeling meer nodig zou hebben.

De thermische beveiliging die ik omschrijf gaat over de inwendige van de IC op de printplaat, dat heeft niks of weinig met koeling te maken maar is een storing in het IC'tje zelf op de print.

Kortom ik weet niet goed wat je bedoeld met je post.
 

Trac

 • #9
Beste Sleutelmeneer,

Ik weet ook dat dit topic niet over de kookplaat gaat, ik gaf het als voorbeeld hoeveel luchtopeningen soms vereist zijn bij installatie van apparatuur. Ik heb de handleiding van de Etna combi-oven nog niet erop nageslagen, maar daar zal ook wel wat info staan over de afstanden en luchtopeningen.

Ik dacht dat je bedoelde dat de voedings-IC afschakelt als gevolg van een te hoge temperatuur, die wellicht ook veroorzaakt kan zijn door een slechte afvoer van de warmte rondom de combi.

Verder dank voor de vlotte reactie.

gr. Bram
 

Trac

 • #10
De vraag stellen is hem beantwoorden.

Voor nu doet mijn CM244RVS met de bekende storing (willekeurig uitvallen v/d display, vooral bij opwarmen / open doen van de deur) het weer prima door het monteren van een printplaat van een CM144RVS combi die ik een tijdje terug voor onderdelen kocht.

Overzetten is niet veel werk en vrij simpel. Wel uiteraard alles spanningsloos maken en/of jezelf even aarden / ontladen
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #11
Ja of je vervangt gewoon de voedingsIC zoals het hoort. Er zit namelijk teveel verschil tussen de printplaten om mensen dit advies mee te geven. Nu kan het werken maar software en versie afhankelijk bij de volgende misschien niet. Bovendien raad ik het gebruik van niet orginele onderdelen altijd af in dit soort gevallen.

De voedings IC is maar een paar cent. En ook een daadwerkelijke reparatie ipv een swap.
 
 • Like
Waarderingen: Trac

Trac

 • #12
Dat klopt, maar ik heb niet de specificaties v/d betreffende IC en zo kon ik de vrouw nog dezelfde avond weer een werkende oven leveren.
De printplaat die eruit kwam, wordt alsnog gerepareerd en wordt dan weer terug geplaatst.

Ik heb overigens nergens kunnen vinden wat het verschil is tussen de CM144/244/344RVS, dus of het iets hardware of softwarematig is, is mij onbekend.

gr. Bram
 

KoosJ

 • #13
Beste mensen,

Het zelfde probleem met de Etna CM 344 RVS heb ik nu ook. Zolang de oven in de opwarmstand gaat, verloopt alles ok. Als je in de oven een oventhermometer zet blijkt dat de binnentemperatuur in de oven lager is (ca 30 graden) dan de display aangeeft. Wanneer je de oven vervolgens na het voorverwarmen op de ingestelde temperatuur laat draaien, valt die na ca 3 minuten uit, terwijl je op de achterwand van de oven de max thermostaat hoort klikken. De oven koelt af tot ca 150 graden (nieuwe klik max thermostaat)en warmt daarna weer op. Ik heb temperatuurvoeler en maximaal thermostaat vervangen. Probleem blijft.
Oven uitgebouwd en in de open lucht laten werken. Zodra de beschermkap aan de achterzijde van de oven verwijderd is (en de oven staat in de open lucht) werkt alles OK. Ook de temperatuurregistratie op de display klopt met de aanwijzing van de in de oven geplaatste oventhermometer. Lijkt dus constructie/koelingsprobleem van de oven zelf te zijn. Wat te doen?
Beschermkap weglaten? Gevaar elektrocutie? Graag een advies.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #14
KoosJ schreef:
Beschermkap weglaten?
Natuurlijk niet!
KoosJ schreef:
Gevaar elektrocutie?
En nog allerlei andere gevaren...

Zie antwoorden #2 en #11 voor een mogelijke remedie.

Graag een eigen topic starten voor verdere vragen, topickapen wordt hier niet op prijs gesteld!
Hetgeen @Trac vóór jou overigens ook al (uitgebreid) gedaan had.
 
 • Like
Waarderingen: KoosJ

Alexander de sjamaan

 • #15
Hallo,

Ik heb sinds kort het zelfde probleem met een CM244RVS, na een paar minuten gaat hij uit.
Online heb ik iemand gevonden die zegt het te kunnen repareren en heb de beste man gemaild.

Ik hou jullie op de hoogte.
 
 • Like
Waarderingen: KoosJ

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #16
Optocouplers even doorsolderen.
 

Alexander de sjamaan

 • #17
Hallo Allemaal,

Gisteren de bediening weer terug ontvangen, ingebouwd en hij doet het weer!
De broodjes zijn er prima uit gekomen zonder dat de oven stopte.

Mag ik hier de naam van de beste man vernoemen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #18
Nee, dat is hier niet toegestaan!

Mooi dat het apparaat weer naar tevredenheid functioneert en bedankt voor de terugmelding! :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu